Planta de 300 de ori mai dulce ca zahărul. Ceauşescu a încercat să o introducă în România
Cum ar fi dacă am consuma zahăr fără să îl metabolizăm? Adică, după o bomboană, o ciocolată, o prăjitură, să nu ne mai streseze ideea că am mai pus o cărămidă la dezvoltarea unor afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabetul ori osteoporoza?
Se numește stevia și nu are legatură cu ștevia pe care o folosim în ciorbe ori salate. Este tot o plantă, originară din America din Sud, care a fost aclimatizată și la noi. Așa că oricine o poate planta, inclusiv pe balcon.
Glucozidele sunt cele care oferă dulcele. Nu e ștevie, să nu facem confuzie între ștevia pe care o cultivăm și pe care o găsim în flora spontană, ci stevia revaudiana. Această plantă poate înlocui cu succes zahărul.
În România, studierea plantei a început în anii '80. Tot atunci a și eșuat.
Stațiunea de Cercetări Legumicole Buzău. 2019 este primul an în care putem să cumpărăm și să plantăm stevia aclimatizată în România. Frunza poate fi mestecată direct. Sau merge uscată și măcinată - va fi ca un zahăr bun, ideală pentru prăjituri.
Dr. ing. Costel Vânătoru, Institutul de Cercetări Legumicole: “Planta ajunge până la maturitate la un metru în spații protejate. Toate organele aeriene sunt dulci și foarte dulci.”
Stevia se numește științific înlocuitor natural al zahărului, alături de miere, arțar și xylitol. Acest zahăr de 300 de ori mai dulce decât zahărul, culmea, nu crește glicemia în interiorul organismului uman.
Dulcele din stevia este format din molecule mari.
Conf. dr. Alina Simion: “Foarte puțin din aceste aceste glucozide pot fi digerate, pentru că sunt macro-molecule. În tractul gigestiv acestea nu sunt transformate, ci eliminate, în sânge nu ajunge glucoză. În schimb, produsul alimentar e dulce, de asta l-am mâncat.”
O spunem din nou: fără ca glicemia din sânge să crească. Într-un ceai, îndulcit cu stevia uscată, nu există calorii.
Totuși, de ce căutăm alternative? Apelăm la biochimie. După o prăjitură, zahărul din sânge crește imediat. Pancreasul simte și trimite insulină să îl stabilizeze și să îl transporte în celule. O retrage la fel de rapid, imediat ce stresul a trecut. Cum se simte acest du-te-vino? Drept oboseală. Plus o nouă senzație de poftă de dulce. Mâncăm iar zahăr și suntem pe calea sigură către obezitate ori diabet. Ba, același mecanism determină încărcarea cu grăsime a ficatului și apoi a sângelui. Adică boli cardio-vasculare.
Odată ingerat, zahărul produce acizi în interiorul organismului și consumă calciul din sânge.
Prof. dr. Ion Ion: “Când vorbim de zaharoză, organimul uman încearcă să descompună, să metabolizeze zaharoza, s-o rupă, dar în aceste reacții de metabolizare participă și calciul. Personale care au probleme cu calciul este bine să nu consume zahăr.”
Așa apare osteoporoza, încă de la vârste tinere. "Rupem" zahărul în două după ce mâncăm. Avem fructoză și glucoză. Reacția în sine este cea mai dificilă din organismul uman. Și cea care consumă cele mai multe resurse. Consolidează terenul pentru boli și scade speranța de viață. De aceea, orice medic vă va recomandă trecerea la îndulcitori. Din categoria celor care nu sunt nocivi - miere sau stevia.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!