Planta de 300 de ori mai dulce ca zahărul. Ceauşescu a încercat să o introducă în România

×
Codul embed a fost copiat

Cum ar fi dacă am consuma zahăr fără să îl metabolizăm? Adică, după o bomboană, o ciocolată, o prăjitură, să nu ne mai streseze ideea că am mai pus o cărămidă la dezvoltarea unor afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabetul ori osteoporoza?

Se numește stevia și nu are legatură cu ștevia pe care o folosim în ciorbe ori salate. Este tot o plantă, originară din America din Sud, care a fost aclimatizată și la noi. Așa că oricine o poate planta, inclusiv pe balcon.

Glucozidele sunt cele care oferă dulcele. Nu e ștevie, să nu facem confuzie între ștevia pe care o cultivăm și pe care o găsim în flora spontană, ci stevia revaudiana. Această plantă poate înlocui cu succes zahărul.

În România, studierea plantei a început în anii '80. Tot atunci a și eșuat.

Stațiunea de Cercetări Legumicole Buzău. 2019 este primul an în care putem să cumpărăm și să plantăm stevia aclimatizată în România. Frunza poate fi mestecată direct. Sau merge uscată și măcinată - va fi ca un zahăr bun, ideală pentru prăjituri.

Citește și
politie
Trei tineri au furat 3 tone de zahăr la Constanţa. Cum voiau să îl transporte

Dr. ing. Costel Vânătoru, Institutul de Cercetări Legumicole: “Planta ajunge până la maturitate la un metru în spații protejate. Toate organele aeriene sunt dulci și foarte dulci.”

Stevia se numește științific înlocuitor natural al zahărului, alături de miere, arțar și xylitol. Acest zahăr de 300 de ori mai dulce decât zahărul, culmea, nu crește glicemia în interiorul organismului uman.

Dulcele din stevia este format din molecule mari.

Conf. dr. Alina Simion: “Foarte puțin din aceste aceste glucozide pot fi digerate, pentru că sunt macro-molecule. În tractul gigestiv acestea nu sunt transformate, ci eliminate, în sânge nu ajunge glucoză. În schimb, produsul alimentar e dulce, de asta l-am mâncat.”

O spunem din nou: fără ca glicemia din sânge să crească. Într-un ceai, îndulcit cu stevia uscată, nu există calorii.

Totuși, de ce căutăm alternative? Apelăm la biochimie. După o prăjitură, zahărul din sânge crește imediat. Pancreasul simte și trimite insulină să îl stabilizeze și să îl transporte în celule. O retrage la fel de rapid, imediat ce stresul a trecut. Cum se simte acest du-te-vino? Drept oboseală. Plus o nouă senzație de poftă de dulce. Mâncăm iar zahăr și suntem pe calea sigură către obezitate ori diabet. Ba, același mecanism determină încărcarea cu grăsime a ficatului și apoi a sângelui. Adică boli cardio-vasculare.

Odată ingerat, zahărul produce acizi în interiorul organismului și consumă calciul din sânge.

Prof. dr. Ion Ion: “Când vorbim de zaharoză, organimul uman încearcă să descompună, să metabolizeze zaharoza, s-o rupă, dar în aceste reacții de metabolizare participă și calciul. Personale care au probleme cu calciul este bine să nu consume zahăr.”

Așa apare osteoporoza, încă de la vârste tinere. "Rupem" zahărul în două după ce mâncăm. Avem fructoză și glucoză. Reacția în sine este cea mai dificilă din organismul uman. Și cea care consumă cele mai multe resurse. Consolidează terenul pentru boli și scade speranța de viață. De aceea, orice medic vă va recomandă trecerea la îndulcitori. Din categoria celor care nu sunt nocivi - miere sau stevia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Boala extrem de gravă pe care o produc dulciurile, dar şi fructele mâncate seara
Boala extrem de gravă pe care o produc dulciurile, dar şi fructele mâncate seara

Glucoza din zahăr produce acizi. Acizii ataca şi elimina calciul din oase. Aşa apare mult mai rapid osteoporoza - un fenomen natural care presupune pierderea din volumul osos.

Trei tineri au furat 3 tone de zahăr la Constanţa. Cum voiau să îl transporte
Trei tineri au furat 3 tone de zahăr la Constanţa. Cum voiau să îl transporte

Trei tineri din Constanţa sunt acuzaţi că au încercat să fure trei tone dezahăr din Portul Constanţa.

De ce este bine să mâncăm grăsimi, însă zahărul este nociv. Ce se întâmplă în organism
De ce este bine să mâncăm grăsimi, însă zahărul este nociv. Ce se întâmplă în organism

Privim din nou spre propria persoană și, pentru că pornim la drum în fiecare dimineață, vedem astăzi cu ce tip de combustibil funcționăm.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.