MAE: 150 de sectii de votare vor fi organizate in strainatate pentru referendumul din 29 iulie

12-07-2012 22:15


urna vot

Un numar de 150 de sectii de votare vor fi organizate in strainatate pentru referendumul din 29 iulie, opt dintre sectii fiind in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe.

Intr-un comunicat de presa transmis joi seara, MAE precizeaza ca a fost infiintat un grup tehnic auxiliar care va actiona in cadrul ministerului pe durata organizarii, functionarii si finalizarii rezultatelor referendumului din 29 iulie si au fost transmise instructiuni misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate pe tema organizarii referendumului.

De asemenea, MAE precizeaza ca a fost stabilita si lista sectiilor de votare din strainatate. Astfel, pentru referendumul din 29 iulie vor exista 150 de sectii de votare in intreaga lume, dintre care opt in teatrele de operatiuni in care Romania are trupe.

Astfel, la referendumul pentru demiterea presedintelui vor fi organizate noua sectii de votare in Spania, sapte sectii de votare in Italia, cinci sectii de votare in Franta, cinci sectii in Republica Moldova, cate trei sectii de votare in Rusia si Ucraina, iar alte trei sectii de votare vor functiona in Germania. De asemenea, in Canada si in SUA vor exista cate patru sectii de votare pentru referendum, in timp ce in Australia vor fi amenajate doua sectii de votare, iar in Marea Britanie trei sectii.

"Potrivit legislatiei in vigoare privind organizarea si desfasurarea referendumului, atributiile MAE sunt de ordin administrativ - organizatoric si constau printre altele in: numerotarea si organizarea sectiilor de votare din strainatate din punct de vedere logistic, distribuirea catre birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate a buletinelor de vot, a stampilelor si a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot. Totodata, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central acrediteaza observatorii din partea unor organisme si institutii straine si reprezentantii mass-media straine. Ministerul Afacerilor Externe, impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta asigura personalul auxiliar, pe baza de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii. De asemenea, MAE asigura sediul Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii", mentioneaza sursa citata.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat o sectiune destinata referendumului national pe site-ul MAE, cu informatii referitoare atat la atributiile ministerului in cadrul referendumului, legislatia aferenta, procedura de acreditare a mass-media si a observatorilor externi, precum si informatii pentru votantul din strainatate.

La alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de sectii de votare in strainatate, dintre care 55 in Italia, 38 in Spania, 13 in Republica Moldova, noua in Franta, trei in Ungaria, cinci in Germania, trei in Rusia, patru in Canada si 28 in SUA.

in 2009 au fost trimise in strainatate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de romani in sectiile din strainatate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost inregistrati 147.600 de votanti. Un numar de 115.831 au votat atunci pentru Traian Basescu.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO