Macron, mesaj puternic la Sibiu despre schimbările climatice. Cere taxarea emisiilor de CO2

Ultima actualizare: 09-05-2019 19:52

Europa va fi un lider mondial responsabil care va colabora cu restul lumii pentru a aborda probleme globale precum conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Acesta este unul, din cele zece angajamente luate de liderii europeni, joi, la Sibiu, în contextul în care omenirea are din ce în ce mai mult de suferit, de pe urma încălzirii globale.

Promovat intens de președintele Franței, angajamentul privind mediul va fi însă greu de pus în practică, atâta timp cât asta ar implica închiderea sau suprataxarea unor coloși industriali, mari poluatori.

Președintele Franței, Emanuel Macron, a venit la Sibiu pregătit să impună pe agenda de lucru o inițiativă privind mediul semnată deja, la început de săptămână, de 8 țări europene.

„Sunt foarte încântat că am reușit să obținem acordul și să convingem alte opt țări europene membre să semneze această inițiativă ambițioasă. Această declarație prevede foarte clar țelul nostru de a avea zero emisii de CO2 până în anul 2050”, a spus Macron.

Obiectivul extrem de ambițios implică însă pierderi economice pe care mulți alți europeni nu sunt dispuși să și le asume nici chiar pentru un scop nobil cum este protecţia mediului. Ar fi vorba în primul rând de închiderea sau retehnologizarea unor coloși industriali, o măsură extrem de costisitoare.

”Dacă facem asta doar în Franța, nu va avea niciun impact. Întreprinderile acestea se vor muta în țările vecine, dar vor rămâne în aceeași piață europeană comună. Dacă vrem ca măsura să fie eficientă, aceasta trebuie luată la nivel european și asta presupune proiectul cu care am venit azi aici, în primul rând, taxarea emisiilor de CO2”, a mai spus președintele Franței.

Macron a reușit în cele din urmă să obțină în declarația comună angajamentul de luptă al Uniunii. Dar până la acțiune mai e cale lungă. Mobilizarea ar putea veni prea târziu, având în vedere că un raport susținut de Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că până la un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia. Natura se confruntă cu un declin ''fără precedent''.

Topirea ghețarilor și creșterea nivelului apelor oceanului planetar au determinat peste tot pe glob apariția unor fenomene meteo extreme.

Efectele încălzirii globale le simțim deja cu toții și în România. Am văzut și la București și în țară vijelii care au provocat pagube uriașe și chiar au luat vieți.

Dar mai mult decât atât, pășind în afara Capitalei, riscăm să fim suprinsi de vreo tornadă, fenomen neobișnuit pentru meleagurile noastre dar care își face simțită prezența din ce în ce mai des.

Revenind în București, aerul poluat din cauza emisiilor masive de dioxid de carbon şi praf, pentru care împotriva României s-a şi deschis procedură de infringement, va deveni şi mai greu de suportat pentru că va fi din ce în ce mai fierbinte. Specialiştii estimează că încălzirea globală va aduce în următorul secol o medie a temperaturilor mai ridicată cu 3 grade Celsius. Poluarea va determina mai multe îmbolnăviri și deci mai multe decese.

Și, în fine, în mai puţin de 100 de ani, o vizită în judeţele din sud ar putea fi o aventură şi asta deoarece Câmpia Română se va transforma într-un deşert unde agricultorii nu vor mai putea produce nimic. Urmările ni le putem imagina cu toții.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO