Macovei: Daca USL nu se poate curata de corupti, ii curata pe corupti de pedepse
Europarlamentarul PDL Monica Macovei comenteaza initierea proiectului de lege privind gratierile, sustinand ca, "daca USL nu se poate curata de corupti, ii curata pe corupti de pedepse".
"Nu mai este nicio indoiala. Drumul pe care merge USL este sa ii apere pe corupti de inchisoare, iar pe cei care deja sunt la inchisoare sa ii elibereze. Asta arata clar proiectul de lege depus pe 2 octombrie 2012 la Camera Deputatilor de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun privind gratierea colectiva a pedepselor de pana la 6 ani inclusiv si amnistia in cazul pedepselor cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv. Intre exceptii nu se numara si faptele de coruptie, prin urmare coruptii pleaca de la inchisoare sau nu mai intra", arata Macovei, intr-o declaratie remisa joi agentiei Mediafax.
"Catre ce directie indreapta tara USL? Catre imunitatea politicienilor pentru coruptie? Catre expulzarea din Uniunea Europeana?", adauga Monica Macovei.
Ea sustine ca liderii USL au datoria si responsabilitatea sa clarifice public pozitia Aliantei pe care o conduc fata de acest proiect legislativ.
"Tacerea acestora nu poate fi interpretata decat ca o aprobare tacita a acestui proiect de lege care doreste gratierea si amnistierea coruptilor care s-au infruptat din banii poporului. Nu este suficienta o declaratie la televizor, ci trebuie sa actioneze pentru retragerea proiectului", considera europarlamentarul PDL.
Monica Macovei precizeaza ca faptele de coruptie sunt infractiuni grave si trebuie pedepsite exemplar, cu atat mai mult atunci cand sunt comise de politicieni care au puterea in mana lor.
"Prin votul popular, oamenii incredinteaza puterea tarii in mana unor alesi care ar trebui sa lucreze in folosul binelui comun, al tarii, al fiecaruia dintre noi, nu sa le dea acces liber la furat fara consecinte legale", adauga Macovei.
Ea mai arata ca acest proiect de lege vine in contextul in care Comisia Europeana cere Romaniei, "pe buna dreptate", sa nu mai dea condamnari cu suspendarea executaarii pentru coruptie, care este o infractiune grava.
"Prin sustinerea tacita a acestui proiect de lege, USL arata inca o data ca nu poate sa accepte ca politicienii nu sunt deasupra legii si ca acestia trebuie sa raspunda pentru faptele lor la fel ca oricare alta persoana. USL da astfel trei plame: prima, tuturor judecatorilor, procurorilor si politistilor care au muncit ca sa dovedeasca faptele de coruptie; a doua, banului public, pentru ca fiecare ancheta si proces costa; iar a treia, fiecarui roman care s-a saturat de corupti si vrea sa ii vada pedepsiti ca si pe ceilalti infractori", mai declara Monica Macovei.
Liderul PSD, Victor Ponta sustine ca proiectul gratierii initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si seful Comisiei drepturilor omului, Nicolae Paun, nu are acordul sau, dar arata in acelasi timp ca Romania este foarte aproape sa fie condamnata la CEDO pentru supraaglomerarea penitenciarelor.
"Nu sunt de acord cu acest proiect. Madalin Voicu este un personaj special, simpatic, dar cred ca pierde voturile celor care nu au oameni in puscarie", a spus Ponta.
El a adaugat insa ca Romania este foarte aproape sa fie condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru supraaglomerarea penitenciarelor. Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera.
Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun.
Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare.
Deputatul PSD Madalin Voicu a declarat, marti, ca initiativa legislativa prin care propune gratierea detinutilor pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv a fost discutata in USL si in PSD, avand girul politic, el aratand ca nu s-a gandit la Adrian Nastase atunci cand a elaborat-o.
"Eu vorbesc de intelectuali care, gresind o data, pot fi intelesi nu sub forma de toleranta, ci de a gasi solutii de a corecta persoana. Nu stiu daca Adrian Nastase intra sau nu sub incidenta acestei legii, eu fiind un om educat consider ca toti cei care se fac vinovati de infractiuni, pentru faptul ca sunt intr-o pozitie peste mediu, cred ca trebuie gasite solutii", a spus Voicu.
Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat insa ca liberalii nu au luat in discutie proiectul privind gratierea unor persoane promovat in Parlament, fapt pentru care PNL nu isi poate asuma responsabilitatea pe un asemenea act normativ.