Planul lui Dragnea pentru referendumul de redefinire a familiei şi pentru parteneriatul civil. "Nu sunt intolerant"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 24 Iulie 2018 15:34
Categorie: Politic

Referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei poate avea loc pe 30 septembrie sau în prima duminică din octombrie, a anunţat marţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

 "La începutul lunii septembrie o să discutăm în coaliţie, o să discut şi cu colegii mei din Senat. Dar eu cred că în prima săptămână a lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat pentru declanşarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, în sensul dorit de cei 3 milioane de cetăţeni care au semnat acea iniţiativă.

Şi referendumul poate fi organizat la sfârşitul lunii septembrie, poate fi 30 septembrie sau prima duminică din octombrie. Trebuie să avem o discuţie şi cu Guvernul şi o vom avea în perioada următoare, pentru că oricum se va organiza referendumul. Deci 30 septembrie sau prima duminică din octombrie", a precizat marţi Dragnea la Palatul Parlamentului.

Calendarul a fost anunţat de şeful PSD, care spune că demersul pentru modificarea constituţiei şi redefinirea termenului de familie a intrat pe ultima sută de metri. Dragnea îşi doreşte ca în toamnă, când se întorc la serviciu, aleşii să voteze şi o lege a parteneriatului civil, care să reglementeze relaţiile dintre persoanele de acelaşi sex.

Înaintea de a discuta cu partenerii de Coaliţie sau cu Guvernul, Dragnea a anunţat că vrea ca senatorii să-şi dea votul pentru organizarea referendumului în prima săptămână din septembrie. După ce aleşii iniţiază demersul, oamenii vor fi chemaţi la urne cât mai curând.

"Referendumul poate fi organizat în 30 septembrie, sau în prima săptămână din octombrie. Nu e obligatoriu să fie duminică şi nu e obligatoriu să fie doar o zi"

Demersul are drept scop redefinirea articolului 48 din constituţie drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, şi nu dintre soţi aşa cum este în prezent. Iniţiativa are susţinerea a 3 milioane de romani care au semnat pentru susţinerea familiei tradiţionale. Tema a fost folosită intens de PSD în campania electorală din 2016, iar pentru că referendmul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% din cei peste 18 milioane de romani cu drept din vot. Adică, trebuie să răspundă „prezent” peste 6 milioane de alegători, dintre care 4 milioane şi jumătate să pună ştampila pe DA.

Pe lângă acest demers, aleşii ar trebui să scrie şi o lege a parteneriatului civil. Textul ar trebui să reglementeze relaţiile dintre persoane de acelaşi sex. Dragnea s-a ferit însă să spună ce anume va cuprinde acest proiect.

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Nu am fost şi nu voi fi intolerant, dimpotrivă. Trebuie să clarificăm noţiunea de familie, dar şi parteneriatul civil. Nu ştiu dacă e bine că discuţia despre parteneriatul civil să fie începută odată cu campania pentru referendumul pentru famili. Nu ştiu dacă e bine, nu ştiu dacă e rău".

În declaraţiile de până acum, reprezentanţii Patriarhiei au arătat că recunoaşterea oficială a oricărei forme de familie, alta decât cea tradiţională, ar putea avea consecinţe grave pentru viaţa morală, familială şi socială din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

USR: Legea pensiilor propusă de Dragnea,
USR: Legea pensiilor propusă de Dragnea, "o nouă minciună"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Kelemen Hunor
Congres UDMR: deciziile luate cu privire la steagul Ținutului Secuiesc și Transilvania
Un fost premier PSD îl atacă pe Liviu Dragnea: ”Paria Europei”
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar la congresul PES: ”Afară cu corupții”. VIDEO
Ministrul Apărării susţine că bugetul pe 2019 ar putea fi adoptat abia în aprilie
Kelemen Hunor, despre cooperarea UDMR cu PSD-ALDE: "Ne asociem cu cine putem"
Iohannis, mesaj pentru UDMR: "Maghiarii, ca și românii, vor ca legea să-i apere de hoți"
sigla PSD
Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat că nu a aprobat bugetul: ”Minte!”
Preşedintele Iohannis a sesizat CCR cu legea bugetului de stat pe 2019
Tăriceanu, despre decizia lui Iohannis privind bugetul: Gestul președintelui este total inoportun
Iohannis: ”Voi sesiza CCR pe bugetul pe 2019, bugetul rușinii naționale. PSD guvernează pentru Dragnea”
Suciu şi Cuc au depus jurământul de învestitură. De ce a lipsit Dăncilă de la ceremonie
Băsescu: Socialişti şi liberali au acum toată puterea. Statul de drept este în pericol major!