Parlamentul a adoptat cele 41 de articole ale Legii bugetului pe 2011

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Parlamentarii au adoptat, luni seara, pe articole, textul Legii bugetului de stat pe 2011, admitand doua amendamente, dintre care unul de fond.

Sedinta a fost suspendata in jurul orei 22.00, cu patru ore inainte de termenul stabilit initial de plen, urmand ca lucrarile sa fie reluate marti, la ora 9.00.

Primul amendament aprobat vizeaza articolul 34, unde parlamentarii au acceptat amendamentul propus de Petru Calian (PDL) si respins initial la Comisiile de buget finante.

Articolul 34, in forma amendata, prevede ca "in anul 2011, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor de asistenta sociala finantate din bugetul de stat sau din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, si care se platesc la domiciliul beneficiarilor prin Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., se calculeaza prin aplicarea unui coeficient negociabil ce nu poate depasi 1,05% din valoarea sumelor virate".

Parlamentarii au acceptat, de asemenea, articolul 39 in forma amendata, care prevede ca "ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posturi finantate prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 si fondul aferent salariilor de baza, in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Citește și
Gheorghe Ialomitianu
Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Urmariti desfasurarea dezbaterilor:

18:45 Seful Guvernului promite ca anul viitor se vor receptiona aproape 100 de kilometri de autostrada, pe mai multe tronsoane din tara, inclusiv A2. Opozitia a anuntat ca nu va vota Bugetul.

18:40 Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat in sedinta de plen reunit a Parlamentului, ca social-democratii nu vor vota bugetul de stat intocmit de Guvernul Boc, pentru ca "este cel mai prost-intocmit, cel mai corupt si cel mai generator de colaps financiar".

"M-am alaturat celor 92% dintre romani care nu pot sa-l mai asculte pe domnul Boc. Nu cred ca ora 02.00 ne-ar fi suficienta ca sa reliefam toate aberatiile si toate minciunilepe care prim-ministrul continua sa le repete. E datoria noastra sa explicam, dincolo de cifre si de analizele pertinente, nu doar de ce nu votam acest buget, ci si de ce acest buget, produs de acest Guvern, este cu siguranta cel mai prost intocmit, cel mai corupt si cel mai generator de colaps financiar si social din ultimii 20 de ani", a spus Ponta.

18:00 Parlamentarii dezbat legea Bugetului

17:10 Premierul Emil Boc prezinta, pe scurt, Legea Bugetului pe anul 2011, cerand aviz Parlamentului.

Declaratii importante:

• Acest buget pune capat caderii economice din Romania. Trecem de la recesiune la crestere economica. Nu este o crestere extraordinara dar este sanatoasa. Practic, acest buget supus spre aprobare, sintetizeaza sanatatea masurilor de reforma luate in ultimii doi ani si pe de alta parte incepem sa culegem roadele lor.

• Bugetul concretizeaza succesul legii pensiilor, legii salarizarii unitare si legii educatiei. Romani va fi ferita de pericolele pe care alte tari le au in momentul de fata.

Cifre din buget:
Inflatia va fi de 5,3 fata de 6,2 in 2010
Cursul de schimb se va mentine stabil, in jur de 4,21 lei/euro.
Somajul va scadea la 6,9, de la 7,5%
Castigul salarial mediu brut 2022
Investitiile cresc de la 33 mld lei la 35 mld lei, desi deficitul bugetar scade.

• Se vor finanta toate programele de pe masuna 322 care nu au fost finantate prin programe europene. In 2011 intra in exercitiu Programul National de Dezvoltare al Infrastructurii, de 4 miliarde de euro, intins pe 4 ani. Acesta cuprinde 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local. Alte 600 de localitati vor beneficia de apa si statii de epurare.

• Lucrari pentru prevenirea inundatiilor, de 1 mil euro.

• Anul 2011 este anul implementarii directe a fondurilor europene.

 

16:45 Sedinta a fost intrerupta la solicitarea liderului deputatilor PSD, Mircea Dusa, nemultumit de anuntul presedintelui de sedinta, Roberta Anastase, privind durata de lucru si timpul alocat parlamentarilor pentru interventii la dezbaterea proiectului de buget.

Social-democratul a solicitat, in aceste conditii, o pauza de consultari de o ora. In replica, Roberta Anastase a anuntat ca pauza de consultari va avea loc intre liderii de grup la ea in birou si va dura un sfert de ora.

Contextul desfasurarii sedintei Parlamentului

"Avem de-a face cu un proiect de buget al majoritatii, al Partidului Democrat in primul rand, destinat in continuare propriei clientele. Este inacceptabil faptul ca, asa cum au aratat si colegii prezenti la dezbaterile din comisiile de buget-finante, o pondere fara precedent din bugetul acesta ramane practic la dispozitia Guvernului pentru alocari discretionare, care sunt, evident, destinate clientelor politice si economice" - a declarat in aceasta dimineata presedintele PNL Crin Antonescu.

Presedintele PNL a mai precizat ca parlamentarii care fac parte din formatiunea sa politica vor vota in plenul Parlamentului impotriva proiectului de buget pe anul 2011.

La randul lui, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca parlamentarii social-democrati nu vor vota bugetul de stat pe 2011, intrucat acesta este "un buget de campanie electorala pentru PDL".

Legea bugetului de stat pe 2011 se va afla astazi in dezbaterea plenului celor doua camere ale Parlamentului.

Comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au adoptat, duminica, cu 25 voturi "pentru" si 21 voturi "impotriva", raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011, admitand unele amendamente.

De asemenea, membrii comisiilor au aprobat, cu 25 voturi "pentru", 21 voturi "impotriva", si raportul la proiectul Legii asigurarilor sociale de stat pe anul 2011, mentinand forma initiatorului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Opozitia s-a impacat cu Puterea. Cel putin in privinta bugetului pe 2011
Opozitia s-a impacat cu Puterea. Cel putin in privinta bugetului pe 2011

UPDATE: Bugetul pentru 2011 a fost motiv de scandal in Parlament. Suparati ca puterea nu le ia in seama propunerile, alesii opozitiei au plecat din sala si au blocat in acest fel dezbaterile pentru cateva ore.

Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu
Mai bine sa avem buget de criticat, decat deloc, spune Ialomitianu

Daca mai vrem bani de la FMI, trebuie sa avem Bugetul pana la 1 ianuarie. Asta le-a spus ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, colegilor deputati de la Comisia pentru Buget - Finante.
 

Vasilescu: PSD ar putea ataca la CC legea bugetului de stat pe 2011
Vasilescu: PSD ar putea ataca la CC legea bugetului de stat pe 2011

Purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a declarat ca social-democratii analizeaza posibilitatea atacarii la Curtea Constitutionala a legii bugetului de stat pe 2011.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.