Noul tratat de disciplina bugetara, adoptat de UE. Marea Britanie si Cehia au REFUZAT sa-l semneze
Tarile Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat luni seara noul tratat de disciplina bugetara.
Acesta prevede, printre altele, ca datoria publica a unui stat nu trebuie sa depaseasca 5 % din Produsul Intern Brut. Pachetul fiscal este menit sa readuca increderea burselor in zona euro, puternic zdruncinata de criza uriasa a Greciei.
Pe de alta parte, liderii europeni au respins ideea vehiculata zilele trecute de germani, privind plasarea Greciei sub tutela financiara a Uniunii Europene.
Summitul de la Bruxelles a fost, de la inceput, unul al compromisurilor. Spre deosebire de tratatele de la Roma sau Maastricht, noul document, semnat de 25 dintre cele 27 de tari membre ale Uniunii, nu se va aplica celor doua tari care au refuzat sa-l semneze - Marea Britanie si Cehia.
Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene: "Noul tratat va fi semnat in martie, iar faptul ca am ajuns atat de repede la consens, nu doar in cadrul zonei euro, ci la nivelul a 25 de state membre ale Uniunii, a fost impresionant."
In plus, va depinde de fiecare stat, daca va introduce regula de aur privind bugetul echilibrat in constituie, sau va gasi o alta formula legala de a pune masura in practica. Liderii europeni au mai stabilit ca statele care nu folosesc moneda unica, dar au semnat noul tratat, vor putea participa la reuniunile grupului euro, daca acestea vizeaza piata unica.
In ceea ce priveste criza interminabila a datoriei Greciei, in maximum o saptamana ar trebui sa existe un acord privind al doilea pachet de ajutor, de 130 de miliarde de euro.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cazul Greciei este unul special, din cauza investitorilor privati implicati acolo."
Cancelarul german n-a suflat insa nicio vorba despre planul de punere a Greciei sub tutela fiscala. Angela Merkel l-a lasat pe presedintele Frantei sa dreaga busuiocul, dupa ce Grecia, dar si alte tari membre, i-au reprosat Berlinului ca incepe sa confunde Uniunea Europeana cu ograda proprie.
Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei: "Vorbim de o tara suverana, care trebuie sa se administreze singura. Fireste, noi monitorizam implementarea masurilor asumate de Grecia, dar nu putem pune nicio tara, sub o astfel de tutela."
In Marea Britanie, scepticii s-au inflamat dupa decizia de luni seara. "Acesta anuleaza efectul vetoului Marii Britanii din decembrie si demonstreaza cum anumite state membre vor sa fure institutiile UE pentru propriile interese. Guvernul nu se poate retrage acum sau va creste interesul pentru un referendum prin care Marea Britanie sa-si renegocieze pozitia in Uniune" a spus parlamentarul Bernard Jenkins.
"Tratatul a fost facut in afara UE tocmai pentru ca eu am votat asa. E bizara afirmatia lui Jenkins" s-a aparat David Cameron.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, ue, criza, summit, bruxelles, angela merkel, Nicolas Sarkozy, tratat,
Dată publicare:
31-01-2012 07:26