Baconschi: "Presedintele nu mi-a reprosat nimic. Am platit pentru declaratiile facute"

24-01-2012 14:42

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi a fost revocat, luni, din functia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaratiile sustinute de acesta la adresa protestatarilor.

Teodor Baconschi a declarat, marti, ca postarea de pe blogul sau in urma careia a fost demis din functie "a fost o greseala" si ca a "platit" pentru ea

Teodor Baconschi a spus ca intalnirea cu presedintele Traian Basescu a fost "indelungata, foarte calduroasa" si ca seful statului nu i-a reprosat "absolut nimic".

"Am abordat chestiuni legate de viitorul Romaniei si al politicii romanesti. Nu mi-a reprosat absolut nimic. Nu ma victimizez in niciun fel. Decizia ii apartine premierului", a declarat Teodor Baconschi.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a declarat, marti, raspunzand unei intrebari, ca nu i se pare normal ca a fost demis in timp ce se afla in misiune in strainatate, el spunand ca a fost surprins un pic de procedura. Intrebat cum comenteaza faptul ca jurnalisti rusi au scris ca demiterea sa in conditiile in care se afla in misiune la Bruxelles a fost un gest pueril, Baconschi a raspuns: "Pueril? Nu mi-am propus sa-i contrazic neaparat pe jurnalistii rusi".

Intrebat apoi daca i se pare normal ca a fost demis in timp ce se afla in misiune in strainatate, el a raspuns: "Nu. Cred ca orice decizie politica pe care o respect ca membru al unui executiv, al unui partid politic poate fi anuntata in cadrul partidului, ca sa zic asa, daca ea a fost validata printr-o dezbatere statutara. M-a surprins un pic procedura".

Fostul ministru de externe a vorbit si despre stadiul relatiilor externe pe care Romania le are cu celelalte state, acum la final de mandat.

"In decembrie 2009 am mostenit o relatie foarte tensionata cu Italia. Azi e primul stat care a ridicat restrictiile pentru romani pe piata muncii. Germania a devenit unul dintre cei mai apropiati parteneri in UE. Dupa un moment tensionant in 2010, am adus relatiile cu Franta in matca lor fireasca. Las in urma o relatie bilaterala senina. Cu Marea Britanie am avut un dialog excelent", a declarat Baconschi.

Cat priveste relatiile Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina, fostul ministru spune ca "s-au normalizat".

"Singurul esec care mi s-a imputat este intarzierea aderarii Romaniei la Schengen. Romaniei i s-a reprosat coruptia din vami si justitie", a punctat Baconschi.

Teodor Baconschi a revenit in tara, marti la pranz, de la Consiliul Afaceri Externe, de la Bruxelles. Imediat dupa ce a revenit la Bucuresti, el a plecat la Palatul Cotroceni pentru o discutie cu seful statului.

De altfel, Teodor Baconschi a anuntat inca de luni ca se va intalni marti cu seful statului, la revenirea in tara. El a fost revocat din functia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaratiile sustinute de acesta la adresa protestatarilor, a anuntat, luni, in Parlament premierul Emil Boc.

La momentul anuntului facut de Emil Boc in plenul Parlamentului, Teodor Baconschi se afla la Bruxelles chiar in Consiliul Afaceri Externe.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO