Emil Boc: Ponta sa depuna plangere penala impotriva lui insusi

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pentru a XIII- a oara in istoria sa. De aceasta data pe "Legea plafonarii salariilor profesorilor" si pe "Codul Dialogului Social".

De aceasta data premierul Boc nu are emotii. Opozitia a anuntat deja ca nu va depune motiune de cenzura, ci va ataca cele doua legi la Curtea Constitutionala.

Nici alesii Puterii nu pot fi foarte multumiti cu legea in conditiile in care Executivul a fost de acord doar cu 19 dintre cele 144 de amendamentele depuse.

Emil Boc a invocat faptul ca in acest moment ar fi nevoie de 2 miliarde de lei pentru a acoperi majorarea cu 33% a salariilor celor 10.000 de profesori.

In aceste conditii, toti profesorii vor primi salariile din ianuarie, iar majorarile de orice fel sunt interzise.

Citește și
proteste
Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cele mai importante declaratii ale Premierului Emil Boc:

Sentintele judecatoresti vor fi respectate, iar drepturile salariale vor fi achitate in anii urmatori, conform legii, a spus Boc in plenul Parlamentului.

Nu este o lege de plafonare a salariilor din invataman, este o lege care spune simplu ca in 2011 salariile nu pot fi marite cu 50%.

As vrea sa-I reamintesc domnului Ponta, care a declarat ca depune o plangere penala impotriva premierului, ca daca doreste sa depuna o plangere penala, trebuie sa o faca in primul rand asupra ministrului Ponta care a dat aviz de oportunitate pentru ordonanta care a amanat aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor.

Acest demers il facem pentru a ne putea asigura consolidarea economica.

Romania va iesi din recesiune si incepe drumul recuperarii economice, incet dar sigur. In 2011 va fi mai bine decat in 2010 si in 2012 mai bine decat in 2011.

In primul rand aceasta lege spune exact care este situatia finantelor tarii. In anul 2012 vom putea recupera in totalitate pierderile salariale de anul trecut.

Contractele colective la nivel national trebuie eliminate, prin Codul Social, deoarece negocierea acestora genereaza in cascada dezechilibre economice, distorsioneaza principiul negocierii voluntare si introduce obligatii care depasesc posibilitatile bugetare ale unitatilor, a afirmat premierul Boc.

Proiectul Codului de Dialog Social reglementeaza contractele colective de munca la nivel sectorial si astfel de intelegeri reprezinta o practica valabila in majoritatea statelor europene.

Premierul a sustinut totodata ca acest Cod ii aseaza pe pozitii de egalitate pe partenerii sociali si consolideaza rolul sindicatelor la nivel de unitate si sector de activitate.

Guvernul a hotarat, saptamana trecuta, sa inceapa procedurile de angajare a raspunderii in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesorii care au castigat drepturi salariale in instanta, precum si pentru Codul de Dialog Social.

Expertii de la finante au explicat recent ca, daca ar acorda anul acesta majorarile salariale castigate de dascali in instante, ar trebui sa dea afara aproape 100.000 de bugetari. Prin urmare, a precizat Emil Boc, drepturile castigate de profesori in instante vor fi platitie in trei transe de cate 34%, respectiv 33%, intre anii 2012 si 2014.

Cristian Preda: Legea salarizarii profesorilor are greseli de ortografie

Surse din PDL citate de Pro TV au declarat ca nu toti oamenii din partid au fost de acord cu angajarea raspunderii si i-au transmis asta premierului, care nu a vrut sa comenteze in fata presei.

De cealalta parte, liderii opozitiei ameninta cu depunerea unei plangeri penale pe numele lui Emil Boc. "Daca am depune motiune de cenzura am legitima de fapt legea... Nu poti sa participi la ceva ce este neconstitutional pentru ca devin complicele lui Boc. Deci nici nu se pune problema, nu participam la nicio procedura parlamentara", a declarat Victor Ponta, presedintele PSD.

USL nu va participa in Parlament la asumarea raspunderii Guvernului

Ponta a criticat si angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Dialogului Social, afirmand ca legea a fost elaborata in lipsa oricarui dialog cu sindicatele si patronatele.

"Este inca o dovada a ipocriziei Guvernului Boc, legea dialogului social impiedica de fapt orice fel de dialog. Dialogul sta la baza unei societati democratice. Ne dorim ca, dupa ce epoca, regimul Basescu-Boc-Udrea dispare, sa revenim la valorile europene. Exista solutii financiare pentru a acorda, pe viitor, drepturile castigate de profesori", a mai afirmat Ponta.

Aproape toate legile importante din ultimii doi ani au trecut de Parlament fara sa fie supuse dezbaterii, din cauza procedurii Guvernului de asumare a raspunderii pe o lege sau pe un pachet de legi. Guvernul condus de Emil Boc este Executivul care a folosit cel mai mult aceasta procedura prevazuta de Constitutie, in ciuda opozitiei, care nu a reusit sa-l demita.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Boc: Salariile profesorilor nu pot fi marite cu 50%, ar pune tara pe butuci
Boc: Salariile profesorilor nu pot fi marite cu 50%, ar pune tara pe butuci

Salariile profesorilor nu pot fi majorate nici anul viitor cu 50%, crestere care ar putea fi decisa in mod demagogic si populist, dar care ar pune tara "pe butuci", a declarat permierul Emil Boc, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor
Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor

Executivul s-a reunit intr-o sedinta speciala pentru a decide asumarea raspunderii pentru legea salarizarii profesorilor si pentru cea a codului de dialog social.

Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern
Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern

Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc 
de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.