Ministrul Catalin Predoiu despre raportul MCV: Au fost apreciate progrese, dar "cu recomandari"
Ministrul justitiei Catalin Predoiu, care este si premier interimar, a sustinut o conferinta de presa pe Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.
CE noteaza in raportul interimar pe tema MCV publicat miercuri ca "o serie de cercetari penale recente in care au fost implicati inalti magistrati a suscitat rezerve cu privire la hotararea si capacitatea CSM de a asigura integritatea si raspunderea magistratilor".
"De la ultimul raport al Comisiei, Romania a adoptat acte legislative destinate sa sporeasca raspunderea disciplinara a magistratilor. Aceste acte modifica sistemul de abateri disciplinare, maresc sanctiunile si consolideaza independenta Inspectiei Judiciare. Se elimina, de asemenea, posibilitatea ca magistratii sa eludeze sanctiunile disciplinare prin pensionare in cursul derularii unui proces pe motive disciplinare", se arata in raportul CE publicat miercuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Comisia aminteste ca, in luna noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat o strategie si un plan de actiune in vederea sporirii integritatii magistratilor.
"Cu toate acestea, o serie de cercetari penale recente in care au fost implicati inalti magistrati a suscitat rezerve cu privire la hotararea si capacitatea Consiliului de a asigura integritatea si raspunderea magistratilor", se arata in document.
Comisia Europeana noteaza ca, "intr-un caz important de suspiciune de coruptie la nivel inalt, autoritatile judiciare nu l-au demis pe judecatorul in cauza dintr-o pozitie de conducere".
"Au fost lansate anchete disciplinare in acest caz, acestea fiind insa suspendate ulterior pe motivul ca este in curs o ancheta penala. Acest caz a evidentiat deficiente clare in capacitatea factorilor de decizie din sistemul judiciar de a lua masurile cuvenite in cazul aducerii unor atingeri grave reputatiei magistratilor", se mai arata in raport.
Comisia mai arata ca "au fost putine evolutii importante in ceea ce priveste aplicarea recomandarilor Comisiei privind eficacitatea Inspectiei Judiciare".
Documentul mentioneaza totodata ca, pentru a asigura o mai mare raspundere a sistemului judiciar, Comisia a recomandat in special Romaniei sa demonstreze ca a adoptat decizii de management transparente si obiective, sa continue reformarea Inspectiei Judiciare si sa asigure publicarea in format electronic a intregii jurisprudente si motivarea in timp util a hotararilor judecatoresti.
CE a impus la data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare si Verificare in care a stabilit patru obiective in domeniul justitiei. Comisia publica anual doua rapoarte pe tema MCV - unul intermediar, tehnic, in luna februarie, si unul final, in iulie, care contine si o evaluare politica.
Raportul CE de miercuri va mentiona, ca aspect negativ, gestionarea cazului Barsan, insa va nota pozitiv activitatea ANI si DNA, au declarat, marti, pentru MEDIAFAX surse europene, precizand ca, in cazul Bulgariei, constatarile vor fi negative, fapt care va afecta sansele ambelor tari privind Schengen.