Catalin Predoiu a fost desemnat de Traian Basescu in functia de premier interimar al Romaniei
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost desemnat sa ocupe interimar functia de premier al Romaniei, pana cand coalitia guvernamentala va face oficial o nominalizare.
Presedintele Traian Basescu a luat act, luni, de demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru si a semnat decretul de numire a lui Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern.
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc si, in temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 si 107 alin (3) din Constitutia Romaniei republicata, precum si al articolelor 5 si 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern", informeaza Administratia prezidentiala.
Catalin Predoiu nu este membru de partid si a detinut portofoliul Justitiei in mai multe Cabinete. Primul mandat l-a detinut in ultima parte a mandatului Guvernului Tariceanu, iar apoi a fost desemnat si in Cabinetul Boc.
Ce se intampla in continuare?
Dupa ce coalitia se va pune de acord cu presedintele Traian Basesci si va nominaliza oficial o persoana, prim-ministrul desemnat trebuie sa formeze Guvernul in termen de zece zile. Apoi, trebuie sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a primi votul de incredere asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Potrivit Constitutiei, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Daca Parlamentul refuza votul de incredere, atunci procedura se reia, iar seful statului desemneaza un alt candidat - poate sa fie acelasi - pentru fotoliul de premier. Si acest premier desemnat are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa si programul cu care sa mearga in fata Parlamentului.
Daca si acest candidat este respins, procedura poate fi reluata. Premierul desemnat poate fi respins vreme de 60 de zile ori de cate ori vine in Parlament sa ceara votul de incredere, fara sa fie organizate alegeri anticipate.
Insa, potrivit articolului 89 al Constitutiei Romaniei, "Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile (n.r. in cazul de fata 15 decembrie, cu o saptamana dupa al doilea tur al prezidentialelor) de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". In acest caz vor fi organizate alegeri anticipate.
In toata aceasta vreme, Guvernul interimar Predoiu continua sa fie in functie, avand insa atributii limitate.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, premier, catalin predoiu, demisii,
Dată publicare:
06-02-2012 12:14