Legea Picnicului, in Parlament. 3.000 lei amenda daca faci gratar aiurea
Legea picnicului a fost depusa in Parlament si va intra in dezbaterea Senatului de saptamana viitoare. Documentul interzice desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens.
Amenzile care se vor aplica pentru nerespectarea prevederilor acestei legi sunt cuprinse intre 100 si 50.000 de lei.
Persoanele interesate trebuie sa stie, in primul rand, ca, daca se va vota legea, vor exista spatii special amenajate pentru picnic, care se vor afla sub supravegherea unor administratori.
Administratorii acestor spatii pentru picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar si sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice. Tot ei vor verifica respectarea prevederilor legii si vor aplica amenzi, dupa cum urmeaza:
-► aprinderea focului in spatii neamenajate, necuratarea locului in care s-a facut picnicul, nepastrarea linistii in zona, aruncarea tigarilor in spatii neamenajate - amenzi cuprinse intre 300 si 3.000 lei
-► satisfacerea necesitatilor fiziologice in spatii neamenajate, spalarea obiectelor in apele curgatoare - amenzi cuprinse intre 100 si 200 de lei
-► deversarea apelor uzate in lacuri si rauri, postarea de mesaje sau semne in natura - amenzi cuprinse intre 200 si 400 de lei
Astfel, cei care se vor simti bine in zonele de picnic, vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Pe de alta parte, cele mai mari amenzi sunt cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei si se pot aplica administratorului zonei de picnic, daca isi incalca atributiile prevazute de lege.
Legea Picnicului a fost depusa la Parlament de catre parlamentarii Sulfina Barbu, Carmen Moldovan, Adriana Saftoiu si Attila Korodi - care sunt si membri ai platformei Green Politics.
Scopul Legii Picnicului, sustinuta de Asociatia Green Revolution, este de prevenire, reducere si eliminare a impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.