Cazul Rosia Montana. Legea minelor nu-si strange voturile nici in Camera Deputatilor si e respinsa

×
Codul embed a fost copiat

Legea minelor nu a intrunit nici la Camera Deputatilor numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata, dupa ce a fost respinsa din acelasi motiv la Senat.

La votul de marti din plenul Camerei, Legea minelor a intrunit 160 de voturi "pentru", 105 voturi "impotriva" si 22 de abtineri.

Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel putin jumatate plus unul din totalul deputatilor, respectiv 204.

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, luni, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia.

Legea minelor, care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii, se putea aplica inclusiv proiectului Rosia Montana. Declaratia a fost facuta marti seara de catre presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.

Citește și
Pungesti
Sediile partidelor, ocupate de protestatari la Cluj. In Capitala, incidente la Avocatul Poporului
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.

Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.

El a precizat ca Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online.

Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile prevederilor Legii minelor, Iancu a spus ca toate proiectele de acest gen, care au generat foarte mare suspiciune, vor avea un foarte mare suport de protectie din partea populatiei.

"Populatia Romaniei a fost foarte ingrijorata de faptul ca o tehnologie anume ar putea sa fie promovata in ciuda opozitiei si rezervelor pe care le are populatia. De la aceasta lege, autoritatile romane, in mod special Ministerul Mediului, dar si Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii, sunt obligate sa tina seama de articolele din aceasta lege si sa nu treaca mai departe daca nu sunt prevazute aceste prevederi exprese din lege", a spus Iancu.

El a precizat ca Legea minelor este valabila si pentru proiectele actuale, inclusiv pentru Rosia Montana.

"Dupa intrarea in vigoare a Legii minelor, a doua zi, toate informatiile despre care ati vrea sa aveti cunostinte in detaliu statul roman prin ministerele de resort trebuie sa vi le puna la dispozitie", a spus Iancu.

El a aratat ca minsiterele nu pot trece la urmatoarea etapa daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea minelor - nu se poate utiliza o tehnologie daca aceasta afecteaza mediul si nu se poate folosi decat tehnologia cea mai avansata in domeniu, dar care protejeaza mediul.

"Sunt niste restrictii care nu vor putea fi depasite de niciuna dintre autoritati daca se promoveaza si se aproba aceasta lege. Temerile din aceste zile, azi au fost spulberate prin textul acestui proiect de lege", a spus Iancu.

Alte prevederi ale Legii minelor

Comisiile de Industrii si Administratie din Camera au adoptat, luni, un amendament la Legea minelor, depus de PNL, potrivit caruia statul, ca proprietar al resurselor naturale, are drept de preemtiune asupra productiei rezultate din exploatarea resurselor naturale.

Legea minelor interzice, totodata, acordarea de licente si contracte pentru exploatarea resurselor naturale nationale in vederea realizarii unor proiecte care ar transforma zonele de extractie in regiuni monoindustriale, potrivit unui alt amendament PNL adoptat.

Legea minelor prevede si obligatia companiilor din industria extractiva de a exploata resursele naturale utilizand "procedeele si mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai putin daunatoare pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei din zonele vizate", potrivit unui alt amendament depus de PNL si adoptat de Comisii.

Totodata, actul normativ prevede si obligatia companiilor de a-si asuma o responsabilitate reala pentru gestionarea sigura a deseurilor, pentru repararea daunelor provocate mediului si pentru despagubirea prompta, cu buna credinta si cu respectarea prevederilor legale a tuturor celor care au de suferit in urma activitatii lor curente sau a unor situatii exceptionale, respectiv accidente, imbolnaviri legate de substantele toxice utilizate.

Un alt amendament adoptat, depus de PNL, prevede faptul ca publicul trebuie sa aiba acces nerestrictionat la toate informatiile legate de procesul de acordare a licentelor de prospectare/ explorare/ exploatare si de modul in care aceste proiecte sunt implementate, cu exceptia patentelor industriale si a datelor cu caracter confidential protejate prin lege, indiferent daca detinatorul acestora este o entitate publica sau privata.

Totodata, potrivit unui alt amendament PNL, situatia privind toate sumele de bani platite in mod legitim in procesul de obtinere a licentelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie sa fie pusa la dispozitia publicului.

Un alt amendament PNL adoptat de Comisii interzice formularea si inserarea oricaror clauze de confidentialitate in contractele incheiate intre stat si reprezentantii industriei extractive care pot conduce la dezinformarea publicului.

Autoritatile competente au obligatia sa publice toate informatiile legate de contractele prin care statul concesioneaza resursele naturale in vederea exploatarii, cu exceptia patentelor industriale, care au caracter confidential, inclusiv documentatia de achizitie, lista scurta a companiilor calificate, ofertele primite, castigatoare si necastigatoare, si termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu exceptia eventualelor informatii care sunt protejate de acte normative privind informatiile clasificate, se mai prevede intr-un alt amendament PNL adoptat.

Alte amendamente PNL adoptat prevad obligatia autoritatilor competente de a elabora si publica un registru national al licentelor si concesiunilor in domeniul extractiv, inclusiv in format online, precum si de a realizeaza si publica pe pagina proprie de internet a unor rapoarte semestriale cu privire la toate veniturile colectate la bugetul statului sau in bugetele locale din activitati de exploatare a resurselor naturale (taxe, redevente, plati in natura).

Alt amendament PNL adoptat prevede faptul ca accesul presei la sedinta organizata de autoritatile competente pentru desemnarea castigatorilor licentelor/contractelor pentru exploatarea resurselor naturale este nerestrictionat.

Legea minelor a fost adoptata, luni, de catre Comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei, in forma agreata in USL, toate amendamentele opozitiei fiind respinse, actul normativ urmand sa intre marti dimineata pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.

Plenul Camerei a dezbatut si adoptat pe articole Legea minelor in 45 de minute

Camera Deputatilor a dezbatut si adoptat pe articole, marti, in forma aprobata de Comisiile de Industrii si Servicii, Legea minelor, in 45 de minute, in conditiile in care raportul comisiilor le-a fot distribuit parlamentarilor in timpul dezbaterii.

Proiectul de lege urmeaza sa intre tot marti la votul final al Camerei, care este for decizional. Proiectul de lege are caracter organic. Niciun amendament sustinut in plen nu a fost adoptat.

In cadrul dezbaterilor generale, liderului grupului PDL, Mircea Toader, a solicitat retrimiterea la Comisii, invocand faptul ca proiectul de lege a fost avizat intr-un timp foarte scurt.

"Nu exista clarificari referitoare la redeventa incasata pe apa din subteran, cum e utilizata de administratiile locale, cine taxeaza. Ajungem sa taxam tot, stiti cum - fraierul, apa si aerul. Apropos de expropriere, forma adoptata nu e cea corecta, pentru investorii privati trebuie alta prevedere. Eu va rog sa retrimiteti la comisie, sa o rediscutam, mai ales ca sun foarte multe amendamente aparute in raport, fara a fi sustinute de cineva", a spus Toader.

Propunerea sa de retrimitere la comisii a fost insa respinsa de plenul Camerei.

Deputatul PDL Lucian Bode a luat cuvantul la dezbateri generale si a criticat faptul ca in Raport apar amendamente neasumate de cineva.

"Exista o graba dublata de lipsa de transparenta. Nici apa de izvor nu scapa de impozitarea Guvernului. Acest proiect de lege copiaza in parte din textul proiectului lege privid Rosia Montana. Grupul PDL nu poate sustine proiectul de lege cu atat de multe lacune, promovat netransparent", a spus Bode.

La randul sau, deputatul PDL Adrian Gurzau a protestat in timpul debztaerii, el afisand o panza alba pe care scria "Uniti salvam Rosia Montana!".

Si deputatii Varujan Pambuccian - minoritati, Daniel Oajdea - PPDD, Remus Cernea - neafiliat s-au pronuntat impotriva proiectului de lege. Totodata, grupul UDMR a anuntat, prin vocea deputatului Antal Arpad, ca va vota impotriva proiectului de lege.

"Aseara a fost un simulacru de dezbatere in Comisiile de Industrii. Materialele ne-au fost puse la dispozitie in timpul sedintei. sedinta de aseara a fost o premiera absoluta, orice amendament, oricat de logic, a fost respins. UDMR nu va vota acest proiect de lege", a spus Antal Arpad.

In favoarea proiectului de lege s-a declarat grupul PNL.

Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Traian Basescu scrie Parlamentului, cerand sa nu fie obstructionata activitatea justitiei
Traian Basescu scrie Parlamentului, cerand sa nu fie obstructionata activitatea justitiei

Presedintele Traian Basescu le-a trimis, marti, o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei.

Sediile partidelor, ocupate de protestatari la Cluj. In Capitala, incidente la Avocatul Poporului
Sediile partidelor, ocupate de protestatari la Cluj. In Capitala, incidente la Avocatul Poporului

Protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in sediile PSD, PNL si PDL Cluj, oprind astfel accesul masinilor, iar mai multe persoane au patruns cu forta in sediul democrat-liberalilor, ocupand balconul.

Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor
Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

Proiectul privind amnistierea si gratierea unor pedepse ar fi trebuit supusa votului in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional la acest act normativ, insa deputatii au hotarat sa amane aceasta decizie controversata.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.