Bogdan Ciuca: Legislatia permite eutanasierea cainilor fara stapan, dar probabil nu se aplica

Ultima actualizare: 07-09-2013 02:17
parlamentari

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat miercuri ca nu Parlamentul este in culpa pentru ca nu a emis o lege privind cainii fara stapan, deoarece exista in vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001.

Ciuca a spus ca OUG 155/2001 care a fost aprobata prin lege prevede conditiile in care cainii pot fi eutanasiati, in 7 zile de la data in care sunt dusi in adaposturi, normele de capturare a cainilor, de sterilizare, de eutanasiere.

"Nu pentru ca nu exista o lege pe aceasta tema s-a intamplat acest lucru, ci pentru ca, eventual, nu se aplica", a spus Ciuca.

El a adaugat ca, atat timp cat OUG 155/2001 nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, aceasta este in vigoare.

Bogdan Ciuca a mai spus ca si in cazul proiectului depus in 2007, care modifica OUG 155/2001, in decizia Curtii nu s-a atacat eutanasierea.

"Curtea a spus ca nu este de acord cu modul in care a fost croita legea si ca sunt destul de ambiguu stabilite criteriile care trebuie avute in vedere in procedura si care duc in final la eutanasiere", a explicat Ciuca.

"Dar, la ora actuala, nu Parlamentul este in culpa ca nu a emis o lege, pentru ca exista o lege care reglementeaza acest domeniu si prin care a fost aprobata ordonanta 155. Legea pe care noi o avem in dezbatere in acest moment si care a fost atacata la Curtea Constitutionala este o lege care modifica aceste criterii si pe unele le relaxeaza. Dar nu exista un vid legislativ care trebuie acoperit prin aceasta lege, pentru ca avem ordonanta aprobata prin lege care reglementeaza fiecare aspect in parte", a mai spus Ciuca.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va incepe saptamana viitoare dezbaterea la proiectul care modifica Legea cainilor fara stapan, iar la discutii vor fi invitati toti factorii interesati, ONG-uri, reprezentantii administratiei locale, a declarat, miercuri, presedintele comisiei, Bogdan Ciuca.

"Comisia juridica a stabilit ca saptamana viitoare sa inceapa dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind cainii fara stapan. Vor fi invitati sa participe toti cei care sunt interesati, ONG-uri, administratii locale", a spus Ciuca.

Ciuca a precizat ca aceasta dezbatere poate avea loc miercurea viitoare, dar trebuie stabilit daca discutiile vor avea loc impreuna si cu membrii Comisiei de administratie a Camerei, care a fost sesizata pe fond cu acest proiect.

Este vorba despre proiectul depus in Parlament in 2007, adoptat in 2011 si apoi a fost atacat la Curtea Constitutionala, care a decis la inceputul anului trecut ca unele prevederi sunt neconstitutionale.

Proiectul a revenit in Parlament, iar in martie 2013 Senatul a decis ca vor putea fi eutanasiati doar cainii bolnavi incurabil, declarati ca atare in urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanti ai organizatiilor pentru protectia animalelor.

Potrivit formei adoptate de Senat, dupa expirarea termenului de cazare de 30 de zile in adaposturi, daca nu au fost revendicati sau adoptati, cainii pot fi pastrati in adaposturi sau returnati in teritoriu dupa ce au fost castrati.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la inceputul sedintei Guvernului, ca problema cainilor fara stapan este intr-adevar grava si nu mai poate fi uitata, el precizand ca legea pe aceasta tema este in Parlament si spera ca in urmatoarele zile sa se gaseasca "solutia corecta".

Ponta a spus, la inceputul sedintei de Guvern, ca "problema cainilor fara stapan intr-adevar este grava" si "nu mai poate fi pur si simplu uitata".

"In urma cu 14 ani un primar general ne-a anuntat ca rezolva problema. intre timp a fost si presedinte. N-a facut nimic", a adaugat premierul, acuzandu-l pe Traian Basescu de populism.

Victor Ponta a precizat ca legea pe aceasta tema este in Parlament si va fi luata luni in dezbatere.

"Daca in 14 ani nu s-a facut nimic, sper ca domnul vicepremier impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale solutia corecta in cateva zile", a mai spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu face apel la Guvern sa emita o OUG prin care sa stabileasca "un termen scurt sau rezonabil" in care persoanele care doresc sa adopte cainii maidanezi, iar animalele neadoptate in acest termen sa fie eutanasiate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO