Iohannis: "Dorim sa preluam puterea, cel mai tarziu in 2016". Scenariile prin care PNL ar putea inlocui PSD la guvernare
Klaus Iohannis a declarat ca PNL nou vrea sa preia puterea, iar acest lucru se va intampla in 2015 sau cel mai tarziu in 2016, cand vor fi alegeri parlamentare, adaugand ca PNL ”nu vrea o cosmetizare a unui Guvern PSD, de ochii lumii”.
Vezi in ce conditii ar putea prelua PNL puterea
"Exista voci care spun ca de ce nu cerem noi schimbarea de urgenta a Guvernului. Ce dorim noi este o schimbare a puterii in Romania. Noi dorim sa preluam puterea, noi PNL. Nu mai exista două partide, unul singur - PNL nou - care doreste sa preia puterea", a spus Iohannis.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a precizat ca acest lucru se va intampla in 2015 sau cel mai tarziu in 2016, cand vor fi alegeri parlamentare.
"Nu dorim o cosmetizare a unui Guvern PSD, nu ne intereseaza cosmetizari de ochii lumii", a afirmat Iohannis, care a mentionat ca se vrea o "schimbare profunda".
"Asta am inteles de la cetatenii care au votat", a continuat Iohannis.
El a precizat ca a avut intalniri cu sefii de filiale si cu grupurile parlamentare reunite si ca a tras mai multe concluzii.
"Noi am inteles semnificatia votului de duminica. Romanii au dat un vot puternic, clar, si eu am inteles, la fel si colegii mei, mesajul. Cateva directii pe care vom merge inainte:
- In Parlament trebuie votata si picata Legea Amnistiei si Gratierii. Trebuie urgent sa inceapa discutiile pe Codul Electoral. Exista o comisie, care trebuie sa se reactiveze. Este nevoie de o imbunatatire neta si clara in acest domeniu. Este nevoie si de un vot clar in Parlament pe incuviintari din partea Justitiei.
- Este nevoie de urgentarea discutiilor in ceea ce priveste legea de simplificare a ridicarii imunitatii.
- Renumita ordonanta 55, prin care PSD a dorit sa legalizeze traseismul politic, este blocata in Senat. Este nevoie de reluarea discutiilor pe aceasta ordonanta.
Referitor la politicienii care au plecat in ultimele luni de la PNL in alte partide, Klaus Iohannis a declarat ca nu va primi inapoi "traseisti politici" si ca "sa fie sanatosi cei care au plecat".
Cum ar fi posibila preluarea puterii
Politologul Cristian Parvulescu ne-a explicat care sunt sansele celor doua scenarii.
"Primul scenariu: in functie de noua geometrie parlamentara si de crizele din PSD, o noua majoritate se poate forma in primavara anului 2015 in jurul PNL-ului cu UDMR, UNPR, eventual PC si chiar o fractiune din PSD, dar asta numai in cazul in care PSD-ul intra intr-o criza grava, in cazul in care Ponta pierde presedintia partidului, in cazul in care gruparile din PSD trec la razboi deschis. Al doilea scenariu, care ar fi pe termen mediu mult mai solid, ar fi ca noul PNL sa astepte alegerile parlamentare din 2016 si pe baza votului de protest fata de guvernarea PSD sa castige o majoritate clara si atunci sa preia guvernarea pana in 2020".
In momentul de fata, ideea unei motiuni de cenzura a PNL prin care sa demita Guvernul Ponta pare sortita esecului. Guvernul Ponta se bucura de o majoritate confortabila in Parlament, avand sustinerea a 371 de alesi din totalul celor 572.
Lucrurile s-ar schimba in orice moment daca, spre exemplu, toti parlamentarii UDMR, UNPR si cei ai minoritatilor nationale vor trece de partea PNL-ului. In acel moment, dreapta va putea avea o majoritate fragila de 292 de voturi, in conditiile in care, pentru instalarea unui nou guvern ar fi nevoie de cel putin 287.