Iohannis, despre fumatul în România: ”Guvernarea PSD a eșuat și în ce privește prevenția”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis acuză PSD că nu și-a îndeplinit promisiunile în ceea ce privește campaniile de prevenție a ”obiceiurilor nocive, cum este fumatul” - care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare.

Știrea este în curs de actualizare!

Declarațiile șefului statului sunt transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV

Iohannis a făcut aceste declarații într-un discurs pe care l-a susținut la un forum organizat pe tema ”Drepturile Omului și o Lume fără Tutun”.

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea: Iohannis are în spate un ”sistem corupt, care a penetrat în mod serios justiţia”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Șeful statului a afirmat că, cel mai grav, este faptul că ”nu vedem niciunde grija pentru oameni” din partea guvernanților.

”Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanți, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Și dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni.

Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienți nemulțumiți, medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate.” - a spus Klaus Iohannis.

Discursul șefului statului:

Mă bucur să vă revăd după aproape 3 ani tot aici, în Sala Unirii, uniți în jurul aceluiași obiectiv – să oferim generațiilor prezente și viitoare șansa unei alegeri informate privind menținerea propriei sănătăți și evitarea factorilor de risc precum fumatul.

Demersul nostru s-a bucurat de consecvență, de implicarea societății civile, a asociațiilor profesionale, cât și a factorilor de decizie, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost o decizie matură și responsabilă, care a propulsat România în rândul țărilor preocupate de protejarea cetățenilor în fața riscurilor produse de fumat. România a devenit chiar un model de bune practici pentru Republica Moldova. Am convingerea că putem avea mai multe exemple de acest fel în România, că putem replica demersul și în alte domenii. Fără îndoială că acest lucru presupune viziune pe termen lung, asumare și implementare, dar și tenacitate, pentru a depăși obstacolele. Vă felicit, așadar, pe toți cei implicați, inițiatori ori susținători, și vă asigur de tot sprijinul meu!

Țara noastră a ratificat Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Controlul Tutunului încă din 2005, fumatul, așa cum bine știm, fiind un factor de risc important pentru cancerul pulmonar ori pentru bolile cardiovasculare.

Politicile de control al tutunului sunt cu atât mai importante pentru protejarea dreptului la ocrotirea sănătății, iar rolul prevenției devine, în acest context, fundamental.

Tocmai de aceea, una dintre prioritățile mandatului meu în materie de sănătate este promovarea prevenției și a educației pentru sănătate. Un sistem de sănătate sustenabil are la bază prevenția.

Avem deja certitudinea că cele mai răspândite boli ale societății moderne pot fi evitate dacă se iau din timp măsurile adecvate.

Conștientizarea importanței prevenției încă din copilărie și adoptarea unor comportamente și a unui stil de viață sănătos vor avea, pe termen lung, un impact major asupra îmbunătățirii stării de sănătate în România. Și, credeți-mă, avem nevoie de asta!

Este îmbucurător că tot mai mulți români înțeleg de ce este absolut necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim permanent informați cu privire la efectele pe care obiceiurile nocive, cum este fumatul, le au asupra propriei sănătăți.

Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților. Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare.

De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanți, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Și dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni.

Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienți nemulțumiți, medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate.

Sănătatea generației de acum și a celei viitoare trebuie să fie mai presus de orice obiectiv care aduce câștiguri electorale sau politice pe termen scurt! Chiar dacă rezultatele programelor de sănătate care promovează prevenția nu sunt vizibile imediat, ele generează beneficii pe termen mediu și lung.

Prevenția în sensul tematicii forumului de astăzi înseamnă comunicarea riscurilor fumatului, transmiterea informației prin canale avizate, de către experți, politici de combatere a consumului de tutun coerent implementate, legislație adecvată și aplicată consecvent, protejarea și respectarea drepturilor omului!

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc succes în dezbateri!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reprezentanții societății civile, după consultările de la Cotroceni: ”În mod cert va fi referendum”
Reprezentanții societății civile, după consultările de la Cotroceni: ”În mod cert va fi referendum”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, marți, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie.

Dragnea: Iohannis are în spate un ”sistem corupt, care a penetrat în mod serios justiţia”
Dragnea: Iohannis are în spate un ”sistem corupt, care a penetrat în mod serios justiţia”

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că "luptă împotriva ţării lui prin tot ceea ce face", adăugând şi că acesta "urăşte" România.

PSD: Atacurile prezidenţiale - un
PSD: Atacurile prezidenţiale - un "amatorism total" în materie diplomatică

PSD consideră că "atacurile" preşedintelui Iohannis cu privire la poziţia exprimată de prim-ministrul Dăncilă în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim denotă un "amatorism total" al şefului statului în materie diplomatică.

Iohannis: Am impresia că guvernele din ultima vreme nu doresc să folosească bani europeni
Iohannis: Am impresia că guvernele din ultima vreme nu doresc să folosească bani europeni

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că are impresia că guvernele din ultima perioadă nu doresc să folosească bani europeni.

Iohannis, nou atac la Guvern: ”Ar avea pâinea și cuțitul, doar că le-au încuiat în dulap”
Iohannis, nou atac la Guvern: ”Ar avea pâinea și cuțitul, doar că le-au încuiat în dulap”

Klaus Iohannis a atacat Guvernul PSD-ALDE la dezbaterea organizată, luni, de Asociația Orașelor din România.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.