Klaus Iohannis, noi detalii despre scandalul anulării alegerilor prezidențiale: ”Influenţa străină a fost găsită ulterior”
Președintele Klaus Iohannis a oferit, miercuri, noi detalii despre scandalul anulării primului tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc în 24 noiembrie 2024.
Aflat la Bruxelles, șeful statului român a declarat că intervenţia străină în procesul electoral al României a fost ”atât de subtilă şi atât de complexă, încât mare parte a fost găsit după primul tur de scrutin”.
Iohannis a afirmat că influenţa străină a fost găsită ulterior, iar ”în acest caz am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici”.
Președintele României a fost întrebat de jurnaliști cine poate fi considerat vinovat pentru faptul că procesul electoral al alegerilor prezidențiale a fost viciat.
”Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de complexă, încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur de scrutin. Nu tot. Au fost anumite chestiuni care au fost rezolvate, dar din păcate situaţia şi legile nu au fost suficiente. A fost un candidat care şi-a făcut o campanie excesivă, care susţine că a costat zero. Nu crede nimeni, da aşa s-a declarat, pe o reţea socială. Pe reţelele sociale, campaniile sunt frecvente, toată lumea îşi face, dar acele reţele au obligaţia ca atunci când sunt alegeri, să marcheze candidaţii, se numeşte să îi dea un tag. Şi atunci când nu mai este voie să se facă campanie, reţeaua să oprească orice campanie. BEC a somat acea reţea, Tik Tok, să oprească campania, reţeaua a ignorat solicitarea şi astfel, campania a continuat sâmbătă şi duminică numai pe acest candidat, pentru că pentru ceilalţi s-a respectat legea”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre anularea alegerilor prezidenţiale.
Şeful statului a arătat că ”este o încălcare gravă a legislaţiei electorale, dar, cum această reţea nu este cu baza nici în România nici măcar în Europa, ci în China, reţeaua şi-a permis pur şi simplu să ignore ce a solicitat BEC, iar BEC nu a avut niciun instrument să constrângă reţeaua, cum nici Europa nu are niciun instrument”.
”Sunt chestiuni care nu au avut, pe moment, soluţie. Dar, influenţa străină a fost găsită ulterior, şi trebuie să spun că aici am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici care au ajutat entităţile româneşti să găsească ce s-a întâmpplat. De aceea a durat câteva zile de la data alegerilor până când în CSAT s-a putut discuta, cu date. Şi atunci, să culpabilizăm pe cineva de la noi ,nu ne-ar duce foarte departe. Este adevărat că, după părarea mea, nu am discutat-o cu politicienii din România, legislaţia trebuie îmbunătăţită, trebuie să fie mai clar. Dacă BEC constată că un candidat încalcă legea, trebuie să aibă instrumente să facă ceva, nu doar să someze şi să se plângă că nu a respectat legislaţia”, a subliniat preşedintele.
Preşedintele a mai declarat că, pe de altă parte, este nevoie de o cooperare mai strânsă între autorităţile care se ocupă de cyber space, fiindcă noi avem aceste instituţii şi ele cooperează instituţional, dar în astfel de situaţii probabil că este nevoie să fie mai aproape unii de alţii.
”Este o problemă care trebuie discutată în UE şi trebuie găsite soluţii comune, pentru că nicio ţară singură nu poate să rezolve aceste chestiuni”, a subliniat şeful statului.
Întrebat dacă are garanţia că la următoarele alegeri nu vor fi interferenţe, preşedintele a spus: ”Noi avem lecţia învăţată şi nu pornesc de la premisa că se va repeta ce s-a întâmplat prima dată. Asta e ce cred eu, sunt convins că toată lumea va fi mult mai atentă şi următoarea rundă de alegeri se va desfăşura în condiţii de mai bună transparenţă”.
Iohannis: ”Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni. Am ajunge înapoi, înainte de 89”
Preşedintele a mai spus că nici unserviciu secret nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni, ”pentru că am ajunge înapoi, înainte de 89”.
”Noi discutăm de ani de zile aceste chestiuni, deci nu este ceva ce am aflat alaltăieri, dar de la a şti că există acest pericol până la a găsi concret ce s-a întâmplat, este cale lungă. Şi trebuie să înţelegem că nimeni dintre cei care ne atacă nu o face într-un mod transparent. Se ascund perfect în cyberspace, este aproape imposibil de găsit legătura şi firul, se folosesc de servere din toată lumea, se folosesc de servere care sunt conectate la alte servere, la alte servere, deci să nu-şi imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură, cu dragoste din partea Estului”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre întârzierea luării unei decizii privind alegerile prezidenţiale.
Şeful statului a mai spus că în cazul unor alegeri noi am creat entităţi specifice şi în CSAT, care se ocupă exact de aşa ceva.
”Toată lumea este conştientă că problema există, dar de la a cunoaşte că există problema, până la a o preveni şi până a remedia, este de multe ori foarte complicat. Pentru că nu poate nimeni, nici CSAT, nici un serviciu, nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni. Am ajunge înapoi unde am fost înainte de 89. Fiecare are libertatea dacă vrea să candideze, să-şi facă campanie, să spună oamenilor ce vrea, aşa e în politică”, a precizat preşedintele.
”Nu poţi să vii şi să interzici un candidat, fiindcă vorbeşte ciudăţenii în campanie, dacă nu încalcă legea. Se pare că au fost şi încălcări ale legii în zona de antisemitism, de propagandă legionară, care poate ar fi trebuit să fie urmărite mai îndeaproape. Probabil data viitoare aşa se întâmplă. Dar atenţie, acesta este un lucru foarte, foarte serios şi vreau să îl tratăm aşa cum este. Serviciile secrete nu au voie să urmărească politicieni în intern. Pur şi simplu, că am ajunge imediat înapoi la vechea securitate. Aşa ceva este inacceptabil. De aceea este cu atât mai complicat să urmăreşti aceste îngerinţe. Plus, nu-şi permite nimeni pauşal să condamne campaniile electorale, că e posibil să-i fi intervenit X şi Y. Trebuie verificat, trebuie văzut şi pe urmă, sigur, trebuie luate măsurile care se impun”, a subliniat preşedintele.
El a mai spus că preşedintele în funcţie nu are nicio atribuţie în procesul electoral propriu zis.
”Eu am reacţionat în momentul în care de la servicii am primit semnale că există o îngerinţă străină. Deci, atenţie, CSAT a fost convocat pe ingerinţă străină, nu pe felul cum a mers campania. Aia nu-i treaba CSAT-ului. Însă, CSAT trebuia să primească nişte documente, trebuiau terminate nişte investigaţii înainte să vadă CSAT-ul ce se întâmplă de fapt, şi asta a durat cât a durat patru zile. După care CSAT a făcut o comunicare care a fost publică, că au existat îngerinţe, că au fost atacuri cibernetice, că o reţea socială a avut un comportament nelegal şi a favorizat net pe unul din candidaţi. Aceste lucruri au fost comunicate”, a mai arătat el.
Klaus Iohannis a mai declarat că probabil, în spaţiul public încă există o anumită reticenţă faţă de ce comunică serviciile sau CSAT.
”La puţină vreme după aceea, un grup mare de organizaţii neguvernamentale a cerut desecretizarea acestor documente. Iar cei care au emis aceste documente au fost de acord, s-au pornit acţiunile destul de complexe de desecretizare şi ele au fost făcute publice. După care a apărut o analiză mai aprofundată şi la CCR, cu rezultatul pe care îl ştim cu anularea întregii proceduri de alegerea preşedintelui României. Asta a fost evoluţia”, a spus preşedintele Iohannis.
El a menţionat că CSAT-ului îi este interzis să comunice concluzii şi documente către alte entităţi decât cele specificate în legea CSAT şi CCR nu este în între cele care primeşte din oficiul comunicării cu documente secrete.
”A fost foarte complicat să nu îşi imagineze cineva că pur şi simplu ne-am hotărât, hai să vedem ce facem...”, a arătat Iohannis.