Explicațiile TikTok privind alegerile din România nu au convins Comisia Europeană. Platforma riscă amendă și chiar închiderea
Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva TikTok după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate în urma manipulărilor de pe această platformă.
Investigația Comisiei ar putea duce la amendarea cu 6% din cifra de afaceri globală sau chiar la închiderea TikTok în Uniunea Europeană. Există suspiciuni că platforma nu a gestionat corect riscurile legate de dezinformare, manipulare online sau interferențe externe.
În același timp, în Parlamentul European s-a discutat despre impactul știrilor false și al dezinformării de pe rețelele sociale, inclusiv TikTok.
În ultima sesiune a Parlamentului European din acest an s-a discutat despre pericolul știrilor false și al dezinformării de pe rețelele sociale, care pot influența alegerile. Deputații pro-europeni, inclusiv cei români, au cerut o legislație mai dură pentru a proteja democrațiile în fața noilor amenințările online, cum ar fi cele de pe TikTok.
Discuțiile au fost aprinse, mai ales după alegerile prezidențiale din România. În timp ce unii deputați eurosceptici, printre care și români, au negat posibile interferențe externe, ceilalți au dat tocmai aceste cazuri drept exemple de dezinformare. La dezbatere a intervenit și vicepreședintele Comisiei Europene, Henna Virkkunen, care a anunțat că există dovezi că TikTok a încălcat regulamentul european privind serviciile digitale. Din acest motiv, platforma este acum sub investigație oficială.
Se analizează mai ales algoritmii care recomandă conținut și procedurile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit. Comisia a precizat că platforma chineză a cooperat până acum și a furnizat datele cerute pentru anchetă.
Comisia Europeană suspectează că platforma TikTok nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni riscurile de dezinformare și interferențele străine în alegerile din România. Dacă acuzațiile se confirmă, platforma ar putea fi acuzată de încălcarea Regulamentului privind serviciile digitale.
Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene: „Am revizuit probele oferite de TikTok în ceea ce privește măsurile luate în contextul alegerilor din România și avem motive suficiente de a suspecta că și-a încălcat obligațiile în conformitate cu regulamentul privind serviciile digitale și în ceea ce privește gestionarea și atenuarea riscurilor referitoare la procesele electorale și discursurile civice. Prin urmare, astăzi, Comisia a decis să deschidă o investigație. Aceasta vizează în special problemele legate de reclamele politice și manipularea sistemului de recomandare al TikTok.”
Comisia va solicita documente, va analiza algoritmi și va colabora cu autoritățile din Irlanda, unde TikTok are sediul european. Deja, printr-un ordin de reținere, compania a fost obligată să înghețe și să păstreze datele care sunt legate de alegerile din România. Investigația poate duce la măsuri dure împotriva platformei și la amenzi de până la 6 la sută din cifra de afaceri anuală.
Decizia Comisiei a fost prezentată în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde deputații au dezbătut pericolul dezinformării și al informațiilor false în mediul online.
Intervențiile extremiste care au pus la îndoială interferențele străine în alegerile din România au fost combătute de deputații români din partide pro-europene.
Dan Barna, europarlamentar: „Datele care au fost prezentate în România de către autorități arată similitudini extraordinare cu ceea ce s-a întâmplat deja Republica Moldova. Nu e foarte greu să unim aceste puncte, nu e nicio îndoială că un candidat care spune că viitorul României este înțelepciunea rusă este susținut exact în acea zonă a Europei.”
TikTok a reacționat la investigația Comisiei Europene și a anunțat că a protejat integritatea platformei în peste 150 de alegeri la nivel global și că a transmis Comisiei informații detaliate.
Pe de altă parte și Senatul american a anunțat că sprijină România și condamnă războiul hibrid purtat de Rusia.
Într-o scrisoare oficială semnată de 4 reprezentanți din legislativul Statelor Unite, atât republicani, cât și democrați, Senatul a transmis că: "Sprijinim România în lupta pentru integritatea proceselor electorale. Condamnăm manipularea de către Putin a platformei TikTok controlată de Partidul Comunist Chinez pentru a submina procesul democratic al României".
De altfel, TikTok este pe prima pagină în presa americană în ultimele zile. Aplicația urmează să fie interzisă în Statele Unite, de pe 19 ianuarie, chiar înainte de învestirea lui Donald Trump, ca urmare a unei legi împotriva aplicațiilor controlate de adversari străini, prin care se protejează securitatea națională. TikTok ar mai putea funcționa doar dacă platforma de social media ar fi vândută unei companii din Statele Unite. TikTok a cerut însă Curții Supreme a Statelor Unite să blocheze interdicția aplicației.
Sursa: Pro TV
Etichete: tiktok, romania, Comisia Europeana, alegeri,
Dată publicare:
17-12-2024 19:01