Iohannis: "Sunt posibile oportunitati pentru Romania, dupa BREXIT". Ce a spus despre aderarea la zona euro
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut joi, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa, inaintea summitului de vineri de la Bratislava.
Principalele declaratii ale presedintelui:
- In pregatirea acestei intalniri informale am avut discutii cu mai multi lideri europeni.
- Tema principala a summitului este viitorul UE, in situatia creata de Brexit.
- In pregatirea acestei intalniri informale am discutat cu mai multi lideri europeni.
- Trebuie sa redam proiectului european credibilitate
- Este foarte important ca in cadrul intalnirii de la Bratislava sa facem o evaluare a starii UE si sa discutam despre obiectivele UE pe termen mediu si lung.
- UE se considera si este unul din marii actori globali, dar aflam de la lideri cu care discutam, lumea isi pune intrebari despre relevanta UE in viitor, despre felul in care UE raspunde crizelor. E important sa evitam fragmentarea UE, sa ne concentram pe elemente care ne unesc, nu pe acelea care aprofundeaza viziunea est-vest si nord-sud.
- Aflam de la lideri cu care discutam ca si la intalnirile din alta parte lumea isi pune intrebari despre relevanta UE in viitor, despre felul in care UE raspunde crizelor si intrebarilor.
- Pozitia Romaniei este de o importanta strategica nationala, pentru noi e clar: Vrem o aprofundare a integrarii europene, vrem ca Romania sa fie mult mai profund integrata in toate procesele UE si credem ca o integrare mai profunda este una din solutiile pentru multiplele crize europene
- La Bratislava voi sustine ca prioritatile noastre, ale UE, trebuie sa fie securitatea interna si externa a UE, cresterea economica, crearea de locuri de munca, in special pentru tineri si consolidarea pietei interne a Uniunii.
- In contextul atacurilor teroriste si a crizei migratiei, cred ca trebuie sa acordam o atentie speciala protectiei cetatenilor europeni si frontierelor externe ale Uniunii.
- Intrebat in ce stadiu e Romania in ce priveste zona euro, presedintele a spus: Initial, s-a vehiculat ca termen 2019, a fost un termen inaintat prea optimist, as spune chiar nerealist. 2019 e exclus, dar Romania are in continuare obiectivul strategic de aderare la zona euro. Cand se va intampla, trebuie sa stabileasca in primul rand specialistii, cand e pregatita economia. O aderare prea rapida poate fi in detrimentul economiei romanesti.
- Brexitul nu creaza dificultati majore pentru Romania, dar e posibil sa apara anumite oportunitati. Brexitul in esenta e un eveniment trist, e trist daca un membru al UE hotareste sa plece. Ca in acest context e posibil sa apara dezvoltari pozitive sectorial e la fel de adevarat.