Primul spital construit de statul roman in ultimii 28 de ani. Tehnologie de ultima ora si conditii ca in Vest
Spitalul din Mioveni, primul facut de stat in Romania ultimilor 28 de ani, creste vazand cu ochii.
Cladirea are doua etaje, insa va avea 7 in total si va gazdui inclusiv o maternitate si o sectie de medicina traditionala chinezeasca. Actualul spital, care deserveste comunitatea, are 120 de ani.
Spitalul va avea 6 sali de operatii si 7 sectii, cu 200 de paturi.
Ion Georgescu, primar Mioveni: "Vom avea dupa aproape 20 de ani, din nou, maternitate, nasterile, la ora actuala se fac in Pitesti, Brasov, Bucuresti. Sectiile noi sunt maternitatea, pediatria, cardiologia si o noutate totala este medicina traditionala chinezeasca."
Radu Dinu, manager proiect: "Sunt HI-TECH si ma refer aici la echipamentul roentgen digital, ma refer la angiograf, la computerul tomograf, la echipamentul de rezonanta magnetica nucleara, in blocul operator, sistemul de filtrare a aerului este realizat cu filtre speciale, astfel incat aerul este pur, este imposibil sa contracteze cineva microbi."
Mai mult, autoritatile vor infiinta si o sectie pentru decontaminare, ceruta de cei de la Institutul de Cercetari Nucleare de la Mioveni.
In ceea ce priveste arhitectura cladirii, va fi una moderna, departe de imaginea spitalelor construite inainte de Revolutie.
Radu Diner, manager proiect: "Intrarea va fi astfel amenajata incat sa ai conditii, confort, dar si arhitectura interioara placuta, conceptul exista la toate spitalele regionale din Vest."
Spitalul va costa 68,5 de milioane de euro. Banii provin din bugetul local, care aduna cele mai multe taxe si impozite de la Fabrica Dacia, unde lucreaza aproape 14.000 de oameni. Autoritatile spera ca vor primi ajutor financiar si de la Ministerul Sanatatii. Vechiul spital se va transforma intr-un centru medico-social.
In Timisoara, in schimb, autoritatile nu au reusit sa se tina de cuvant. O cladire urma sa devina Spital Regional, insa planurile incepute in '96 au fost abandonate. In tot acest timp, institutiile si-au pasat responsabilitatea de la una la alta.ana Spac, purtator de cuvant DSP Timis: "Atentia s-a mutat pe alt proiect. Asa cum se construieste si Institutul Oncologic, asa se va construi si Spitalul Regional."
Ramane de vazut care va fi insa viitorul acestei cladiri, in care s-ar fi putut salva vieti, daca ar fi fost construita.