Klaus Iohannis, despre referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Basescu: "A fost la limita Constitutiei"

Dată publicare: 02-09-2014 08:28
Dată actualizare: 05-09-2014 07:14


Klaus Iohannis

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, referitor la demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu din vara lui 2012 si incercarea de demitere, ca a fost un demers ”la limita Constitutiei”.

”Ceea ce s-a intamplat in 2012 in vara a fost la limita Constitutiei. (...) intreaga procedura a fost inutila si prost inspirata. Nu trebuia facuta. Nici suspendarea, nici referendumul, nu a avut nimeni ce castiga de acolo. USL a pregatit-o foarte prost, a informat foarte prost, a facut niste pasi care au fost extrem de rapizi si prost pregatiti”, a spus liderul PNL, conform Mediafax, care citeaza B1TV.

El a sustinut ca la momentul respectiv ideea unui vot pentru sau impotriva suspendarii lui Traian Basescu a fost discutata in conducerea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDRG) si s-a decis ca deputatul Ovidiu Gant sa voteze pentru suspendarea sefului statului. Iohannis a mentionat ca aceasta a fost opinia majoritara a conducerii FDGR, iar pozitia sa personala a fost favorabila suspendarii. ”Una peste alta, daca nu ar fi fost constitutionale (actiunile, n.r.), banuiesc ca Curtea Constitutionala ar fi constatat acest lucru. Ori noi avem hotarari ale Curtii Constitutionale exact pe aceasta speta”, a comentat presedintele PNL.

Liderul PNL a mai afirmat ca reactia ingrijorata a oficialilor europeni si cei ai SUA a fost determinata de viteza procedurilor si situatia impredictibila. El a evitat sa mentioneze daca regreta sugestia de vot din 2012 favorabila suspendarii din functie a lui Traian Basescu. ”Eu regret ca s-a intamplat toata miscarea (...). Este foarte posibil, daca am reevalua toata situatia, sa ajungem la concluzia ca nu trebuia votat asa, ci invers. Este posibil”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari.

De asemenea, el a mentionat, raspunzand unei intrebari a moderatorului, ca Traian Basescu este cel mai influent personaj politic de dupa Revolutie.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO