Klaus Iohannis, despre publicarea numelor care au accesat arhiva SIPA: Mi se pare o initiativa interesanta, sper sa o si faca
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca i se pare o initiativa interesanta intentia ministrului Justitiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA.
Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, luni, in timpul unei vizite la Brasov, ce parere are despre anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA si a raspuns ca i se pare o initiativa interesanta.
"Mi se pare o initiativa interesanta, sper sa o si faca", a declarat Klaus Iohannis.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, la Iasi, ca joi va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, iar prin acest demers publicul va afla daca unii au intrat singuri, altii in echipa, urmand sa fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat si ora de iesire.
Tudorel Toader a declarat presei ca el nu a intrat nici macar pe holul arhivei SIPA, insa a adaugat ca detine informatii referitoare la persoanele care au vizitat arhiva si ca lista va fi prezentata in cursul zilei de joi.
"Primul pas pe care il voi face saptamana aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat in arhiva, singuri sau in echipa. Am si momentul, ora la care au intrat, ora la care au iesit, ca sa stie lumea, daca vreti, cine cunoaste acele adevaruri din arhiva. Eu stiu cine a intrat.
Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. stiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume si numar de vizite, si data, si ora, si minutul", a declarat ministrul Justitiei Tudorel Toader.
El sustine ca in acest fel publicul va afla cine sunt "depozitarii informatiilor din arhiva”.
"De aici deja o prima concluzie se poate trage. Veti sti ca X cunoaste ce e in arhiva, veti sti ca unul a intrat de mai multe ori, veti sti ca unii au intrat in echipa, altii au intrat singuri, veti cunoaste asadar depozitarii informatiilor din arhiva. Noi, ca minister, vom proceda, repet, dupa regulament si dupa lege", a mai spus Tudorel Toader.
El a adaugat ca in orice domeniu adevarul trebui sa iasa la suprafata si ca ministerul va face cunoscute „adevarurile din arhiva SIPA” respectand „procedurile si competentele de desecretizare”.
Luni, ministrul Justitiei a anuntat pe Facebook ca va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, eventual si numarul "vizitelor", calificand aceasta arhiva drept "o pata pe obrazul jusitiei romane".
Ministrul anunta, vineri, la Iasi, ca arhiva SIPA sigur va fi desecretizata, dar a precizat ca, daca vor exista secrete de stat, atunci desecretizarea se va face numai la nivel de CSAT.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele UNJR, Dana Girbovan, si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei au avut o disputa pe tema arhivei si a accesului la aceasta, Girbovan intreband-o pe Macovei de unde stie ce continea arhiva si ca existau magistrati acoperiti.
Monica Macovei: E necesara declasificarea intregii arhive SIPA, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu din 2008
Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care a decis desfiintarea SIPA, spune ca este necesara desecretizarea intregii arhive, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu, intocmit in 2008 cu privire la acest Serviciu, pentru a se inceta "decredibilizarea" justitiei.
"La peste 10 ani dupa ce am decis inchiderea SIPA/DGPA si am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc in atentie cu previzibilele manipulari si distorsiuni specifice perioadei pe care o traversam. Interesul societatii este «dirijat» nu spre ceea ce a facut SIPA/DGPA din 1991, de la infiintare, nu spre cei care au instrumentat si folosit informatii obtinute nelegal, mai ales in mandatul fostului ministru Rodica Stanoiu - cand, conform presei vremii, se facea o adevarata politie politica -, ci spre persoana mea si a echipei alaturi de care am lucrat. Adica, exact impotriva celor care am pus capat acestor practici. In mod evident, tinta este decredibilizarea justitiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli si oameni de afaceri certati cu legea", scrie Monica Macovei, intr-un comunicat de presa, citat de News.ro.
Ea afirma ca, daca i se aduc "acuzatii nefondate", se va adresa si justitiei, referindu-se la disputa cu sefa UNJR, Dana Girbovan, care a intrebat-o public de unde are informatii din arhiva SIPA.
"Nu am primit nicio informatie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am vazut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat si distrus niciun hard-disk, nu am dat nimanui ordin sa sustraga, sa distruga, sa copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk", mai spune europarlamentarul.
Macovei sustine desecretizarea arhivei intr-un format similar celui al CNSAS, care permite studierea propriului dosar.
"Pentru ca nu am si nu am avut niciodata nimic de ascuns si consider ca ceea ce am facut in privinta desfiintarii SIPA a fost onest si corect, consider ca ar fi necesar sa se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotarari de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de inchidere a unor inventarieri etc- incepand de la infiintare si pana in prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu", mai spune Macovei.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, justitie, scandal, tudorel toader, magistrati, arhiva, sipa,
Dată publicare:
22-05-2017 16:34