Klaus Iohannis, despre publicarea numelor care au accesat arhiva SIPA: Mi se pare o initiativa interesanta, sper sa o si faca

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca i se pare o initiativa interesanta intentia ministrului Justitiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, luni, in timpul unei vizite la Brasov, ce parere are despre anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA si a raspuns ca i se pare o initiativa interesanta.

"Mi se pare o initiativa interesanta, sper sa o si faca", a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, la Iasi, ca joi va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, iar prin acest demers publicul va afla daca unii au intrat singuri, altii in echipa, urmand sa fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat si ora de iesire.

Tudorel Toader a declarat presei ca el nu a intrat nici macar pe holul arhivei SIPA, insa a adaugat ca detine informatii referitoare la persoanele care au vizitat arhiva si ca lista va fi prezentata in cursul zilei de joi.

Citește și
ministrul Justitiei, Tudorel Toader
Tudorel Toader: Nu stiu cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA; ma documentez privind istoricul constituirii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Primul pas pe care il voi face saptamana aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat in arhiva, singuri sau in echipa. Am si momentul, ora la care au intrat, ora la care au iesit, ca sa stie lumea, daca vreti, cine cunoaste acele adevaruri din arhiva. Eu stiu cine a intrat.

Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. stiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume si numar de vizite, si data, si ora, si minutul", a declarat ministrul Justitiei Tudorel Toader.

El sustine ca in acest fel publicul va afla cine sunt "depozitarii informatiilor din arhiva”.

"De aici deja o prima concluzie se poate trage. Veti sti ca X cunoaste ce e in arhiva, veti sti ca unul a intrat de mai multe ori, veti sti ca unii au intrat in echipa, altii au intrat singuri, veti cunoaste asadar depozitarii informatiilor din arhiva. Noi, ca minister, vom proceda, repet, dupa regulament si dupa lege", a mai spus Tudorel Toader.

El a adaugat ca in orice domeniu adevarul trebui sa iasa la suprafata si ca ministerul va face cunoscute „adevarurile din arhiva SIPA” respectand „procedurile si competentele de desecretizare”.

Luni, ministrul Justitiei a anuntat pe Facebook ca va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, eventual si numarul "vizitelor", calificand aceasta arhiva drept "o pata pe obrazul jusitiei romane".

Ministrul anunta, vineri, la Iasi, ca arhiva SIPA sigur va fi desecretizata, dar a precizat ca, daca vor exista secrete de stat, atunci desecretizarea se va face numai la nivel de CSAT.

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele UNJR, Dana Girbovan, si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei au avut o disputa pe tema arhivei si a accesului la aceasta, Girbovan intreband-o pe Macovei de unde stie ce continea arhiva si ca existau magistrati acoperiti.

Monica Macovei: E necesara declasificarea intregii arhive SIPA, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu din 2008

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, care a decis desfiintarea SIPA, spune ca este necesara desecretizarea intregii arhive, inclusiv a Raportului Predoiu-Chiuariu, intocmit in 2008 cu privire la acest Serviciu, pentru a se inceta "decredibilizarea" justitiei.

"La peste 10 ani dupa ce am decis inchiderea SIPA/DGPA si am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc in atentie cu previzibilele manipulari si distorsiuni specifice perioadei pe care o traversam. Interesul societatii este «dirijat» nu spre ceea ce a facut SIPA/DGPA din 1991, de la infiintare, nu spre cei care au instrumentat si folosit informatii obtinute nelegal, mai ales in mandatul fostului ministru Rodica Stanoiu - cand, conform presei vremii, se facea o adevarata politie politica -, ci spre persoana mea si a echipei alaturi de care am lucrat. Adica, exact impotriva celor care am pus capat acestor practici. In mod evident, tinta este decredibilizarea justitiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli si oameni de afaceri certati cu legea", scrie Monica Macovei, intr-un comunicat de presa, citat de News.ro.

Ea afirma ca, daca i se aduc "acuzatii nefondate", se va adresa si justitiei, referindu-se la disputa cu sefa UNJR, Dana Girbovan, care a intrebat-o public de unde are informatii din arhiva SIPA.

"Nu am primit nicio informatie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am vazut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat si distrus niciun hard-disk, nu am dat nimanui ordin sa sustraga, sa distruga, sa copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk", mai spune europarlamentarul.

Macovei sustine desecretizarea arhivei intr-un format similar celui al CNSAS, care permite studierea propriului dosar.

"Pentru ca nu am si nu am avut niciodata nimic de ascuns si consider ca ceea ce am facut in privinta desfiintarii SIPA a fost onest si corect, consider ca ar fi necesar sa se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotarari de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de inchidere a unor inventarieri etc- incepand de la infiintare si pana in prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu", mai spune Macovei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Klaus Iohannis reactioneaza in scandalul SIPA:
Klaus Iohannis reactioneaza in scandalul SIPA: "Interesant cum in anumite momente apar ciorbe reincalzite"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu stie ce contine arhiva SIPA, dar asteapta concluziile Ministerului Justitiei, asa cum s-a promis public.

Tudorel Toader: Nu stiu cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA; ma documentez privind istoricul constituirii
Tudorel Toader: Nu stiu cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA; ma documentez privind istoricul constituirii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, ca deocamdata nu stie cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA, in conditiile in care este in faza in care se documenteaza.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor legale
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor legale

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineata, ca va desecretiza arhiva SIPA "in cel mai scurt timp si cu respectarea termenelor si procedurilor legale".

Scandalul SIPA. Sesizarea judecatorului Cristi Danilet a fost trimisa la DIICOT:
Scandalul SIPA. Sesizarea judecatorului Cristi Danilet a fost trimisa la DIICOT: "Iar eu cu legea ... nu ma joc"

Plangerea facuta la Parchetul General de catre judecatorul Cristi Danilet in legatura cu informatiile din articolul privind arhiva SIPA aparut in Evenimentul Zilei a fost trimisa DIICOT.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.