Ciolacu: ”Moțiunea de cenzură se va vota luni, 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece”

Ultima actualizare: 26-08-2020 19:47

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban se va vota luni, 31 august.

Anunțul a fost făcut într-un mesaj sec, pe Facebook:

”Moțiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!” - a scris Ciolacu. 

Conform Constituției, votul pe o moțiune de cenzură trebuie să aibă loc în aceeași sesiune în care ea a fost depusă și citită. Moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, a fost citită joi, 20 august.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat că termenul de judecare a sesizării depuse de Guvernul Orban împotriva moțiunii PSD va fi stabilit după 1 septembrie.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară.

PSD are șanse mari să dea jos Guvernul Orban

 

Moțiunea de cenzură are șanse mari să fie adoptată în Parlament, în condițiile în care social-democrații au 214 senatori și deputați. Iar dacă obține sprijinul celor de la Pro România, care au 23 de parlamentari, vor avea în total 237 de voturi - față de 233 minimul necesar pentru adoptarea moțiunii.

Dacă Guvernul Orban va fi demis, Ciolacu a anunțat că PSD are pregătită o propunere de premier, însă nu a vrut să spune despre cine este vorba. Potrivit unor surse politice, ar fi vorba despre un tehnocrat. Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va mai numi un premier din partea PSD-ului, nici măcar un tehnocrat.

Așadar, dacă moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Orban va rămâne interimar 45 de zile, urmând să se ocupe de organizarea alegerilor parlamentare, dar fără să mai poată să adopte ordonanțe de urgență.

Ce scrie în moțiunea de cenzură "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată"

 

Reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus, se arată în textul moţiunii de cenzură a PSD cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată".

Documentul dedică un capitol "Chermezelor PNL în vreme de pandemie", în care arată că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

"Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe are l-au forţat să respecte reguli şi restricţii pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!", se arată în textul moţiunii

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO