Klaus Iohannis: "Curatirea clasei politice este o necesitate. Nu este nevoie sa se renunte la toate imunitatile"
Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca votul din Senat in cazul lui Gabriel Oprea arata ca este nevoie in continuare de o "curatire" a clasei politice si ca Parlamentul trebuie sa inteleaga ca nu este datoria sa sa stabileasca vinovatii.
"Eu cred ca acest vot arata foarte clar ca este nevoie de o curatire a clasei politice si ca este nevoie de o reforma parlamentara. Pana nu reusim sa avem oameni curati in Parlament, nu vom putea misca lucrurile. Nu am absolut nimic de impartit cu nimeni, tuturor le urez numai bine. Dar, in politica, cine are o problema trebuie sa inteleaga ca nu poate sa mearga mai departe pana nu se rezolva aceasta chestiune", a spus Iohannis, conform News.ro.
El a aratat ca cetatenii nu pot avea incredere in Parlament in conditiile in care exista senatori si deputati urmariti penal sau chiar condamnati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele a afirmat ca este nevoie ca Legislativul sa nu mai contina "oameni care sunt santajabili", ci oameni care sa isi reprezinte in primul rand comunitatea.
"Lupta anticoruptie, curatirea clasei politice este o necesitate. Fara aceasta curatenie nu vom putea sa mergem mai departe, nu vom putea sa contruim Romania asa cum isi doresc romanii", a explicat Iohannis.
Intrebat daca Oprea ar trebui sa isi dea demisia din Parlament, presedintele a afirmat ca fiecare trebuie sa hotarasca singur ceea ce face.
"Senatul, Camera Deputatilor, trebuie sa realizeze o data pentru totdeauna ca acolo nu se voteaza vinovatia sau nevinovatia cuiva. Asta se hotaraste in instanta", a continuat Iohannis.
In privinta problemei imunitatii parlamentarilor, Iohannis a explicat ca unele prevederi sunt prevazute in Constitutie si sunt mai greu de modificat, altele apar in legislatii secundare, dar a fost de acord ca se pot face schimbari, cum ar fi in cazul cererilor de arestare preventiva, unde "se poate relaxa legislatia pentru a permite justitiei sa isi faca treaba".
"Nu este nevoie sa se renunte la toate imunitatile. Un simplu parlamentar poate fi urmarit penal fara ca cineva sa isi dea acordul, poate fi condamnat. Problema se pune doar la fostii si actualii ministri. Ceea ce trebuie schimbat este doar cum punem ordine intre acesti oameni care sunt si parlamentari si fosti sau actuali ministri", a spus Iohannis.
In privinta propriei sale imunitati, ca presedinte, Klaus Iohannis a afirmat ca este "perfect dispus" sa discute eliminarea ei, dar nu considera ca este rolul sau sa initieze o discutie pe o tema care il priveste direct.
"Nu e nicio problema, nu am ce ascunde. (...) Nu cred ca eu trebuie sa initiez o astfel de discutie, pe imunitatea presedintelui. Pe alte imunitati, da", a explicat el.
Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale, pentru ucidere din culpa, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”impotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” si sase abtineri.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, senat, Parlament, imunitate, gabriel oprea,
Dată publicare:
22-09-2016 17:05