Kelemen: Sistemul de vot propus de USL este o catastrofa politica pentru Romania, un tsunami politic
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca sistemul electoral propus de USL este "o catastrofa politica pentru Romania, un tsunami politic". El afirma inca o data ca, daca proiectul votat de Senat va trece de Camera Deputatilor, Uniunea va sesiza CC.
"Sistemul de vot propus de USL este o catastrofa politica pentru Romania, un tsunami politic. 22 de ani a functionat un sistem care a asigurat o reprezentare proportionala, a functionat bine si functioneaza bine, indiferent daca vorbim de vot pe lista sau uninominalul introdus in 2007. Nu este de acceptat si nu vom sustine un sistem care va da un rezultat dezechilibrat, in conditiile in care 20-25 la suta din electorat va ramane fara reprezentare politica in Parlament.
Nu putem sustine un astfel de sistem si, in Camera Deputatilor, vom aduce toate argumentele posibile pentru a-i convinge pe colegii nostri sa nu voteze un astfel de sistem si sa nu incepem o perioada catastrofala. Daca nu vom reusi si proiectul va trece de Camera Deputatilor, varianta votata de Senat, vom sesiza Curtea Constitutionala", a spus liderul UDMR.
El a precizat ca Uniunea nu are nicio retinere in a sesiza Curtea Constitutionala, "fiindca sistemul propus de USL nu e corect si nu foloseste societatii romanesti, foloseste unui singur partid".
"Nu este de acceptat asa ceva, ca un partid cu 40-45 la suta sa poata ajunge la 70 la suta reprezentare in Parlament, iar unul cu 25 la suta voturi la urne ar putea ramane in afara Parlamentului", a explicat Kelemen Hunor.
El a remarcat faptul ca, in urma cu cateva luni, USL sustinea propunerea UDMR, "un vot mixt, lista nationala si colegii uninominale, jumatate - jumatate, care ar fi asigurat o reprezentare proportionala".
Kelemen Hunor a anuntat joi ca, in cazul in care si Camera Deputatilor va adopta Legea privind votul uninominal intr-un singur tur, care a trecut de Senat, Uniunea o va ataca la Curtea Constitutionala.
Senatorii au adoptat, in 8 mai, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.
Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva". PDL anuntase ca se abtine la vot, iar UDMR a fost impotriva.
Textul legislativ prevede ca, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat si senator se face intr-o singura etapa, la nivelul colegiilor uninominale.
Initiatorii mai propun ca, in caz de balotaj, sa se organizeze un nou tur de scrutin, la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa numai candidatii aflati in situatie de balotaj. in al doilea tur de scrutin urmeaza sa fie declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
Initiativa legislativa a fost votata de Senat in calitate de prima Camera sesizata si va fi transmisa Camerei Deputatilor, forul decizional.