Iohannis, la Cluj: Din nefericire, nu toți copiii au oportunitatea de a accesa o educație de calitate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 08 Iulie 2018 07:06
Categorie: Stiri Politice

Preşedintele Klaus Iohannis se află în Cluj-Napoca, unde a participat la deschiderea celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 13 - 14 iulie, reprezintă cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu - prima ediţie având loc în România în anul 1959.

Potrivit Administrației Prezidențiale, prin organizarea în ţara noastră a Olimpiadei Internaţionale de Matematică s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenţi aproximativ 1.500 de participanţi din peste 100 de ţări de pe cinci continente.

Printre ei se află și Hafez al-Assad, fiul cel mare al președintelui Siriei. Baiatul controversatului lider sirian Bashar al-Assad este însoțit de mai multe gărzi de corp care îi asigură protecția.

Hafez al Assad a participat și la ediția trecută, în Brazilia, unde s-a clasat pe locul 528 din 615 participanți, ultimul din delegația țării sale.

Președintele Klaus Iohannis va vizita cu această ocazie Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă', unitate sanitară care asigură servicii medicale preventive, curative şi paliative în domeniul oncologic şi care desfăşoară o amplă activitate de învăţământ şi cercetare.

"Prin această vizită, preşedintele Klaus Iohannis transmite un semnal de încurajare a investiţiei în zona sănătăţii şi susţine un model de bună practică în domeniul medical, reprezentat de un spital care face performanţă", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Discursul președintelui României, Klaus Iohannis: 

Dear guests,
Doamnelor și domnilor miniștri și parlamentari,
Excelențele voastre,
Distinși reprezentanți ai autorităților locale,
Dragi elevi și profesori,
Stimați invitați,

I would like to start by welcoming you to Romania and by congratulating you for the extraordinary performances you achieved till now. You are taking part in one of the most important intellectual competitions of our planet and have the chance to make your countries, schools and families very proud.

Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaționale de Matematică este cu atât mai importantă cu cât România a organizat, în 1959, prima ediție a competiției.

Atunci au participat doar șapte țări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în inteligență și creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentați din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare.

Lucian Blaga, un renumit filosof și poet român, spunea că «Matematicianul este îmblânzitorul ce a domesticit infinitul». În zilele următoare, sunt convins că veți demonstra această afirmație, împingând încă o dată limitele voastre și ale umanității în acest domeniu.

Matematica stă la baza tuturor științelor, a inovației și a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveți un dar pe care l-ați cultivat prin multă muncă și, drept urmare, veți face parte din elitele intelectuale ale țărilor voastre și ale lumii în general. Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulți dintre voi de când erați copii.

Cred că matematica și materiile din categoria Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică sunt esențiale în construcția curriculară încă din timpul educației timpurii, dacă ne dorim să avem în viitor veritabile societăți ale cunoașterii.
Din nefericire, nu toți copiii au oportunitatea de a accesa o educație de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăți calitatea predării matematicii pentru cât mai mulți copii din întreaga lume.

Oferindu-le șansa de a învăța, putem transforma vieți, economii și societăți. Cu cât avem sisteme de educație mai eficiente și mai adecvate noilor generații și societăților în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea și la dezvoltarea tuturor țărilor de pe mapamond.

Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi atașamentul și deschiderea către cunoaștere, știință și cooperare internațională.

Cel mai bun mod de a celebra marile reușite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generații. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investiția în educație, cooperare transfrontalieră și dezvoltare durabilă.
Sperăm ca România să devină o destinație atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii și al științelor care o folosesc. Și, de ce nu, să vă vedem, pe o parte dintre voi, studenți în România sau implicați în proiecte de cercetare în cooperare cu parteneri din România.

Vă încurajez să folosiți această olimpiadă ca pe o oportunitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi și de a vă imagina cariere de succes. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și cele următoare.

Vă doresc mult succes la această Olimpiadă Internațională de Matematică și vă doresc o ședere frumoasă în România, aici, la Cluj-Napoca!” 

Declarațiile vicepremierului Ana Birchall:

- Dragi elevi. Sunteți cu siguranță un exemplu nu doar pentru colegii de generație, dar și pentru ceilalți tineri. Sunteți adevărata bogăție, iar datoria noastră este să vă asigurăm sprijinul.

- În zilele noastre se vorbește tot mai mult despre inteligența artificlaă, despre robotică. Cred însă că toate aceste realizări ale umanității nu ar putea fi posibile fără minți talentate, care să asigure progresul societății în care trăim, iar știința care stă la baza acestor este chiar matematica. 

- Vă spun cu sinceritate că sper ca măcar o parte din voi să opteze pentru politică. Atunci când tinerețea se îmbină cu geniul, rețeta nu poate fi decât câștigătoare.

- Statutul de olimpici internaționali reprezintă o carte de vizită în sine și vă felicit pentru nivelul la care ați ajuns.

- La final îmi permit să vă dau un sfat pe care l-am primit de la bunica mea. Vă îndemn să nu renunțați niciodată la idealurile voastre. Să nu vă temeți să vă bazați pe cei apropiați vouă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, sondaj pe Facebook privind suspendarea lui Iohannis
Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, sondaj pe Facebook privind suspendarea lui Iohannis
VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Basescu
Previziunile lui Băsescu privind alegerile prezidențiale. Cine va fi viitorul președinte
Surse: Dăncilă a fost votată în BPN al PSD pentru a fi candidat la Preşedinţie
Dăncilă, Firea și Tăriceanu se înghesuie la prezidențiale. Pe cine vrea Ponta să susțină
Ameninţarea lui Dăncilă pentru Firea. Ce riscă primarul dacă va candida la preşedinţie
Firea, convinsă că îl va învinge pe Iohannis la prezidenţiale. Ce condiţie pune
Încă un deputat pleacă de la PSD la Ponta. ”N-au înțeles nimic din votul de pe 26 mai”
Dumitru Buzatu
Liderul PSD Vaslui, despre Gabriela Firea: ”M-a iritat și pe mine”
Ponta a început negocierile cu PSD și ALDE pentru prezidențiale: ”Ținem doar cu România”
Dăncilă ar putea avea o discuţie cu liderii ALDE şi Pro România pentru prezidențiale
Ponta, despre o alianță cu Tăriceanu: "Dacă ALDE iese de la guvernare, sigur”
Ministrul Finanțelor, despre impozitarea pensiilor speciale: ”Nu alergăm după voturi”
Eugen Teodorovici a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale