Situația complicată a casei pierdute în justiție de Klaus Iohannis. Nu este proprietatea statului
Liviu Dragnea a mutat războiul cu președintele Klaus Iohannis în curtea Fiscului. La cererea liderului PSD, ANAF vrea să obțină de la familia președintelui peste 1.200.000 de lei.
Sunt banii pe care soții Klaus și Carmen Iohannis i-au obținut din închirierea controversatei case de la Sibiu, pe care cei doi au pierdut-o în justiție și care, afirmă și ministrul Finanțelor, i se cuvin statului. Fiscul are însă o problemă: astăzi, casa nu este proprietatea statului român, lucru recunoscut chiar de ministrul Finanțelor.
Ministrul Finanţelor a declarat la Bistriţa că a cerut Fiscului să recupereze de la soţii Klaus şi Carmen Iohannis o pretinsă despăgubire a statului, de peste 1.270.000 de lei. Este suma pe care familia preşedintelui României a încasat-o în perioada 2001-2015 din inchrierea imobilului situat în centrul Sibiului, pe care Klaus Iohannis l-a pierdut printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Braşov.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ”Vorbim de imobilul din Sibiu, acel imobil care în perioada 2001-2015 a aparţinut familie Iohannis şi altei persoane. perioadă pentru care, în mod normal logic şi corect şi mai ales moral, statul trebuie să îşi recupereze acele sume aferente acelei perioade.”
Totuşi, acelaşi ministru al Finanţelor recunoaşte că situaţia imobilului este neclară.
”Astăzi, statul nu este proprietar al acelui imobil. Cu toate că instanţa a anulat modul în care s-a făcut transferul către familia Iohannis. Se poartă discuţia cine este propretarul imobilului: fie statul român, fie altă persoană care a depus în instanţă o acţiune şi revendică acel imobil”, spune Eugen Teodorovici.
Imobilul din centrul Sibiului, pentru care familia Iohannis s-a judecat vreme de 16 ani, a aparţinut, în anii '60, familiei Maria şi Eliseu Ghenea. Ulterior, a fost naţionalizat, apoi închiriat unor familii din Sibiu. În 1997, chiriaşii l-au cumpărat. Doi ani mai târziu, dreptul lor de proprietate a fost anulat de instanţă, iar Ioan Baștea, nepot al celui care a susţinut că este nepot al familiei Ghenea revendica imobilul, îl câştiga şi vinde familiei Iohannis jumătate din el.
Ulterior, succesiunea a fost anulată, din cauza unor documente false folosite de pretinsul moştenitor. La fel şi contractul de vânzare încheiat de familia preşedintelui, care nu a reuşit să îşi păstreze proprietatea nici după epuizarea cailor extraordinare de atac.
Specialiştii în drept civil consultaţi de Ştirile PRO TV susţin că în acest moment, statul român nu are absolut niciun drept să pretindă vreo despăgubire de pe urma casei de la Sibiu. Mai întâi ar trebui să facă dovada că l-a deţinut cu titlul legal şi nu printr-o naţionalizare abuzivă şi abia apoi, dacă ar trece peste acest impediment, ar putea emite pretenţii prin intermediul unei proceduri judiciare ce poate fi îndreptată nu împotriva soţilor Klaus şi Carmen Iohannis, ci împotriva celui de la care cei doi soţi au cumpărat proprietatea.
Avocat Valentina Topor, specialist drept civil: ”Statul nu poate nici să emită o decizie, prin Ministerul Finanţelor, împotriva celui de-al doilea dobânditor, subsecvent, preşedintele Iohannis, pentru că nu are niciun temei de drept. Nici pe răspundere delictuală, nici pe răspundere intemeiată pe codul fiscal. Nu reprezintă un impozit, nu poate emite decizie de impunere, nu reprezintă o taxă. Nu poate ministerul emite niciun act din acest punct de vedere.”
Alţi specialişti susţin că singura împrejurare în care statul ar putea pretinde despăgubirea ar fi aceea în care, după eventuala dobândire a dreptului său de proprietate asupra imobilului, statul ar putea să demonstreze şi că familia Iohannis a fost cumpărător de rea credinţă.
Joi, liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ANAF să recupereze de la şeful statului banii încasaţi vreme de 15 ani din inchierea imobilului către o filalala bancară din Sibiu, pentru care Klaus Iohannis şi soţia acestuia au plătit impozitele la zi.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Îl întreb şi acum pe dl Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi onor Ministerul Finanţelor, condus de dl Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl preşedinte Iohannis."
Deocamdată, ANAF Sibiu nu se poate îndrepta împotriva soţilor Iohannis, pentru că notarul care se ocupa de succesiunea proprietăţii a suspendat procedura de înscriere în cartea funciara a dreptului de proprietate a statului român asupra casei din Sibiu. Motivul este un nou proces deschis de un alt pretins moştenitor. Cazul va fi judecat începând din octombrie, la Tribunalul Hunedoara. Fiind abia prima instanţă, disputa pentru proprietate va fi tranşată abia după ce vor fi judecate şi cele două căi de atac: apelul şi recursul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!