Situația complicată a casei pierdute în justiție de Klaus Iohannis. Nu este proprietatea statului

Ultimul update: Vineri 06 Iulie 2018 21:18
Data publicarii: Vineri 06 Iulie 2018 18:43
Categorie: Actualitate

Liviu Dragnea a mutat războiul cu președintele Klaus Iohannis în curtea Fiscului. La cererea liderului PSD, ANAF vrea să obțină de la familia președintelui peste 1.200.000 de lei.

Sunt banii pe care soții Klaus și Carmen Iohannis i-au obținut din închirierea controversatei case de la Sibiu, pe care cei doi au pierdut-o în justiție și care, afirmă și ministrul Finanțelor, i se cuvin statului. Fiscul are însă o problemă: astăzi, casa nu este proprietatea statului român, lucru recunoscut chiar de ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanţelor a declarat la Bistriţa că a cerut Fiscului să recupereze de la soţii Klaus şi Carmen Iohannis o pretinsă despăgubire a statului, de peste 1.270.000 de lei. Este suma pe care familia preşedintelui României a încasat-o în perioada 2001-2015 din inchrierea imobilului situat în centrul Sibiului, pe care Klaus Iohannis l-a pierdut printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Braşov.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ”Vorbim de imobilul  din Sibiu, acel imobil care în perioada 2001-2015 a aparţinut familie Iohannis şi altei persoane. perioadă pentru care, în mod normal logic şi corect şi mai ales moral, statul trebuie să îşi recupereze acele sume aferente acelei perioade.”

Totuşi, acelaşi ministru al Finanţelor recunoaşte că situaţia imobilului este neclară.

”Astăzi, statul nu este proprietar al acelui imobil. Cu toate că instanţa a anulat modul în care s-a făcut transferul către familia Iohannis. Se poartă discuţia cine este propretarul imobilului: fie statul român, fie altă persoană care a depus în instanţă o acţiune şi revendică acel imobil”, spune Eugen Teodorovici.

Imobilul din centrul Sibiului, pentru care familia Iohannis s-a judecat vreme de 16 ani, a aparţinut, în anii '60, familiei Maria şi Eliseu Ghenea. Ulterior, a fost naţionalizat, apoi închiriat unor familii din Sibiu. În 1997, chiriaşii l-au cumpărat. Doi ani mai târziu, dreptul lor de proprietate a fost anulat de instanţă, iar Ioan Baștea, nepot al celui care a susţinut că este nepot al familiei Ghenea revendica imobilul, îl câştiga şi vinde familiei Iohannis jumătate din el.

Ulterior, succesiunea a fost anulată, din cauza unor documente false folosite de pretinsul moştenitor. La fel şi contractul de vânzare încheiat de familia preşedintelui, care nu a reuşit să îşi păstreze proprietatea nici după epuizarea cailor extraordinare de atac.

Specialiştii în drept civil consultaţi de Ştirile PRO TV susţin că în acest moment, statul român nu are absolut niciun drept să pretindă vreo despăgubire de pe urma casei de la Sibiu. Mai întâi ar trebui să facă dovada că l-a deţinut cu titlul legal şi nu printr-o naţionalizare abuzivă şi abia apoi, dacă ar trece peste acest impediment, ar putea emite pretenţii prin intermediul unei proceduri judiciare ce poate fi îndreptată nu împotriva soţilor Klaus şi Carmen Iohannis, ci împotriva celui de la care cei doi soţi au cumpărat proprietatea.

Avocat Valentina Topor, specialist drept civil: ”Statul nu poate nici să emită o decizie, prin Ministerul Finanţelor, împotriva celui de-al doilea dobânditor, subsecvent, preşedintele Iohannis, pentru că nu are niciun temei de drept. Nici pe răspundere delictuală, nici pe răspundere intemeiată pe codul fiscal. Nu reprezintă un impozit, nu poate emite decizie de impunere, nu reprezintă o taxă. Nu poate ministerul emite niciun act din acest punct de vedere.”

Alţi specialişti susţin că singura împrejurare în care statul ar putea pretinde despăgubirea ar fi aceea în care, după eventuala dobândire a dreptului său de proprietate asupra imobilului, statul ar putea să demonstreze şi că familia Iohannis a fost cumpărător de rea credinţă.

Joi, liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ANAF să recupereze de la şeful statului banii încasaţi vreme de 15 ani din inchierea imobilului către o filalala bancară din Sibiu, pentru care Klaus Iohannis şi soţia acestuia au plătit impozitele la zi.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Îl întreb şi acum pe dl Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi onor Ministerul Finanţelor, condus de dl Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl preşedinte Iohannis."

Deocamdată, ANAF Sibiu nu se poate îndrepta împotriva soţilor Iohannis, pentru că notarul care se ocupa de succesiunea proprietăţii a suspendat procedura de înscriere în cartea funciara a dreptului de proprietate a statului român asupra casei din Sibiu. Motivul este un nou proces deschis de un alt pretins moştenitor. Cazul va fi judecat începând din octombrie, la Tribunalul Hunedoara. Fiind abia prima instanţă, disputa pentru proprietate va fi tranşată abia după ce vor fi judecate şi cele două căi de atac: apelul şi recursul.
 
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Kovesi: Nu îmi dau demisia. Atribuţiile manageriale nu au fost delegate
Kovesi: Nu îmi dau demisia. Atribuţiile manageriale nu au fost delegate
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mici, clovni si acrobati

15:41
VORBESTE LUMEA
Claudia Pavel are parte de o interventie cosmetica
Procedura pe care multe femei ar putea sa o incerce

03:26
VORBESTE LUMEA
Atentie! Genul programului: Festin
Imagini care iti lasa gura apa!

07:01
VORBESTE LUMEA
Pisica Varcolac, premiera in Romania
Cele mai interesante si frumoase rase de pisici sunt la Vorbeste lumea

09:36
tibi useriu
Tiberiu Uşeriu a ratat startul la Apuseni Ultra Race. Ce a pățit
Unde a descoperit poliția două mașini de 100.000 €, date în urmărire internațională
Doi bebeluşi au contractat o bacterie periculoasă chiar în spital, în Baia Mare
Proteste cu îmbrânceli la Parchetul General, unde au fost chemați șefii Jandarmeriei
O tânără de 25 de ani a murit după ce mașina în care se afla a lovit un cal lăsat liber
Un copil și-a rupt mâna la grădiniță și a fost trimis la spital cu un taxi
ro alert
A început testarea sistemului RO-ALERT în Capitală şi Ilfov. Cine a primit mesajele TEST
Trei răniți după ce un șofer a lovit un stâlp la ieșire din Pasajul Mărăşeşti
Dăruieşte Viaţă refuză donaţia trupei Holograf după scandalul în care a fost implicat Dan Bittman
Fântânile din Piața Unirii din București, redeschise grandios. Greșeala observată de un spectator
Bărbatul din Craiova acuzat că a lovit în cap un polițist a fost arestat
Un microbuz cu opt pasageri s-a răsturnat în Teleorman. Patru persoane au fost rănite