Iohannis intervine în dosarul ”10 august”: ”Solicit ministrului Justiției să explice public”
Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj pe Facebook în care îi cere ministrului Justiției să explice ”cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.
Șeful statului afirmă că românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici, în evenimentele care au avut loc în urmă cu aproape 3 ani.
”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.” - a transmis președintele României pe Facebook.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dosarul violențelor din 10 august 2018 a fost clasat
Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul “10 august”.
Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.
Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.
Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.
În urma acestei decizii, potrivit Agerpres, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului “10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Grupurile civice anunță proteste: Ne vedem la CEDO
Mai multe grupuri şi asociaţii civice au anunţat că vor organiza proteste legătură cu decizia acestei instanţe de a nu redeschide ancheta în dosarul “10 august”.
De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor civice anunţă că vor da România în judecată la CEDO.
Doru Oprea, unul dintre protestatarii care au fost răniți în urma intervenției jandamilor la protestele din 10 august 2018 susține că nu a fost audiat de procurori niciodată în acești 3 ani care au trecut de la acele evenimente.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, jandarmi, dosar, 10 august,
Dată publicare:
04-03-2021 13:47