Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în privința memorandumul privind mutarea ambasadei din Ierusalim că a înțeles că Guvernul a dorit doar să creeze o platformă de discuții.
"Am avut o discuție destul de lungă. Înțeleg acum că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuții în jurul acestei teme. Dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Suntem în situația să respectăm legislația internațională. Suntem membri ONU și ONU votează foarte clar și serios în această privință.
Nimeni din UE nu își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când autoritățile de acolo nu se lămuresc care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină din afaraă și să spună statului Israel sau Autorității Palestiniene cum să își împartă Ierusalimul.
Dacă am face o astfel de mutare, toate părțile și-ar pierde încrederea în diplomația românească", a declarat președintele Klaus Iohannis.
În ceea ce privește memorandumul Guvernului pe această temă, șeful statului a adăugat că nu l-a primit.
"Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. SUA e cea mai mare putere politică şi economică şi are o abordarea care le aparţine. Noi avem o abordarea de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi.
Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (...) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare", a conchis Iohannis.
Președintele Iohannis a încercat să discute, vineri, cu premierul Dăncilă pe tema ambasadei României din Israel, după declarațiile lui Dragnea privind mutarea ei. Premierul nu i-a răspuns timp de 3 ore la telefon, motivând că ”era la Festivalul Lalelelor” din Pitești.
Dragnea a anunțat mutarea ambasadei
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.
Potrivit liderului PSD, România ar fi a doua ţară care face acest anunţ. Înaintea noastră, afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.
Şeful statului a reacţionat vineri dimineaţă, după ce Liviu Dragnea a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim.
Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.
Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.
Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.