Iohannis: "Activitatea DNA merge inainte". Ce spune presedintele despre preocuparea lui Tariceanu privind Justitia
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu crede ca seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este preocupat de independenta Justitiei, ci "se preface" si urmareste de fapt "sa scape" de Justitie.
"Vorbim de domnul Tariceanu, cel care a fost urmarit penal pentru minciuna, parca este chiar dat in judecata pentru minciuna penala. Cred ca este aceeasi persoana care acum cativa ani scria biletele: "Draga Traian", ca sa intervina pentru un prieten al domniei sale... Eu nu cred ca omul este chiar preocupat de independenta Justitiei, eu cred ca se preface si cred ca urmareste de fapt sa scape de Justitie", a spus Iohannis, intrebat despre faptul ca Tariceanu a facut apel la seful statului sa faca publice stenogramele discutiilor cu procurorul general si cu sefa DNA.
Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri ca interventiile publice ale presedintelui Klaus Iohannis din aceste zile pe langa conducatorii Ministerului Public demonstreaza 'implicarea sa fatisa si anticonstitutionala in stirbirea justitiei'.
Tariceanu a cerut, in acest context, publicarea stenogramelor discutiilor purtate de seful statului cu cei doi responsabili din Ministerul Public. "Credem ca declaratiile date publicitatii pana in prezent de presedintele Iohannis, de procurorul-general si de procurorul-sef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente", a explicat liderul ALDE, potrivit unui comunicat.
Iohannis: Sunt convins ca parcursul legii privind scolile doctorale nu se va opri in acest punct
Klaus Iohannis a afirmat ca interventia Senatului asupra legii privind scolile doctorale complica lucrurile, declarandu-se convins ca parcursul actului normativ nu se va opri in acest punct.
"Dupa parerea mea, este clar ca lucrurile nu au cum sa ramana asa. Este o interventie care nu rezolva absolut nimic, ba complica lucrurile si nu vreau sa dau eu solutia ce trebuie sa scrie acolo in legea aceasta, asta chiar este treaba Parlamentului, insa fara o dezbatere si fara o informare ampla si fara a tine cont de toate punctele de vedere lucrurile nu pot merge mai departe si eu sunt convins ca parcursul acestei legi nu se va opri in acest punct", a spus Iohannis, dupa ce a participat la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.
El a sustinut ca demisia presedintelui Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a fost un gest de protest la modul in care Senatul a modificat legea privind scolile doctorale.
"Eu cred ca gestul domniei sale a venit ca un protest la modul in care Senatul a stiut intr-o procedura de extra-urgenta, fara dezbatere, sa modifice un act normativ care probabil ar fi fost bine sa fie cel putin sa fie dezbatut pe larg, daca nu chiar mai mult", a aratat seful statului.
Iohannis: Activitatea DNA merge inainte, nu se opreste vreun demers in lupta anticoruptie
Klaus Iohannis a declarat ca, in continuare, este de parere ca acuzatiile lui Sebastian Ghita la adresa sefei DNA reprezinta "un circ mediatic" creat pentru campania electorala, adaugand ca activitatea procurorilor merge mai departe si nu se opreste lupta anticoruptie.
"Sunt convins ca nu numai ca activitatea (DNA - n.r.) merge mai departe, dar, in paralel, daca exista autoritati care primesc sesizari, ele trebuie sa-si faca treaba, dar asta nu inseamna in niciun caz ca se opreste vreun demers in lupta anticoruptie. M-am mai referit la aceste chestiuni. Va amintiti, probabil, ca, atunci cand au aparut primele asa-zise acuzatii de la acest asa-zis om de bine, eu m-am exprimat si am spus ca este un circ mediatic creat pentru campania electorala. Sunt, in continuare, de aceeasi parere", a spus Iohannis, intrebat daca scandalul cu Sebastian Ghita si procurorul-sef al DNA afecteaza credibilitatea Laurei Codruta Kovesi.
Iohannis: Daca mergeti in ministere, toate sertarele sunt pline de documente; avem de lucru la punerea in practica
Klaus Iohannis a afirmat ca procedurile in situatii de risc nu sunt suficiente si inca nu sunt aplicate.
"Inca nu sunt suficiente si inca nu sunt aplicate. Nu este absolut deloc suficient sa avem un document unde scrie ce anume trebuie sa se faca. Acest procedeu trebuie sa se transforme in practici clare, simple. Sa stie si politistul simplu cand se intampla un lucru ce are el de facut sau ce are pompierul de facut cand un urs de exemplu se urca pe acoperisul unei case. Asta inseamna sa avem un sistem pregatit", a afirmat Iohannis, dupa ce a participat la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.
El a sustinut ca la partea de pregatire a documentelor, de regula, stam bine. "Daca mergeti in ministere o sa gasiti toate sertarele pline de documente, dar la partea de punere in practica mai avem mult de lucru", a subliniat Iohannis.
Iohannis: Eu le ridic mingea la fileu politicienilor, dar trebuie sa si vada mingea si fileul
Klaus Iohannis a declarat ca politicienii nu trebuie sa fie preocupati in sens negativ de faptul ca vine in fata natiunii in precampanie, sustinand ca, in realitate, le ridica mingea la fileu acestora.
"Nu stiu pentru ce ma ataca. Eu cred ca este rolul si rostul presedintelui sa vina in fata natiunii chiar in astfel de momente, sa clarifice ce asteapta de la clasa politica: transparenta, innoire, performanta, meritocratie si exact acest lucru chiar am de gand sa-l fac si nu cred ca este un lucru care ar trebui sa-i preocupe in sens negativ pe politicieni. In realitate, ceea ce fac eu este sa le ridic mingea la fileu, doar ca trebuie sa vada mingea si fileul", a spus Iohannis, intrebat cu privire la acuzatiile PSD potrivit carora se afla in precampanie electorala.
El a spus ca este "un presedinte foarte preocupat de bunul mers al lucrurilor in tara sa".
Seful statului a participat joi la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.