Iohannis: "Activitatea DNA merge inainte". Ce spune presedintele despre preocuparea lui Tariceanu privind Justitia

sedinta CSAT Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu crede ca seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este preocupat de independenta Justitiei, ci "se preface" si urmareste de fapt "sa scape" de Justitie.

"Vorbim de domnul Tariceanu, cel care a fost urmarit penal pentru minciuna, parca este chiar dat in judecata pentru minciuna penala. Cred ca este aceeasi persoana care acum cativa ani scria biletele: "Draga Traian", ca sa intervina pentru un prieten al domniei sale... Eu nu cred ca omul este chiar preocupat de independenta Justitiei, eu cred ca se preface si cred ca urmareste de fapt sa scape de Justitie", a spus Iohannis, intrebat despre faptul ca Tariceanu a facut apel la seful statului sa faca publice stenogramele discutiilor cu procurorul general si cu sefa DNA.

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri ca interventiile publice ale presedintelui Klaus Iohannis din aceste zile pe langa conducatorii Ministerului Public demonstreaza 'implicarea sa fatisa si anticonstitutionala in stirbirea justitiei'.

Tariceanu a cerut, in acest context, publicarea stenogramelor discutiilor purtate de seful statului cu cei doi responsabili din Ministerul Public. "Credem ca declaratiile date publicitatii pana in prezent de presedintele Iohannis, de procurorul-general si de procurorul-sef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente", a explicat liderul ALDE, potrivit unui comunicat.

Iohannis: Sunt convins ca parcursul legii privind scolile doctorale nu se va opri in acest punct

Citește și
iohannis, oprea
Procurorul sef al DNA ii cere lui Klaus Iohannis sa incuviinteze inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Klaus Iohannis a afirmat ca interventia Senatului asupra legii privind scolile doctorale complica lucrurile, declarandu-se convins ca parcursul actului normativ nu se va opri in acest punct.

"Dupa parerea mea, este clar ca lucrurile nu au cum sa ramana asa. Este o interventie care nu rezolva absolut nimic, ba complica lucrurile si nu vreau sa dau eu solutia ce trebuie sa scrie acolo in legea aceasta, asta chiar este treaba Parlamentului, insa fara o dezbatere si fara o informare ampla si fara a tine cont de toate punctele de vedere lucrurile nu pot merge mai departe si eu sunt convins ca parcursul acestei legi nu se va opri in acest punct", a spus Iohannis, dupa ce a participat la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.

El a sustinut ca demisia presedintelui Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a fost un gest de protest la modul in care Senatul a modificat legea privind scolile doctorale.

"Eu cred ca gestul domniei sale a venit ca un protest la modul in care Senatul a stiut intr-o procedura de extra-urgenta, fara dezbatere, sa modifice un act normativ care probabil ar fi fost bine sa fie cel putin sa fie dezbatut pe larg, daca nu chiar mai mult", a aratat seful statului.

Iohannis: Activitatea DNA merge inainte, nu se opreste vreun demers in lupta anticoruptie

Klaus Iohannis a declarat ca, in continuare, este de parere ca acuzatiile lui Sebastian Ghita la adresa sefei DNA reprezinta "un circ mediatic" creat pentru campania electorala, adaugand ca activitatea procurorilor merge mai departe si nu se opreste lupta anticoruptie.

"Sunt convins ca nu numai ca activitatea (DNA - n.r.) merge mai departe, dar, in paralel, daca exista autoritati care primesc sesizari, ele trebuie sa-si faca treaba, dar asta nu inseamna in niciun caz ca se opreste vreun demers in lupta anticoruptie. M-am mai referit la aceste chestiuni. Va amintiti, probabil, ca, atunci cand au aparut primele asa-zise acuzatii de la acest asa-zis om de bine, eu m-am exprimat si am spus ca este un circ mediatic creat pentru campania electorala. Sunt, in continuare, de aceeasi parere", a spus Iohannis, intrebat daca scandalul cu Sebastian Ghita si procurorul-sef al DNA afecteaza credibilitatea Laurei Codruta Kovesi.

Iohannis: Daca mergeti in ministere, toate sertarele sunt pline de documente; avem de lucru la punerea in practica

Klaus Iohannis a afirmat ca procedurile in situatii de risc nu sunt suficiente si inca nu sunt aplicate.

"Inca nu sunt suficiente si inca nu sunt aplicate. Nu este absolut deloc suficient sa avem un document unde scrie ce anume trebuie sa se faca. Acest procedeu trebuie sa se transforme in practici clare, simple. Sa stie si politistul simplu cand se intampla un lucru ce are el de facut sau ce are pompierul de facut cand un urs de exemplu se urca pe acoperisul unei case. Asta inseamna sa avem un sistem pregatit", a afirmat Iohannis, dupa ce a participat la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.

El a sustinut ca la partea de pregatire a documentelor, de regula, stam bine. "Daca mergeti in ministere o sa gasiti toate sertarele pline de documente, dar la partea de punere in practica mai avem mult de lucru", a subliniat Iohannis.

Iohannis: Eu le ridic mingea la fileu politicienilor, dar trebuie sa si vada mingea si fileul

Klaus Iohannis a declarat ca politicienii nu trebuie sa fie preocupati in sens negativ de faptul ca vine in fata natiunii in precampanie, sustinand ca, in realitate, le ridica mingea la fileu acestora.

"Nu stiu pentru ce ma ataca. Eu cred ca este rolul si rostul presedintelui sa vina in fata natiunii chiar in astfel de momente, sa clarifice ce asteapta de la clasa politica: transparenta, innoire, performanta, meritocratie si exact acest lucru chiar am de gand sa-l fac si nu cred ca este un lucru care ar trebui sa-i preocupe in sens negativ pe politicieni. In realitate, ceea ce fac eu este sa le ridic mingea la fileu, doar ca trebuie sa vada mingea si fileul", a spus Iohannis, intrebat cu privire la acuzatiile PSD potrivit carora se afla in precampanie electorala.

El a spus ca este "un presedinte foarte preocupat de bunul mers al lucrurilor in tara sa".

Seful statului a participat joi la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizata la Universitatea Tehnica de Constructii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Iohannis, nemultumit de lipsa de pregatire in caz de dezastre:
Iohannis, nemultumit de lipsa de pregatire in caz de dezastre: "Noi suntem tara care tot timpul e luata prin surprindere"

Presedintele Klaus Iohannis a criticat faptul ca autoritatile si comunitatile nu iau suficiente masuri de preventie in caz de dezastre naturale, cum ar fi inundatii sau ninsori abundente.

Procurorul sef al DNA ii cere lui Klaus Iohannis sa incuviinteze inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea
Procurorul sef al DNA ii cere lui Klaus Iohannis sa incuviinteze inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat sesizarea presedintelui Romaniei pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea.

Presedintele Klaus Iohannis si-a condus soacra pe ultimul drum. Mama primei doamne a fost inmormantata marti
Presedintele Klaus Iohannis si-a condus soacra pe ultimul drum. Mama primei doamne a fost inmormantata marti

Georgeta Lazurca a murit la 82 de ani, dupa o viata traita in demnitate si modestie, asa cum o caracterizeaza apropiatii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.