Procurorul sef al DNA ii cere lui Klaus Iohannis sa incuviinteze inceperea urmaririi penale a lui Gabriel Oprea
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat sesizarea presedintelui Romaniei pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea a fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne.
El este cercetat in dosarul privind moartea agentului Bogdan Gigina.
Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, solicitarea a fost transmisa in conformitate cu prevederile legale si constitutionale si avand in vedere incetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, incepand cu data de 1 octombrie 2016.
De asemenea, sursa citata arata ca, potrivit reglementarilor legale in vigoare, efectuarea urmaririi penale fata de persoane care detin sau au detinut calitatea de ministru, pentru fapte savarsite in exercitarea mandatului, si care, la data sesizarii, nu au si calitatea de deputat sau de senator este conditionata de obtinerea unui aviz din partea presedintelui Romaniei.
Gabriel Oprea si-a depus demisia, pe 26 septembrie, din functia de senator. Inainte de aceasta, pe 19 septembrie, colegii din Senat au votat impotriva cererii DNA privind urmarirea penala a fostului ministru pentru ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.
In acest dosar, procurorii arata ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19,00, agentul de politie Bogdan Gigina a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrala, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral si facial cu fractura craniana, leziuni care i-au cauzat decesul.
"La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de Brigada de Politie Rutiera din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni", se spune in comunicat.
Anchetatorii au retinut ca, din probele administrate, rezulta indicii rezonabile ca, incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca acestea sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere.
"Lucratorii respectivi functionau in cadrul compartimentului special din cadrul Brigazii Rutiere a DGPMB care asigura insotirea coloanelor oficiale. Au fost desemnati lucratori care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a trei politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptandu-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei.
Din analiza documentelor care atesta componenta zilnica a misiunilor de insotire si deplasarile efectuate, rezulta ca ministrul Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere", au constatat procurorii.
DNA mentioneaza ca numarul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta, conform prevederilor legale.
"Fiecare deplasare presupunea redirectionarea si a unui numar semnificativ de agenti de politie de la posturile unde isi desfasoara in mod obisnuit activitatea catre traseele pe care se deplaseaza demnitarul, cu consecinta perturbarii modului in care se realizeaza activitatea de supraveghere, indrumare si control al traficului. De exemplu, in seara de 20 octombrie 2015, cand s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de politisti aflati in intersectiile de pe traseu. In acele situatii, intersectiile in care actionau agentii de politie nu erau alese in functie de valorile de trafic, iar manevrele de dirijare nu urmareau optimizarea circulatiei, ci reducerea timpului de deplasare a demnitarului", mai arata procurorii.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, dna, bogdan gigina, gabriel oprea,
Dată publicare:
12-10-2016 11:14