Iohannis s-a intalnit cu Hollande, la Paris. Ce au discutat despre situatia din Ucraina, inaintea summitului de la Minsk

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la Paris, in cadrul conferintei comune de la Palatul Elysee cu presedintele Francois Hollande, ca a solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Klaus Iohannis a declarat ca principalele repere ale relatiei bilaterale dintre cele doua state privesc cooperarea economica, in numeroase domenii, precizand ca un aspect deosebit de important pentru autoritatile de la Bucuresti este cel al imaginii pe care o au, in Franta, Romania si comunitatea romaneasca din Hexagon.

”Suntem increzatori ca fapte izolate, atunci cand sunt tratate cu luciditate si moderatie, nu pot avea un efect de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc si colaborare politica si culturala”, a spus Iohannis.

Presedintele Iohannis a declarat ca a solicitat presedintelui Hollande sprijin in eforturile Romaniei in combaterea oricarui "discurs care reduce o relatie solida la clisee".

”Am solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Am exprimat increderea ca o astfel de decizie, privind aderarea Romaniei la Schengen, va putea fi adoptata cat mai curand posibil”, a precizat seful statului.

Citește și
Klaus Iohannis
Noi legi privind alegerile si votul in diaspora. Klaus Iohannis "Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat GALETI"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iohannis a mai spus ca a discutat cu Hollande despre prioritatile la nivel european in lupta antiteriorista.

”Am trecut in revista cu presedintele Hollande evolutiile preocupante din vecinatatea estica a Uniunii Europene, si modalitatile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE”, a aratat el.

Potrivit lui Klaus Iohannis, Republica Moldova ramane o prioritate majora pentru Romania, obiectivul principal fiind incurajarea parcursului european al acestei tari, printr-un sprijin cat mai consistent la nivel european, in implementarea acordului de asociere.

Iohannis a afirmat ca a avut o discutii cu presedintele Hollande si despre situatia din Ucraina, precizand ca a reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in cadrul frontierelor sale recunoscute international.

Iohannis a mai spus ca a discutat cu presedintele freancez despre evolutiile economice de la nivelul Uniunii Europene si masurile de consolidare a cresterii economice si ocuparii fortei de munca, exprimand sprijinul Romaniei pentru o serie de prioritati ale agendei strategice a Uniunii, cu accent pe cresterea investitiilor si reducerea somajului.

”Acesta este si un mod de a sublinia, o data in plus, faptul ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate, din care va decurge, in mod firesc, cred, necesitatea asigurarii unui dialog permanent”, a declarat in final presedintele Romaniei.

Iohannis: I-am transmis presedintelui Hollande invitatia de a veni in Romania, sper sa fie curand

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in cadrul declaratiilor de presa comune cu presedintele francez Francois Hollande, ca i-a facut omologului sau invitatia de a veni la Bucuresti, precizand ca pentru Romania, relatia cu Franta este "prioritara".

Presedintele a aratat ca invitatia pe care presedintele francez i-a facut-o reprezinta ”un simbol puternic al importantei pe care o are relatia bilaterala dintre cele doua tari, in viziunea atat a partii romane cat si a celei franceze”.

”M-am bucurat ca la aceasta prima discutie, a fost posibil sa participe si domnul ministru de Externe si ministrul Economiei din Franta. Am fost satisfacut de substanta discutiilor purtate”, a mai spus Iohannis, precizand ca relatia bilaterala romano-franceza se dezvolta, fiind concretizata in parteneriatul strategic, atat in jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cat si in jurul unei cooperari sectoriale "foarte bogate".

”Am reafirmat importanta prioritara pentru Romania a relatiei cu Franta si dorinta de dezvoltare a acesteia, inclusiv in cadrul european”, a spus Iohannis.

Presedintele a anuntat ca i-a facut omologului francez invitatia de a efectua o vizita in Romania, pentru a consolida ritmul de dezvoltare a relatiei bilaterale.

”Sper ca acest lucru sa se intample cat mai curand”, a spus Iohannis.

Hollande: Klaus Iohannis este un factor de unitate pentru Romania, la ora actuala

Presedintele Frantei, Francois Hollande a declarat, marti, in declaratia de presa comuna cu presedintele Romaniei, ca este important faptul ca Klaus Iohannis se afla la Paris, si a adaugat ca este un factor de unitate pentru Romania, la ora actuala.

Francois Hollande i-a multumit lui Klaus Iohannis ca a facut prima sa vizita la Paris, si ca a venit pe 11 ianuarie, la manifestatia de solidaritate impotriva terorismului, dupa atentatul de la Charlie Hebdo.

Hollande a mentionat ca acest gest arata relatiile solide intre cele doua tari, bazate pe istorie.

Presedintele Frantei a aratat ca istoria trece "si prin limba", pentru ca Romania este o tara francofona, limba franceza fiind foarte privilegiata. ”ii multumesc domnului presedinte pentru acest lucru”, a spus el.

”Este importat sa il avem domnul presedinte aici, care este un factor de unitate pentru Romania, la ora actuala”, a tinut sa mai transmita presedintele Hollande.

Incident diplomatic la sosirea lui Klaus Iohannis in Franta

Seful statului a stat cateva minute in fata masinii, cu haina in mana, fara a-i fi luata, in cele din urma, el asezand-o pe capota masinii, potrivit Mediafax.

Seful statului a fost asteptat la aeroport de reprezentantii Ambasadei romane la Paris, precum si de oficiali din partea franceza. Sotia presedintelui, Carmen Iohannis, a primit un buchet de flori si s-a indreptat spre masina. Presedintele a ramas in dreptul masinii, moment in care si-a scos haina, asteptand sa ii fie luata de reprezentantul protocolului francez, care se afla langa el. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, Klaus Iohannis a luat haina si a pus-o pe capota masinii, dupa care a urcat in masina. Anterior si Prima Doamna a Romaniei, Carmen Iohannis, a fost nevoita sa-si deschida singura portiera masinii si sa urce.

Surse din delegatia Romaniei spun ca potrivit protocolului convenit de cele doua parti, un reprezentant al serviciului de protocol francez ar fi trebuit sa preia haina presedintelui. De acea niciunul dintre ofiterii de securitate romani si francezi nu ar fi reactionat. Vizita a intrat ulterior in normal.

Haina a fost luata imediat de aghiotantul francez, care i-a inmanat-o sefului SPP, Lucian Pahontu. Presedintele Iohannis a sosit la Hotel des Invalides, unde a fost primit cu ceremonial militar. Klaus Iohannis a asistat la trecerea in revista a Garzii de Onoare si s-au intonat imnurile Romaniei si Frantei. Dupa ceremonialul oficial, seful statului a fost primit, la Palatul Elysee, de presedintele Francois Hollande.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee:
Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee: "Trebuie sa aratam ca Romania ce spune, aia si face"

Presedintele Klaus Iohannis a plecat in aceasta dimineata intr-o vizita oficiala in Franta, in cursul careia va avea discutii atat cu presedintele Francois Hollande, cat si cu alti inalti oficiali francezi.

Noi legi privind alegerile si votul in diaspora. Klaus Iohannis
Noi legi privind alegerile si votul in diaspora. Klaus Iohannis "Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat GALETI"

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs, luni, in plenul reunit al Senatului si Camera Deputatilor. www.stirileprotv.ro au transmit LIVE declaratiile presedintelui.

Iohannis, interviu pentru o revista din Austria. Presedintele spune ca trebuie sa
Iohannis, interviu pentru o revista din Austria. Presedintele spune ca trebuie sa "fim pregatiti sa ne aparam tara" de Rusia

Presedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu revistei austriece Profil, in cadrul caruia a vorbit despre situatia in care se regaseste Grecia, dar si despre politica externa a lui Vladimir Putin.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.