Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee: "Trebuie sa aratam ca Romania ce spune, aia si face"

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a plecat in aceasta dimineata intr-o vizita oficiala in Franta, in cursul careia va avea discutii atat cu presedintele Francois Hollande, cat si cu alti inalti oficiali francezi.

Inainte de a pleca la Paris, Klaus Iohannis va sustine o scurta conferinta de presa pe aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni. Declaratiile sale au fost transmise LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

De asemenea, seful statului urmeaza sa participe, joi, si la Consiliul European de la Bruxelles, precum si la summit-ul Partidului Popular European.

Klaus Iohannis a declarat la aeroport, inainte de plecarea spre Paris, ca este importanta consolidarea parteneriatului cu Franta, dar si sa aratam ca ”Romania, ce spune, aia face”. El a precizat ca este vorba despre prima vizita bilaterala din mandatul de prsedinte. Despre vizita la Paris, Iohannis a aratat ca vine la invitatia presedintelui Hollande si a mentionat importanta consolidarii parteneriatului strategic cu Franta, un membru important al UE cu care avem relatii bilaterale foarte bune.

”Avem relatii romano-franceze care depasesc cadrul unui parterneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic, in domeniul culturii, cercetarii, educatiei si francofonia, care este o zona de parteneriat foarte impotanta”, a mai spus Iohannis.

Citește și
Si Francois Hollande l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria de duminica. Noul presedinte, invitat la Paris
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

El a mentionat ca in cadrul vizitei vor fi discutate chestiuni legate de UE si chestiuni de actualitate cum ar fi combaterea terorismului si situatia din Ucraina.  Presedintele a mai aratat ca joi, la Bruxelles, va participa la reuniunea informala a Consiliului European, fiind prima participare la o reuniune de Consiliu. El a spus ca pe agenda se afla teme de actualitate, lupta impotriva terorismului si consolidarea Uniunii economice si monetare. ”Cu siguranta se va discuta situatia din Ucraina si relatia UE cu Federatia Rusa”, a mai spus presedintele Iohannis.

El a mentionat ca toate aceste lucruri pregatesc evolutiile din aceasta primavara si a aratat ca procesul de consolidare a Uniunii monetare este important nu numai pentru tarile din zona euro, ci si pentru cele din afara zonei euro. ”Romania se pregateste oricum sa devina membru in zona euro si aceste chestiuni au importanta”, a spus seful statului.

Presedintele merge in aceasta deplasare externa cu sotia sa, Carmen Iohannis, fiind vorba despre o vizita oficiala. In delegatia care il insoteste pe seful statului la Paris si Bruxelles se afla consilierul personal Mihai Razvan Ungureanu, consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Simina Tanasescu, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, George Scutaru, Leonard Orban, purtatorul de cuvant Tatiana Niculescu Bran.

Sinteza declaratiilor:

- Voi merge la Palatul Elysee, unde voi avea un dejun de lucru cu presedintele Hollande si premierul Manuel Vals.

- Trebuie sa aratam ca Romania ce spune, aia si face.

- Avem relatii romano-franceze care depasesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar si strategic. Francofonia reprezinta de asemenea o zona de parteneriat foarte importanta. Vom discuta chestiuni legate de Uniunea Europeana, dar si lucruri actuale, precum combaterea terorismului si situatia din Ucraina.

- Trebuie spus ca procesul de consolidare a uniunilor economice si monetare este unul de importanta deosebita. Oricum, Romania se pregateste sa devina membra in zona euro si aceste chestiuni au o importanta deosebita si pentru tara noastra.

Este pentru a doua oara cand Klaus Iohannis ajunge la Paris, de la preluarea mandatului de presedinte al Romaniei. Prima sa vizita in calitate de sef al statului roman a avut loc pe 11 ianuarie 2015, cand a participat la marsul de solidaritate organizat in memoria celor ucisi in atentatele teroriste.

Programul oficial al presedintelui Klaus Iohannis in Franta, conform anuntului facut de Administratia Prezidentiala:

• ora 13.35 (ora Romaniei), Paris, Hôtel des Invalides - ceremonia primirii oficiale;

• ora 14.00 (ora Romaniei), Paris, Palatul Élysée - sosire la Palatul Élysée si intampinare de catre Presedintele Republicii Franceze, domnul François Hollande;

• ora 14.05 (ora Romaniei), Paris, Palatul Élysée - convorbiri tête-à-tête cu Presedintele Republicii Franceze, domnul François Hollande;

• ora 14.10 (ora Romaniei), Paris, Palatul Élysée - dejun de lucru cu Presedintele Republicii Franceze, domnul François Hollande;

• ora 15.30 (ora Romaniei), Paris, Palatul Élysée – declaratie de presa comuna cu Presedintele Republicii Franceze, domnul François Hollande;

• ora 17.00 (ora Romaniei), Paris, sediul Senatului Republicii Franceze - convorbiri oficiale cu Presedintele Senatului Republicii Franceze, domnul Gerard Larcher;

• ora 18.00 (ora Romaniei), Paris, sediul Adunarii Nationale - convorbiri oficiale cu Presedintele Adunarii Nationale, domnul Claude Bartolone;

• ora 20.30 (ora Romaniei), Paris, sediul Ambasadei Romaniei in Republica Franceza - intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Klaus Iohannis, la intoarcerea de la Marsul Solidaritatii:
Klaus Iohannis, la intoarcerea de la Marsul Solidaritatii: "Ma bucur ca am putut fi alaturi in aceste momente grele"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, dupa sosirea de la Paris, unde a participat la Marsul Solidaritatii, ca acest mars nu a fost doar al solidaritatii francezilor ci al solidaritatii internationale.

Si Francois Hollande l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria de duminica. Noul presedinte, invitat la Paris
Si Francois Hollande l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria de duminica. Noul presedinte, invitat la Paris

Liderii europeni l-au felicitat pe presedintele ales Klaus Iohannis pentru castigarea alegerilor. Presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a adresat o scrisoare prin intermediul ambasadorului Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul.

Clasamentul in care Klaus Iohannis este pe primul loc in Europa. I-a depasit pe Facebook pe Merkel, Sarkozy si Hollande
Clasamentul in care Klaus Iohannis este pe primul loc in Europa. I-a depasit pe Facebook pe Merkel, Sarkozy si Hollande

Klaus Iohannis a devenit primul politician din Europa care atinge 1 milion de fani pe Facebook. Singurul care se apropie de aceasta cifra este Sarkozy, care are insa nevoie de cateva mii de fani pentru a atinge milionul.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.