Puterea si opozitia s-au pus de acord: Parlamentul va fi convocat in sesiune extraordinara

18-01-2012 09:23

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa intalnirea cu liderii opozitiei, ca s-a declarat de acord cu organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, saptamana viitoare.

De asemenea, premierul a spus ca s-a decis crearea unei Comisii de Dialog Economico-Social, "cu experti de la putere si opozitie", care sa vina cu solutii pentru locurile de munca ale romanilor.

In ceea ce priveste solicitarea opozitiei de a demisiona din fruntea Guvernului, Emil Boc a replicat ca este o solicitare care nu se discuta la astfel de intalniri, ci numai in Parlament, intr-un cadru adecvat.

Referitor la cererea de organizare a alegerilor anticipate, Emil Boc a sustinut ca le-a explicat liderilor opozitiei ca nu se poate indeplini aceasta solicitare, deoarece procesul de organizare dureaza aproximativ 6 luni - adica atinge exact pragul alegerilor din aceasta toamna din Romania.

Emil Boc a mai spus ca le multumeste liderilor opozitiei ca au acceptat invitatia din partea coalitiei pentru dialog, care a fost "un castig".

Victor Ponta: "Nu ne-am inteles pe nimic!"

In schimb, liderul PSD l-a contrazis pe Emil Boc in privinta rezultatului pozitiv al acestei intalniri, dintre putere si opozitie. Victor Ponta a declarat ca "nu s-a ajuns la niciun rezultat pozitiv", ca nu s-au inteles "pe nimic", ca nu s-a progresat deloc si ca nicio cerere a opozitiei nu a primit raspuns.

Co-presedintele USL a precizat ca opozitia a cerut renuntarea la comasarea alegerilor parlamentare si locale. De asemenea, USL a cerut, la intalnirea cu premierul Emil Boc, demiterea ministrului Traian Igas.

Ponta a mai spus ca opozitia a propus o comisie comuna putere-opozitie in vederea organizarii de anticipate, pentru alegerea unui Parlament cu mai putini parlamentari, votati uninominal. El a precizat ca saptamana viitoare va fi o sesiune parlamentara extraordinara, iar revendicarile opozitiei raman aceleasi.

Inainte de inceperea sedintei, USL a anuntat ca merge la intalnirea cu premierul Emil Boc cu un mandat, de principiu, care va contine solicitarea declansarii alegerilor anticipate, demisia actualului Guvern si instituirea unui Cabinet independent, care sa organizeze viitorul scrutin.

"Daca am ajunge la ideea ca toate fortele politice, inclusiv puterea, suntem de acord sa organizam anticipate, atunci trebuie pregatite, organizate, intr-un anumit calendar, in conformitate cu Consitutia, niste demersuri. Nu e nicio nenorocire, nu a murit nimeni nicaieri din alegeri anticipate, dimpotriva, e singura formula prin care sa se poata iesi in intampinarea acestui masiv protest din partea societatii", a spus liderul PNL Crin Antonescu.

El a precizat ca Guvernul Boc "s-a descalificat" de mult timp si este, prin activitatea sa, alaturi de presedintele Traian Basescu, o tinta, dar si cauza masivelor proteste din intreaga tara.

"Ca atare, singurul lucru pe care poate sa-l mai faca este acela de a demisiona, iar PDL si partidele care guverneaza sa contribuie la rezolvarea situatiei, la gasirea unei solutii si aplicarea singurei solutii rationale si democratice, anume alegeri anticipate", a spus Crin Antonescu.

Liderii USL se intalnesc astazi la Parlament cu premierul Emil Boc si cu liderii coalitiei de guvernare. Victor Ponta a declarat ca discutiile vor viza situatia politica si sociala. Potrivit presedintelui PSD, intalnirea va avea loc la ora 13.00, la Palatul Parlamentului.

Premierul Emil Boc a mers, marti dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, pentru o discutie cu presedintele Traian Basescu. Intalnirea a avut loc in contextul manifestarilor sociale din ultimele zile si dupa revenirea lui Raed Arafat in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Raed Arafat a revenit in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat la o saptamana dupa ce demisionat din functie. Initial, el a renuntat la functie din cauza nemultumirilor legate de noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.


VIDEO PROTVPLUS.RO