Imunitatea avocatilor, votata de Parlament in ciuda obiectiilor procurorilor. Ce se intampla cu dosarul Ponta-Sova
Avocatii au imunitatea pe care si-au dorit-o printr-o lege adoptata saptamana aceasta de Parlament, intr-o forma pe care DNA si CSM au contestat-o.
Legea prevede ca procurorii nu mai au voie sa ridice unele inscrisuri de la cabinetele avocatilor. Daca si presedintele Klaus Iohannis o va promulga, dosare asemanatoare celor in care sunt cercetati fostul premier Victor Ponta si senatorul Dan Sova nu vor mai exista.
Victor Ponta este judecat pentru ca ar fi primit de la Cabinetul de avocatura al senatorului Dan Sova cateva sute de mii de lei pentru o presupusa asistenta juridica acordata gigantilor energetici Turceni si Rovinari. Procurorii DNA isi bazeaza acuzatiile pe rapoarte de activitate ridicate la perchezitii si care au fost intocmite de fostul premier.
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Dar in realitate, spun anchetatorii, ar fi copii fidele ale unor documente redactate de alti avocati angajati de Sova. Investigatia ar fi fost mult ingreunata, poate chiar imposibila daca ar fi avut loc dupa adoptarea noii legi a avocatului. Oricum, fostul premier respinge acuzatiile de coruptie ce i se aduc.
„Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri si de la masura confiscarii: inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea unui client”, scrie in noul text al legii.
O alta noutate care ii linisteste pe avocati e legata de posibilitatea procurorilor de a-i intercepta si monitoriza dar numai atunci cand sunt vizati de suspiciuni ca ar fi comis infractiuni. Anchetele nu pot insa sa afecteze secretul relatiei avocat-client, asa ca orice informatie sau document care nu are legatura cu acuzatia se bucura de protectie deplina.
Legea e sustinuta inclusiv de presedintele PNL, care spune ca e buna, desi initial nu a fost de acord cu ea. Noua lege ii va proteja pe avocati si daca nu denunta infractiuni despre care au aflat de la clientii lor. Cu cateva exceptii: genocidul, terorismul sau omorul. Daca legea va fi promulgata de Iohannis in aceasta forma, ea va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.