Impozitarea pensiilor speciale, incertă. Ce spune Dăncilă despre restructurarea Executivului

Ultima actualizare: 13-08-2019 20:16

Guvernul dă înapoi în privința supraimpozitării pensiilor speciale și pasează responsabilitatea către Parlament pentru decizia finală.

A devenit incertă și introducerea accizei pe zahărul din băuturile răcoritoare de la 1 septembrie și nici marea restructurare a aparatului administrativ nu mai este bătută în cuie. Potrivit premierului „fiecare minister își face propria analiză”.

După ce a anunțat că Executivul lucrează la un proiect prin care pensiile speciale urmează să fie supraimpozitate, ministrul Finanțelor spune acum că este mai bine ca aleșii să aibă ultimul cuvânt.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Poate fi un proiect de lege separat, care poate fi trimis Parlamentului spre analiză şi adoptare. O decizie până la final de septembrie cred că e cea mai bună variantă”.

Iar șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, pare să ezite și mai mult, după ce magistrații au criticat măsura.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: „Nu pot să spun dacă vom lua aceste măsuri sau nu le vom lua, dacă vom introduce un proiect de lege pentru a fi dezbătut în Parlamentul României”.

În prezent sunt peste 150.000 de beneficiari de pensii speciale, iar printre ei se numără și foștii parlamentari, alături de magistrați, aviatori și militari. Propunerea Finanțelor a fost ca pensiile care trec de pragul de 10.000 de lei să fie impozitate drastic - cu 50%, iar restul, cu 30%.

Nici majorarea accizei la țigări de la 1 septembrie nu mai este sigură, deși măsura a fost prezentată săptămâna trecuta într-un proiect al Finanțelor, împreună cu introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare. Ambele măsuri au fost criticate de producători, care nu ar fi fost consultați.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: „Pe această taxă va discuta Ministerul Sănătății și când această discuție cu mediul economic se va definitiva, va fi inclusă într-un act normativ”.

În același proiect, Teodorovici a propus ca numărul secretarilor și al subsecretarilor de stat din ministere să fie redus la jumătate. Asta în condițiile în care, în unele ministere precum Finanțele și Transporturile, sunt câte șase secretari de stat, iar la Justiție - un secretar general.

Viorica Dăncilă vine cu o variantă diferită față de cea a lui Teodorovici.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: „După ce vom face analiza fiecărui minister, legat de detaşări de personal, de descentralizare, vom lua măsurile care se impun, fără a avea nevoie de un act normativ în acest sens”.

Potrivit unor surse politice, ezitările ar veni în contextul în care măsurile anunțate de Teodorovici nu ar fi fost discutate în prealabil în interiorul PSD, așa cum ar fi cerut Dăncilă.

De altfel, nu este pentru prima dată când Teodorovici, ministru al Finanțelor la al doilea mandat, propune lucruri care apoi sunt retrase sau modificate radical chiar în Guvern. De exemplu, în 2015, a introdus impozitul pe bacșis, pe care l-a și scos după câteva săptămâni, recunoscând că a fost o „experiență nereușită”.

La finalul anului trecut, același ministru, alături de fostul consilier al premierului, Darius Vâlcov, a șocat mediul de afaceri prin Ordonanța de Urgență 114, care introducea taxe pentru bănci și le creștea pe cele din energie și telecom. Ordonanța a fost ulterior modificată de mai multe ori, după consultări cu mediul de afaceri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO