Guvernul ataca la Curtea Constitutionala legea majorarilor salariale din sanatate si invatamant. Motivele invocate de Ciolos

×
Codul embed a fost copiat

Ia amploare scandalul dupa votul de luni din Parlament, in urma caruia au fost majorate salariile din Sanatate si Invatamant.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Liberalii ii acuza de frauda pe cei de la PSD si cer reluarea sedintei, iar daca nu primesc un raspuns favorabil ameninta Conducerea Camerei cu plangeri penale. In acelasi timp, premierul a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala, cu privire la actul normativ.

Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL: "In sala, de la inceput si pana la sfarsit au fost 168 de deputati."

Daca se dovedeste ca liberalii au dreptate, atunci votul poate fi considerat nul, iar sedinta ar trebui reluata. Si asta pentru ca plenul Camerei Deputatilor nu se poate reuni daca in sala nu sunt cel putin 177 de alesi. De altfel, inca de ieri, deputatul Remus Cernea a atras atentia ca sedinta trebuie suspendata.

Citește și
parlament
Politicienii romani, de neoprit in cursa pentru a-si mari castigurile. A treia majorare salariala pe care si-o pregatesc

Remus Cernea, deputat independent: "Nu suntem 180 si ceva de oameni in seama. Acest trebuie verificat prin apel nominal. Altfel, suntem intr-o uriasa frauda"

Marti, cei de la PNL au depus o cerere oficiala de reluare a votului, iar decizia va fi luata maine, in sedinta conducerii Camerei. Interesant este ca, pana la aceasta ora, presedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache nu a semnat legea majorarii salariilor, pentru ca lucrurile nu sunt deloc clare. Certitudinea vine insa de la Guvern. Daca actul normativ ramane in forma actuala, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala.

Seful guvernului sustine ca a fost incalcata legea responsabilitatii fiscal-bugetare, care prevede ca nu pot fi adoptate majorari salariale cu mai putin de sase luni de alegerile parlamentare. De asemenea, Dacian Ciolos reclama faptul ca nu a fost respectat principiul bicameralismului, legea fiind modificata substantial in Camera Deputatilor, fata de forma votata de senatori.

In schimb, social-democratii sustin ca legea prin care cresc lefurile din Educatie si Sanatate este corecta si promit ca o vor aplica. In tot acest scandal a intervenit si presedintele Klaus Iohannis, cu o afirmatie care lasa loc de interpretari.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Eu sunt pozitiv. Astept legea la promulgare."

Ciolos: Modificarile s-au facut intr-o abordare populista

Premierul Dacian Ciolos a explicat faptul ca, in primul rand, nu a observat o dezbatere publica pe marginea acestui subiect si - de asemenea - ca nu exista un studiu privind impactul bugetar al acestei masuri privind majorarile salariale.

"In consecinta, o sa cerem acest control de constitutionalitate" - a spus premierul Romaniei.

Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

El a subliniat ca sesizarea vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

Premierul a spus ca nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscale, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri nu se mai adopta acte normative legate de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

In opinia lui Ciolos, daca se dorea ca legea sa fie aplicabila, se respecta principiul bicameralismului, care spune ca daca o lege este votata cu modificari fundamentale la o Camera, se intoarce la camera initiala.

"Legea a trecut de Senat fara nicio modificare si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat si sa se ceara votul pe acele amendamente", a spus seful Executivului, conform News.ro.

Ciolos a tinut sa precizeze ca nu discuta de cvorum, fiindca "e treaba Parlamentului sa decida daca a fost cvorum sau nu".

Un alt argument al premieurlui a fost acela ca OUG e in Parlament de cateva luni de zile si ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si "pentru a veni cu argumente consistente si inatacabile".

"Aceasta lege, asa cum a fost votata, afecteaza niste principui pe care Guvernul si-a bazat modificarile salariale. Ea adanceste inechitatile salariale pe care am incercat sa le corectam (...) Guvernul nu contesta nevoie de ajustare a salariilor in sectorul bugetar, dar, dincolo de mariri, este esentiala corectarea unor inechitati carepersita de ani de zile si care au fost adancite tocmai de acest mod de abordare pe picior", a apreciat Ciolos.

Conform premierului, acesta "abordare populista a politicii salariale periciliteaza foarte mult posibilitate adoptarii si aplicarii in perioada urmatoare a unei legi a salarizarii unitare".

Ministrul Muncii: "Daca se dorea asa de mult aceasta lege a salarizarii unitare, ea s-ar fi putut aplica inca din 2010"

De altfel, aceasta idee a fost sustinuta recent si de ministrul Muncii, Dragos Paslaru.

"Asemenea cum am facut in cazul pensiilor speciale, asemenea cum am facut in cazul oricaror masuri care au un impact care nu poate fi suportat, este de datoria Guvernului sa se adreseze forului care poate decide aceste conflicte intre puterile in stat. Sa ni se spuna de catre Curtea Constitutionala daca este sau nu constitutional sa adopti un astfel de pachet fara sa indici sursele deloc. Asteptam mai intai sa vedem ce se intampla, dupa care in cateva zile vom avea din partea Guvernului aceasta initiativa", a declarat Dragos Pislaru, marti, intrebat daca Guvernul ia in calcul atacarea legii la Curtea Constitutionala.

El a spus ca, daca se dorea o lege a salarizarii, ea se putea aplica demult.

"Daca se dorea asa de mult aceasta lege a salarizarii unitare, ea s-ar fi putut aplica inca din 2010, de cand avem aceasta lege. Daca vrem sa avem o lege a salarizarii unitare, trebuie sa invatam niste lectii din trecut. Aceste lectii inseamna, practic, nu ca am venit sa dau lectii in Parlament, ci m-as fi asteptat ca, impreuna cu Parlamentul, sa invatam din trecut. Trebuia sa plecam de la un buget fezabil, de la o abordare fazata, care sa nu discrimineze o categorie fata de celelalte categorii ale personalului public si sa avem o abordare echitabila in care sa nu crestem salariile cele mai mari si sa ne uitam la intreaga piramida de salarizare", a adaugat Pislaru, conform Agerpres.

El a mai spus ca macar o parte din aceasta lege nu va putea fi aplicata din lipsa resurselor.

"Sunt convins ca, asa cum am dat exemplele in care sunt acele legi anuale, prorogate, inghetate de la an la an, la fel vom avea macar o parte din aceasta lege care nu-si va regasi imediat resursele. E treaba viitorului Guvern cum isi va face bugetul", a subliniat Pislaru.

Pislaru a aratat ca "toate aceste lucruri sunt iluzii vandute in prag electoral".

"Dezbaterea de astazi nu este ca Guvernul doreste sa scada salariile si ca Parlamentul doreste sa creasca salariile. Dezbaterea de astazi este intre o maniera decenta, profesionista de a veni in fata oamenilor cu modul in care le cresc salariile in cinci ani si o abordare populista si care este nerealista si mincinoasa din partea unui Parlament si mai ales din partea unor partide care sunt acum in alegeri si cred ca prin o asemenea manevra se pot castiga voturi", a mai aratat Pislaru.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, Ordonanta 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevad majorari salariale in Educatie si Sanatate in medie cu 15%.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Sindicalistii din Educatie, nemultumiti de majorarea salariala propusa astazi de Guvern. Anunta 15.000 de oameni la proteste
Sindicalistii din Educatie, nemultumiti de majorarea salariala propusa astazi de Guvern. Anunta 15.000 de oameni la proteste

Sindicalistii din educatie sunt nemultumiti de negocierile care au avut loc luni la Ministerul Muncii si spun ca 99 la suta va avea loc protestul anuntat pe 1 iunie in Capital, la care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant.

Politicienii romani, de neoprit in cursa pentru a-si mari castigurile. A treia majorare salariala pe care si-o pregatesc
Politicienii romani, de neoprit in cursa pentru a-si mari castigurile. A treia majorare salariala pe care si-o pregatesc

In 2016, parlamentarii vor sa castige 12.000 de lei pe luna. Pentru sesiunea care incepe in februarie, alesii au pastrat la sertar o modificare la ordonanta care majoreaza lefurile demnitarilor.

Medicii au protestat in piata Victoriei din Capitala, nemultumiti de marirea de salariu de 25%. Ce le cer guvernantilor
Medicii au protestat in piata Victoriei din Capitala, nemultumiti de marirea de salariu de 25%. Ce le cer guvernantilor

Nemultumiti de marirea salariala de 25 la suta promisa de Guvern, medicii au iesit marti in strada.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.