Sindicalistii din Educatie, nemultumiti de majorarea salariala propusa astazi de Guvern. Anunta 15.000 de oameni la proteste

profesori

Sindicalistii din educatie sunt nemultumiti de negocierile care au avut loc luni la Ministerul Muncii si spun ca 99 la suta va avea loc protestul anuntat pe 1 iunie in Capital, la care sunt asteptati 15.000 de angajati din invatamant.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a declarat, dupa discutiile care au avut loc la Ministerul Muncii, ca guvernantii propun o majorare a salariilor din educatie cu cinci la suta din august 2016 si alte cinci procente de la 1 decembrie 2017, varianta cu care sindicalistii nu sunt de acord, relateaza News.ro.

“Nu suntem de acord cu a doua majorare la 1 decembrie 2017. Varianta noastra era cinci la suta in august 2016 si cinci la suta in decembrie 2016 sau 10 la suta din ianuarie 2017. Si procente mici, si atat de decalate, nu se poate”, a spus Hancescu.

Liderul sindical a precizat ca rezultatele negocierilor vor fi transmise angajatilor din educatie, dar, asa cum i-a spus si ministrului Muncii, crede ca acestia nu vor fi de acord cu propunerea de majorare a salariilor si ca nu vor renunta la protestul din 1 iunie, pentru ca varianta propusa de Guvern nu are legatura cu ce au solicitat sindicalistii.
“Protestul de miercuri va avea loc in proportie de 99 la suta, pentru ca ne-au plimbat prea mult, plus ca autocarele sunt platite. Acum o saptamana, sa spunem ca s-ar mai fi putut face ceva”, a mai spus Hancescu.

Presedintele FSLI a adaugat ca protestul de miercuri va incepe la ora 12.00, in Piata Victoriei, iar la 12.20 se va porni in mars, fiind asteptate aproximativ 15.000 de persoane. Liderii sindicali reclama ca, in varianta propusa de Guvern, sunt foarte multi angajati din educatie care nu beneficiaza de nicio crestere salariala, iar altii ar ajunge la cresteri salariale de 10 -13 lei. Ei spun ca o parte buna a variantei propuse de guvernanti ar fi cresterile salariale pentru personalul auxiliar.

Citește și
salarii - stiri
Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie. Cum arata, in cifre, marirea

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat ca, in varianta propusa de Guvern, nu se discuta de cresteri salariale pentru intreg sistemul de invatamant, preunversitar si universitar. “Nu pot vorbi de un esec al negocierilor, atat timp cat s-a venit astazi cu o noua varianta, diferita de cea care a fost prezentata la ultima intalnire, cea de sambata. Noi vom transmite informatiile colegilor si ei sunt singurii in masura sa decida daca se accepta aceasta varianta prezentata astazi sau vor cere cu totul si cu totul altceva, o varianta imbunatatita”, a spus Nistor.

Si liderul FSE “Spiru Haret” a spus ca pe 1 iunie va avea loc marsul de protest organizat impreuna cu cu elevii si organizatiile de parinti. “In momentul de fata, ramane in picioare aceasta varianta, mai departe, nu stiu. Din cauza faptului ca aceste discutii s-au intins foarte mult, in situatia in care se vine cu o oferta rezonabila, nu stiu in ce masura mai poti demobiliza intreaga actiune, este cam greu de realizat acest lucru. Cred ca Guvernul trebuia sa se gandeasca din start, in momentul in care, din luna ianuarie, a inceput sa lanseze ideile vizavi de o viitoare lege de salarizare”, a adaugat Marius Nistor.

El a precizat ca, in prezent, nu se mai discuta de o lege unitara de salarizare, ci de o ordonanta de urgenta care vine si opereaza corectii pe grila. “Guvernul a ridicat atunci nivelul asteptarilor celor care lucreaza in domeniile prioritare, sanatate, educatie, administratie publica, iar acum da din colt in colt si incearca sa transfere partea de vina catre altcineva. Vina pleaca de la Guvern. In momentul de fata, este o consecinta a faptelor actualului Guvern. Au datoria morala sa vina si sa corecteze aceasta situatie, sa trateze educatia ca domeniu prioritar, stabilit nu numai prin Constitutia Romaniei, ci si prin strategia de aparare nationala”, a mai spus Marius Nistor.

Intrebat ce se intampla cu examenele nationale daca angajatii decid sa continue protestele, Marius Nistor a spus ca orice decizie va fi luata doar cu consultarea reprezentantilor elevilor si parintilor. “In momentul de fata, trebuie sa ne concentram pe ceeea ce se intampla astazi, pe ceea ce se va intampla pe 1 iunie, iar mai departe vom vedea”, a spus Nistor.

Liderii sindicatelor din Educatie vor protesta miercuri, pe 1 iunie, alaturi de organizatii ale parintilor si ale elevilor in speranta ca Guvernul, dar si partidele politice vor sustine profesorii in demersurile lor.  In acest context, asociatiile reprezentative ale elevilor, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti si federatiile sindicale reprezentative din educatie au trimis deja o scrisoare premierului Dacian Ciolos solicitand asigurarea finantarii corespunzatoare a sistemului de invatamant.

"Va solicitam cresterea de urgenta a alocatiilor bugetare pentru invatamant pana la atingerea procentului de 6% din PIB, astfel incat sa se asigure, in perioada imediat urmatoare, cel putin: cresterea salariilor angajatilor din invatamant, cresterea costului standard per prescolar/elev, cresterea burselor elevilor si studentilor; decontarea integrala a cheltuielilor de naveta pentru elevii care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu; dotarea corespunzatoare a unitatilor si institutiilor de invatamant (de natura sa elimine contributiile parintilor pentru igienizare, material didactic etc.)" se arata in scrioarea adresata premierului.

Presiunile sindicatelor vin in contextul in care incep inscrierile pentru examenul de bacalaureat. Absolventii de liceu se pot inscrie, incepand de luni si pana vineri, la prima sesiune a bacalaureatului 2016 care este programata sa inceapa pe 13 iunie. Cel mai recent proiect al legii salarizarii prevede ca profesorii isi vor suplimenta salariul de baza cu mai multe sporuri si indemnizatii, precum o indemnizatie de 15% pentru invatamantul special, o gradatie de merit de 25% si o indemnizatie de dirigentie, invatatori, educatoare, profesori pentru invatamantul primar sau prescolar de 10%, toate calculate la salariul de baza.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Proteste ale minerilor in judetul Valcea, dupa ce le-au fost taiate primele. Suma pe care o cer
Proteste ale minerilor in judetul Valcea, dupa ce le-au fost taiate primele. Suma pe care o cer

Minerii din schimbul intai de la mina Berbesti, din judetul Valcea, au protesat vineri dimineata in curtea exploatarii, refuzand sa intre la lucru.

Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie. Cum arata, in cifre, marirea
Guvernul promite salarii mai mari in Educatie pentru a evita greva profesorilor de pe 1 iunie. Cum arata, in cifre, marirea

Guvernul le ofera bani in plus bugetarilor din Educatie, incercand sa-i convinga astfel sa renunte la greva. Lefurile ar creste insa abia din luna august, anul viitor, cu 10 la suta, in cazul debutantilor si cu 5 la suta, pentru profesorii cu vechime.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.