Guvernul pregătește o rectificare bugetară. Deficitul a ajuns deja la 15 miliarde de lei
Guvernul pregătește o nouă împărțire a banilor din buget, sub presiunea unui deficit tot mai mare.
Rectificarea bugetară, care va fi gata la finalul lunii, ar tăia din fondurile de la Transporturi, Interne și Educație, dar ar aduce mai mulți bani pentru sănătate și ajutoare sociale, potrivit unor surse din Executiv.
Guvernul ia în calcul să reducă posturile din administrație, în vreme ce face calcule câți bani ar obține din impozitarea progresivă, a celor 150.000 de pensii speciale.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Ministerul Internelor, cel al Transporturilor și cel al Educației nu au reușit să cheltuiască banii așa cum s-au angajat la începutul anului, așa că vor pierde din fonduri, potrivit unor surse.
Cea mai gravă situație ar fi la Transporturi. De exemplu, pe unele secțiuni din Autostrada Sibiu-Pitești și din drumul expres Craiova-Pitești, lucrările sunt blocate.
În schimb, la rectificarea bugetară ar putea primi mai mulți bani Ministerul Sănătății și cel al Muncii. Ar fi nevoie de fonduri suplimentare pentru ajutoarele sociale.
Și primarii primesc bani în plus: 1,5 miliarde de lei, iar un miliard de lei va fi alocat pentru programul de dezvoltare locală.
Presiunea pe buget este însă uriașă: deficitul a ajuns deja la 15 miliarde de lei, iar ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici ar trebui să facă rost urgent de 7 miliarde de lei.
Una dintre măsurile analizate este impozitarea progresivă a pensiilor speciale pe care le primesc 150.000 de foști militari, judecători, procurori, diplomați, aviatori și parlamentari. Pensiile de 10.000 de lei ar urma să fie taxate cu 80%, dar ministrul Finanțelor se ferește să dea detalii, în lipsa unui acord politic.
O altă măsură ar fi ca persoanele detașate din privat la stat să fie plătite la nivel de bugetari. Ideea vine după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că o persoană de la Secretariatul General al GUvernului era plătită cu 27.000 de lei, mai mult decât leafa șefei Executivului.
Ministrul Finanțelor și-ar dori o restructurare a întregului aparat de stat, prin reducerea posturilor din ministere și alte instituții. O varianta ar fi că, în ministerele cu mai puțîn de 200 de angajați, numărul secretarilor de stat să fie diminuat la doi.
Economiștii spun însă că investițiile ar putea fi, din nou, sacrificate la rectificare. Asta în condițiile în care, din ianuarie și până în mai, Guvernul a făcut investiții de sub 10 miliarde de lei, dar s-a angajat că, în tot anul, să cheltuiască o suma de aproape 5 ori mai mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, rectificare bugetara, buget, viorica dancila, finante, deficit,
Dată publicare:
12-07-2019 18:07