Guvernul modifică OUG 114. Scrisoarea transmisă de Teodorovici către ”Standard and Poor's”

Ultima actualizare: 04-03-2019 23:27

Premierul a anunţat că în curând va modifica Ordonanţa 114, cea care suprataxează companiile din energie şi telecomunicaţii şi impune o taxă nouă pentru bănci.

Anunţul a fost făcut luni, în Parlament. Între timp, Ministrul Finanţelor a trimis o scrisoare Agenţiei de Rating „Standard and Poor's", care ar fi intenţionat să scadă perspectiva economiei româneşti din cauza respectivei Ordonanţei. În text, ministrul vorbeşte despre scăderea taxei pentru bănci şi de înlocuirea indicelui ROBOR.

Opoziţia a invitat-o pe Viorica Dancilă în Parlament la „Ora premierului”, ca să dea explicaţii în legătură cu Ordonanţa 114.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: „Veţi rămâne, din nefericire, în istorie ca cei care aţi lovit Pilonul II de pensie. Să respingeţi această ordonanţă, să ieşiţi din jocul murdar şi să încercaţi, ca aşa cum aţi ajuns pe marginea prăpastiei politice să nu duceţi în prăpastie economia României.”

Viorica Dancilă, premier: „Nu vă voi răspunde, doamnă Turcan. Aruncaţi atâta venin în jurul dumneavoastră, încât aţi face invidioasă şi o viperă. Totul este perfectibil şi am dat dovadă, de fiecare dată, că sunt deschisă dialogului.”

Dan Barna, preşedintele USR: „Perfectibil, stimată doamnă, înseamnă să abrogaţi Ordonanţa 114."

Premierul a stârnit amuzamentul întregii săli când a explicat de ce preferă să citească de pe foaie discursul, în loc să vorbească liber.

Viorica Dancilă: „Vorbesc liber... decât să vorbesc liber şi să spun prostii, mai bine să am o hârtiuţă în faţă şi să spun lucruri corecte. La dumneavoastră mă refeream, domnule Roman.

Inclusiv cei de la UDMR, care au susţinut până acum Guvernul, au cerut amânarea cu un an a măsurilor din Ordonanţa.

Bendek Zacharie: „În condiţiile adoptării unei noi Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a OUG 114 până în anul 2020."

În cele din urmă, premierul a anunţat că Ordonanţa 114 va fi modificată după ce s-au identificat soluţii de adaptare a acesteia la discuţiile cu băncile şi BNR.

Deputatul Claudiu Năsui de la USR a publicat o scrisoare semnată de Ministrul Finanţelor către Agenţia de Rating „Standard and Poors”. Ministrul îşi asumă înlocuirea taxei pentru bănci în funcţie de ROBOR, cu o taxă fixă anuală şi spune că nu vor mai fi taxate toate creditele.

Taxa va fi din ce în ce mai mică dacă diferenţa dintre dobânzile la depozite şi cele de la credite va fi mai mică. Indicele ROBOR va fi şi el înlocuit cu un indice calculat pe baza tranzacțiilor bancare efective. Acest lucru ar putea avea un impact major pentru toate creditele în lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO