Guvernul majorează punctul de pensie. Surse: Punctul de amendă și indemnizațiile demnitarilor, înghețate
Guvernul va majora în ședința de miercuri punctul de pensie, urmând ca într-o a doua ședință, de vineri, să decidă înghețarea punctului de amendă și a indemnizațiilor demnitarilor.
Guvernul Ciucă va avea două ședințe săptămâna aceasta, miercuri urmând să aprobe, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022.
Proiectul de OUG mai prevede că, ”începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
”Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stipulează actul normativ.
Pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Cabinetului Ciucă se mai află proiecte de OUG care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap şi modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
Ce se va decide în ședința de vineri
Guvernul urmează să discute şi alte proiecte de hotărâre, dintre care unul vizează aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.
Vineri va avea loc o a doua ședință, în care se va decide înghețarea punctului de amendă la nivelul actual, la fel și a indemnizațiile demnitarilor, în timp ce proiectul pensiilor speciale pentru aleși va fi amânat, au declarat surse guvernamentale pentru Știrile PRO TV.
Tot în ședința de Guvern de vineri se va decide că voucherele de vacanță electronice vor fi funcționale de la 1 aprilie 2022, iar până atunci vor fi emise pe hârtie.
Executivul va analiza și numirile politice de secretari de stat, iar dacă sunt probleme cu nominalizările, vor fi cerute alte propuneri.
În altă ordine de idei, Guvernul are în vedere și subiectul plagiatului de care este acuzat ministrul Digitalizării, Florin Roman, considerat un apropiat al fostului premier Florin Cîțu.
Potrivit surselor Știrile PRO TV, șeful Executivului i-a cerut clarificări rapide lui Florin Roman. Demisia ar fi un gest onorabil.
Nu va fi dată hotărâre de urgență pentru certificatul covid
În altă ordine de idei, bugetul României pe 2022 urmează să fie pus în dezbatere vineri, pentru ca luna acesta să fie aprobat de Guvern și trimis la Parlament.
În privința certificatului covid, Guvernul nu va emite ordonanță de urgență, dar Alexandru Rafila își va asuma prin inițiativa Ministerului Sănătății un proiect de lege pentru certificat, în contextul discuției cu testarea antigen - 15 teste pe 2-3 luni, aspect care nu a fost încă stabilit.
În ceea ce privește testele de salivă, Guvernul Ciucă va declanșa acțiuni de control, pentru că au apărut sincope inclusiv în privința asigurării aceluiași tip de teste, care au culminat săptămâna trecută cu nefurnizarea de teste la care se angajase firma furnizoare.
Ministrul Sănătăţii, social-democratul Alexandru Rafila, a comentat, luni seară, discuţiile din coaliţie pe tema certificatului verde şi a precizat că nu înţelege de ce liberalii nu doresc includerea testării antigen în acesta, mai ales că acest tip de testare este prevăzut chiar în documentele Comisiei Europene.
”Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a declarat Rafila, potrivit News.ro.
Sursa: Agerpres, StirilePROTV
Etichete: sedinta, proiecte, guvernul ciuca,
Dată publicare:
14-12-2021 20:06