Decizie neasteptata: Guvernul si-a asumat raspunderea pe legea pensiilor
Cabinetul Boc a hotarat sa-si asume raspunderea pentru legea pensiilor. Proiectul schimba din temelii sistemul public: creste varstele pana la care vom munci, modifica formula de calcul a unui punct de pensie si le elimina pe cele speciale.
Acum, femeile se pot pensiona la 58 de ani si 8 luni, iar barbatii la 63 de ani si 8 luni. Proiectul prevede ca varstele de pensionare sa creasca gradual, in fiecare an, cu cate 3 luni. Astfel, in 2014 femeile se vor pensiona la 60 de ani, iar barbatii la 65, potrivit calculelor facute de Guvern. Iar pana in 2030, atat barbatii, cat si femeile isi vor incheia cariera la aceasi varsta: 65 de ani.
Vor fi schimbari si in randul angajatilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, unde pana acum varsta de pensionare era de 55 de ani. Va creste pana in 2025 la 60 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Efectul va fi cresterea somajului in randul tinerilor, deoarece multe posturi vor ramane blocate ani buni de acum incolo.
Proiectul, facut oarecum pe furis de Guvern, i-a scos din sarite pe sindicalisti, care nu au fost consultati.
Guvernul va analiza cu mare atentie si cazurile de pensionare pe motiv de invaliditate, care potrivit premierului au crescut fraudulos, de la 600.000 la 900.000 in cativa ani. Iar cei prinsi cu nereguli risca inclusiv inchisoarea. Reguli noi vin si in cazul pensionarii anticipate. Autoritatile spun ca acum sunt peste 100.000 de astfel de cazuri. Aprobarea unui asemenea dosar va fi data mult mai greu.
Din 2010, pensiile nu vor mai creste odata cu salariul minim, ci cu inflatia, adica mult mai incet.
Poate ca cei mai nemultumiti in urma aplicarii legii vor fi bugetarii cu pensii speciale. Numarul lor depaseste 250.000 in acest moment, iar la 6 luni de la intrarea in vigoare pensiile le vor fi recalculate si micsorate. In momentul de fata, cea mai mare pensie speciala o primeste un fost pilot din Cluj: 35.000 de lei pe luna. Potrivit membrilor Guvernului, pensiile de peste 10.000 de lei vor fi reduse la jumatate.
Liderii opozitiei il acuza, insa, pe premier ca nu face decat un gest electoral. Asumarea raspunderii pe legea pensiilor ce anuleaza, printre altele, si pensiile speciale ale alesilor a fost anuntata tocmai cand la Parlament a fost depusa motiunea de cenzura care are mari sanse sa treaca, iar Guvernul sa fie demis. Astfel, cei de la PSD si PNL spun ca prim-ministrul incearca sa sustina public ideea ca opozitia, impotrivindu-se asumarii, ii protejeaza pe cei cu pensii speciale, implicit pe parlamentari.
Este posibil ca Guvernul Boc 2 sa nu mai apuce sa-si asume raspunderea. Miercuri, senatorii si deputatii vor stabili data la care va fi dezbatuta si votata motiunea. Aceasta poarta titlul "11 impotriva Romaniei" si este semnata de parlamentarii PNL, UDMR dar si de sapte alesi de la PSD.