Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Șoșoacă a făcut scandal, a pus un sac negru în fața premierului
Prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată ”România EŞUATĂ. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu”, a fost respinsă, marți, în plenul celor două camere ale Parlamentului
Dezbaterea moțiunii a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astfel, au fost înregistrate 201 voturi ”pentru” și 1 vot împotrivă, în condițiile în care, pentru ca moțiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi ”pentru”.
Parlamentarii coaliției PNL-USR-UDMR au decis să fie prezenți în plen, dar să nu voteze.
În timpul dezbaterilor, senatoarea independentă Diana Șoșoacă a pus un sac negru în fața premierului Florin Cîțu, care încerca să vorbească de la microfonul plenului.
”Aici sunt morții dumneavoastră”, a strigat Șoșoacă, făcând aluzie la decizia Guvernului prin care, în timpul pandemiei de Covid-19, persoanele diagnosticate cu noul coronavirus și decedate au fost îngropate fără haine.
"În sacul acesta ei au aruncat cu apă, se pare, aşa arată un sac în care morţii din spitale aşa-zis de COVID au fost aruncaţi goi, după care trântiţi în nişte coşciuge şi îngropaţi în gropi săpate, fără să existe preoţi, fără să existe colivă", a susţinut Şoşoacă, la Palatul Parlamentului, după ce a părăsit sala de plen.
Ea a afirmat că unul dintre chestorii de la Parlament a oprit-o să îşi ia sacul din plen, iar ea i-a pus mâna pe mască acestuia pentru a i se vedea faţa.
"Există un chestor care nu ştie să vorbească cu dumneavoastră, care zice - ia-ţi-l, fă-ţi-l. I-am pus mâna pe mască să i-o dau jos, să se vadă la faţă. M-a oprit să mă duc să îmi iau sacul", a spus Diana Şoşoacă.
Întrebată de ziarişti de unde ştie că au fost oameni îngropaţi în astfel de saci, ea a răspuns: "De unde ar trebui să ştiţi voi, pentru că sunteţi presa aservită acestei puteri, şpăguită cu 180 de milioane de lei. Ruşine presei".
În acest timp, președintele de ședință, Ludovic Orban, a încercat fără succes să cheme pe cineva care să facă ordine în sala de plen.
PSD a mizat pe voturile parlamentarilor AUR, ale neafiliaţilor, dar şi pe voturi din grupul minorităţilor.
USR PLUS a avut o ezitare luni, anunţând întâi că senatorii şi deputaţii formaţiunii vor vota, dar împotriva moţiunii, ulterior, revenind aupra deciziei şi anunţând că se vor conforma decizie luate în coaliţie de a nu vota.
Premierul Cîțu: Românii au înţeles deja concluzia acestor tertipuri PSD-iste
Premierul Florin Cîţu a declarat, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că social-democraţii îl consideră "cel mai mare inamic al lor", dar le-a transmis că nu vor scăpa de el deoarece "a tranşat" alegerile din interiorul PNL.
"12.12.2019. 13.05.2020. Vă aduceţi aminte ce reprezintă aceste date? Două moţiuni simple depuse împotriva mea de PSD. Să nu mai amintim nenumărate interpelări, chemări la Ora prim-ministrului, Ora Guvernului şi aşa mai departe. Românii au înţeles deja concluzia acestor tertipuri PSD-iste. Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, o ameninţare. Şi o vedem şi în această moţiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic şi vehement oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD. Toţi românii trebuie să ştie că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Ştiţi deja ce fel de politician sunt. Şi ştiţi că niciodată, dar niciodată nu aş susţine, nici măcar în glumă, să dau jos propriul Guvern ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins şi voi respecta până la capăt principiile şi valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi", a afirmat Florin Cîţut, potrivit Agerpres.
Ciolacu: Domnul Cioloş este în căutarea bărbatului care naşte
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut, marţi, premierului Florin Cîţu 'să revină pe pământ' şi să oprească "sarabanda împrumuturilor" pentru a nu mai crea alte "generaţii de sacrificiu".
"Domnule Orban, aţi pierdut alegerile din nou. Oricât le-aţi învârti, 17 este mai mare decât 15, aşa cum PSD este mai bun decât toată coaliţia voastră de pierzători. Domnule Orban, au şi colegii dumneavoastră dreptate să vă ceară demisia. Câte alegeri trebuie să pierdeţi ca să plecaţi? Dar avem şi noi dreptate. (...) Domnule Barna, mă adresez doar dumneavoastră, pentru că domnul Cioloş este în căutarea bărbatului care naşte. După ziua de duminică vă cred că nu mai ştiţi cum vă cheamă nici măcar cu buletinul, dar fiţi optimist, aveţi un potenţial real de creştere, ca şi colegul Ghinea zero, doar zero vă desparte de infinitul de până la cer. Domnule Cîţu, mai aveţi tupeul să staţi cocoţat acolo şi să le spuneţi românilor cât de bine o duc? Cât de bine le este copiilor fără alocaţii mărite, cât de bine o duc pensionarii fără majorarea pensiilor? Să le spuneţi milioanelor de români plătiţi cu salariul minim cât de bine trăiesc cu doi lei în plus pe zi. (...) Domnule Cîţu, aroganţa nu vă ajută la nimic, dimpotrivă, uitaţi-vă în istoria colegilor al cărui preşedinte vreţi să fiţi, toată gaşca de pedelişti care sunt în spatele dumneavoastră au plesnit de aroganţă şi au pierdut. Reveniţi pe pământ, opriţi sarabanda împrumuturilor. Ajung atâtea generaţii de sacrificiu. Nu mai creaţi altele", a spus Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului la dezbaterea moţiunii de cenzură.
El a adăugat că fiecare nou-născut din România va plăti 2.500 de euro ca urmare a împrumuturilor făcute de Guvern.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercurea trecută în plen pentru citirea moţiunii de cenzură depuse de 156 de parlamentari PSD împotriva Guvernului Cîţu, intitulată ”România EŞUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîţu”, care are un motto din poezia ”Seară tristă” a lui George Bacovia: ”Prin fumul de ţigări, ca-n nouri / Gândeam la lumi ce nu există...".
Pentru ca moţiunea să treacă erau necesare 234 de voturi. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.
După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: guvern, PSD, PNL, premier, Florin Cîțu, Parlament, motiune de cenzura,
Dată publicare:
29-06-2021 23:38