Guvernul Boc trece si de vara. Nicio remaniere in 60 de zile
UPDATE: 60 de zile - atat mai au la dispozitie Emil Boc si ministrii sai, daca vor sa dea dovada ca sunt in stare sa aplice masurile de austeritate. Mesajul vine direct de la Traian Basescu.
Seful statului s-a intalnit duminica seara, la Snagov, cu democrat-liberalii de frunte si cu toti membrii cabinetului care provin din acest partid. Presedintele le-a spus in fata ca trebuie sa renunte la zeci de agentii guvernamentale si la suita de consilieri personali. Cine se opune, isi pierde functia.
"Vorbim dupa 1 septembrie si ministrii care nu-si fac treaba o sa plece (...) Mergeti pe mana mea si de data asta! E ultimul lucru pe care vi-l cer" - astfel a transat Traian Basescu subiectul remanierii cabinetului.
Motivul amanarii? O schimbare de amploare ar incetini aplicarea pachetului de masuri anticriza. Asta nu inseamna ca ministrii au scapat de criticile presedintelui. Seful statului si-a indreptat arcul catre vechii sai camarazi: Blaga, Videanu, Berceanu.
"Berceanu, nu te mai plange ca n-ai bani si nu te mai duce sa ceri la guvern. Ai avans de 10% din fondurile comunitare (...) Videanu a pierdut glorios Bucurestiul pentru ca n-a stiut sa comunice ce-a facut, iar Blaga a pierdut alegerile de asemenea glorios" le-ar fi spus acestora Traian Basescu potrivit unor surse politice citate de agentia Mediafax.
Presedintele a observat si ca in Romania exista mai multe agentii guvernamentale ca in Uniunea Europeana vestita pentru birocratia excesiva. Asa ca i-a cerut premierului sa renunte la cele care nu au corespondent la Bruxelles.
Mai mult, trebuie redus si numarul de consilieri personali.
Adriean Videanu are acum, de exemplu, noua sfatuitori personali, care in aprilie au inghitit aproape 15.000 de euro. Si Sebastian Valdescu are in jurul lui 8 consilieri, care castiga lunar peste 9000 de euro.
Iar Elena Udrea este ajutata de 7 persoane platite cu peste 5000 de euro. Ministrul Santatii a angajat 4 consilieri si nu pare sa dispus sa renunte la ei.
Practic, cabinetul Boc trebuie sa faca in doua luni ce n-a reusit intr-un an intreg. Pentru a primi banii de la FMI si Comisia Europeana trebuie sa reduca salariile cu 25% si pensiile cu 15%.
In plus, pana la sfarsitul anului vor fi disponibilizati cel putin 70.000 de bugetari, potrivit scrisorii trimise la Washington.
Luni, agentia de rating Fitch a trimis un mesaj important guvernului: "Nu lasati criza sa se risipeasca". Practic, specialistii strainii ii indeamna pe guvernanti sa faca reformele cat mai repede, deoarece vor fi mult mai greu de implementat cand vom iesi din criza.
Saptamana viitoare reprezentantii guvernului se vor intalni cu specialistii BNR, pentru a pune la punct setul de masuri anticriza.