Motiunea de cenzura a picat. Boc: Cravata violet mi-a adus un rezultat bun

×
Codul embed a fost copiat

Motiunea de cenzura depusa de Opozitie a fost respinsa, doar 216 parlamentari participand la vot fata de necesarul de 236 de voturi pentru adoptare. Drept consecinta, Boc ramane premier, iar Codul Muncii se considera adoptat.

Cronologia evenimentelor:

ora 23:36  PSD si PNL ataca, joi, proiectul Codului Muncii la Curtea Constitutionala. Anuntul a fost facut de deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

ora 23.30 Premierul Emil Boc a anuntat ca deputatul PDL Mircia Giurgiu va fi exclus din partid pentru ca a votat pentru motiunea de cenzura a Opozitiei, spunand ca nu mai este "cale de intors" atunci cand regula nu este respectata.

ora 23.20 Premierul Emil Boc a spus inca de la inceputul sedintei Parlamentului ca daca "va purta cravata violet va obtine un rezultat bun". Respingerea motiunii de cenzura a fost anuntata oficial, miercuri, in plenul Parlamentului, rezultatul indicand 216 voturi valabil exprimate, dintre care 212 "pentru" si patru "impotriva" demersului opozitiei.. Conform Constitutiei, respingerea motiunii de cenzura atrage adoptarea proiectului de lege privind modificarea Codului Muncii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament. In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Citește și
Emil Boc
Boc: Niciodata nu m-am oprit din drum de frica unei motiuni de cenzura
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Intrebat de jurnalisti daca va demisiona din functia de premier, Boc a raspuns : "Joi am sedinta de guvern. Nu intru in scenariile presei".

ora 23:00 La votul secret, cu bile, au participat parlamentarii Opozitiei, precum si cinci dintre reprezentantii coalitiei. Potrivit Constitutiei, daca Guvernul nu a fost demis in urma motiunii de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern. In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

ora 22:39 Senatorul PDL Orest Onofrei a votat impotriva motiunii si senatorul UDMR Verestoy Attila au votat pentru respingerea motiunii.

ora 22:18 Parlamentarii au inceput sa voteze privind motiunea de cenzura depusa de opozitie urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Votul este secret cu bile, iar pentru a fi adoptata motiunea de cenzura sunt necesare voturile favorabile a cel putin 236 de parlamentari. Partidele din coalitia de guvernare au anuntat ca parlamentarii lor nu isi vor exprima votul. De asemenea, doi deputati de la PSD si unul de la PNL lipsesc si nu vor vota, ei fiind absenti din motive medicale. La sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor si-au anuntat prezenta 256 din 470 parlamentari. De asemenea, sunt prezenti premierul Emil Boc si membrii Cabinetului.

ora 22:01 Premierul Emil Boc a acuzat opozitia ca incearca, printr-o declaratie scrisa "pe genunchi" la adresa premierului ungar Viktor Orban, sa creeze o disputa intre PDL si UDMR pentru caderea Guvernului, si a aratat ca astfel de demersuri trebuie efectuate calm si dupa analizarea tuturor informatiilor. El a sustinut ca textul original al declaratiei lui Viktor Orban nu contine afirmatii de genul celor invocate de opozitie si ca, personal, urmareste cu mare atentie relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria, fiind "primul" care a condamnat fara echivoc gestul lui Csibi Barna, functionar public la Directia Generala a Finantelor Publice Harghita, de a "spanzura" un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu. Premierul a aratat ca daca opozitia dorea ca demersul sau sa fie unul serios, solicitarea de includere pe ordinea de zi a unei reactii la declaratiile lui Viktor Orban ar fi fost formulata la inceputul sedintei Parlamentului, nu cu un minut inainte de votul la motiunea de cenzura.

ora 21:46 Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului, ca de multe ori a ajuns sa-i fie rusine ca il cheama Orban din cauza asocierii sale cu premierul Ungariei Viktor Orban, aratand, in final, ca prefera sa se numeasca Orban decat Boc. Orban a facut aceasta declaratie ca o replica la faptul ca senatorul PSD Ilie Sarbu a spus ca premierul Ungariei se numeste Ludovic Orban.

ora 21:26 Deputatul PSD Adrian Nastase a sustinut, in plen, ca Parlamentul ar trebui sa ia pozitie fata de mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, in conditiile in care Presedintia si Guvernul nu au facut-o. Nastase a spus ca adoptarea unei hotarari de protest fata de mesajul premierului ungar tine de demnitatea nationala. "Nu sunt de acord sa acceptam o campanie electorala a lui Viktor Orban in Romania, iar Guvernul sa nu se pronunte pe aceste chestiuni. Daca presedintele Romaniei, daca Guvernul s-ar fi pronuntat, probabil ca nu am fi avut aceasta discutie aici", a afirmat el.

 ora 21:12 Senatorul PSD Ilie Sarbu le-a spus, miercuri seara, parlamentarilor PDL, care s-au opus introducerii pe ordinea de zi a Parlamentului a unei declaratii de protest fata de mesajul lui Viktor Orban, ca nu au niciun fel de demnitate nationala. Sarbu a intervenit la microfonul plenului in timp ce reprezentantii puterii si cei ai opozitiei discutau in contradictoriu de doua ore daca se poate modifica ordinea de zi inainte de votul la motiunea de cenzura, pentru ca Parlamentul sa adopte o hotarare de protest fata de mesajul transmis ardelenilor de premierul Ungariei, Viktor Orban. "Va intreb, ati avut oare un sentiment de satisfactie atunci cand papusa aia care il infatisa pe Avram Iancu a fost arsa? Nu aveti niciun fel de demnitate pentru a ramane la putere. Puterea e trecatoare, astazi o aveti, maine nu, dar veti intra in istorie la un capitol de care copiii si nepotii dumneavoastra o sa le fie rusine", le-a spus Sarbu parlamentarilor PDL.

ora 20:43 Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, miercuri, ca a semnat motiunea pentru sustinerea premierului Emil Boc la presedintia PDL, deoarece acesta "a dus greul". "Sunt membru al Guvernului si am semnat pentru sustinerea domnului Emil Boc la presedintia PDL. Cred ca domnia sa a dus greul", a precizat Tabara. Organizatia PDL Bucuresti, condusa de Elena Udrea, a decis sustinerea lui Emil Boc la sefia partidului. De altfel, Udrea a semnat inca de duminica seara pentru sustinerea lui Boc. De asemenea, in favoarea lui Emil Boc s-au pronuntat prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Intre sustinatorii candidaturii lui Emil Boc se mai afla liderul PDL Cluj, liderul PDL Salaj, liderul PDL Mehedinti. De asemenea, conform lui Cezar Preda, si vicepresedintele PDL Ioan Oltean, aflat initial intre sustinatorii lui Vasile Blaga, ar fi zis ca merge cu Emil Boc. Boc mai este sustinut si de Gheorghe Flutur si de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

ora 20.00 Dupa ce sedinta a fost intrerupta pentru consultari privind propunerea ca Parlamentul sa adopte o hotarare de protest fata de mesajele lui Viktor Orban, disputa pe Regulament a continuat intre putere si opozitie, la reluare. Puterea a invocat faptul ca ordinea de zi a sedintei dedicate motiunii de cenzura nu poate fi modificata in timpul dezbaterii si votului. Opozitia a invocat principiul "plenul e suveran", aratand ca, inainte de a se intra in procedura de vot, se poate modifica ordinea de zi, aducand in sprijin si votul anuntat de Mircea Geoana, inainte de pauza de consultari, de 212 "pentru" modificarea ordinii de zi.

ora 19.45 Parlamentarii sunt de acord sa ia o pauza de 15 minute, pentru rezolvarea problemei ridicate de senatorul Puiu Hasotti.

ora 19.40 Propunerea lui Puiu Hasotti ca Parlamentul sa adopte o Hotarare de protest fata de mesajul premierului Ungariei a fost acceptata, a anuntat Mircea Geoana. Dupa multe controverse si negocieri informale asupra posibilitatii modificarii ordinii de zi inaintea votarii motiunii de cenzura, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca propunerea lui Hasotti a fost acceptata cu 219 voturi. Geoana a aratat ca problema cea mai importanta nu consta in modificarea ordinii de zi, ci in continutul declaratiei, intrucat adoptarea acesteia va angaja Parlamentul si statul roman.

In acest moment a intervenit presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a mentionat ca ea este cea care conduce lucrarile. "Procedural, presedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. Dupa 15 minute revenim in procedura. Nu s-a efectuat niciun vot. A fost anuntat un vot «pentru», nu a intrebat nimeni nici «impotriva», nimic", a spus Anastase. Geoana a continuat spunand ca solicita specialistilor si membrilor comisiilor de politica externa sa se intalneasca pentru a discuta asupra continutului declaratiei propuse de Hasotti.

ora 19.30 Sedinta a fost interupta, din cauza unui scandal. Liberalul Puiu Hasotti a propus adoptarea unei declaratii a Parlamentului Romaniei fata de continutul iredentist si antiromanesc al mesajului premierului ungar Viktor Orban, ceea ce a determinat o discutie pe procedura. La un moment dat, Mircea Geoana a supus la vot introducerea pe ordinea de zi a declaratiei propuse de Hasotti. In timp ce presedintele Senatului anunta rezultatul votului, exprimat prin ridicare de mana, Roberta Anastase a venit din plen la prezidiu. Ea a preluat locul lui Ioan Oltean, i-a tras microfonul lui Geoana si a spus ca nu el conduce sedinta.

ora 18.30 Deputatul PSD Dan Mircea Popescu: "Saracia si lipsa de performanta a romanilor nu se explica prin lenea, prin mana intinsa a lor, asa cum oficialii puterii incearca sa ne convinga. Romania nu este saraca din cauza saracilor ei, dimpotriva, este saraca in primul rand din cauza bogatilor ei. Productivitatea acestora din urma, a managerilor, a inginerilor de top si a cercetatorilor este mult mai scazuta decat a omologilor lor din tarile dezvoltate".

ora 18.15 Deputatul PDL Sulfina Barbu: "Ma adresez colegilor liberali. Motiunea de cenzura are o miza istorica pentru dumneavoastra. Votul de astazi este pistolul pe care il puneti singuri la tampla. Prin votul de astazi, PNL dispare ca partid de dreapta".

ora 18.05 Deputatul PNL Mariana Campeanu: "Scopul dumneavostra final se pare ca e suprimarea poporului roman. Nici macar nu estimati impactul economic negativ al masurilor pe care le luati. Nimeni nu-si va mai permite investitii, consumul nu va creste, singura certitudine a oamenilor va fi nesiguranta locurilor de munca".

ora 17.05 Crin Antonescu: "Am pretentia ca despre populism poate vorbi, si chiar trebuie sa vorbeasca foarte critic, cineva care are o minima sensibilitate. Cineva care, intr-o tara cu oameni din ce in ce mai tristi, nu rade intr-una ca prostul. Si nu-l am in vedere aici doar pe primul ministru Traian Basescu, il am in vedere chiar si pe primul ministru Emil Boc. Acesti oameni ne rad extraordinar de des in ultima vreme. Sunt foarte veseli."

"Are dreptul sa vorbeasca despre populism si sa acuze populismul doar cineva care nu a mintit atat de nerusinat in repetate randuri in campaniile electorale, doar cineva care nu conduce un guvern si un partid ai carui membri, asociati, clienti sau imbuibati se imbuiba cu nerusinare din banii publici ai tarii pe care o guvernati."

"Noi am venit aici in numele unor oameni. Stim foarte bine pe cine reprezentam aici, sub semnatura. In numele cui veniti dumneavoastra, domnule prim-ministru, cu ideologii dumneavoastra, cu smecherii dumneavoastra de toate culorile? In numele cui veniti atat de vesel aici? In numele angajartorilor, al mediului de afaceri, al angajatilor, al efigiei spanzurate a lui Avram Iancu, in legatura cu care nu vreti sa stiti nimic si nu dati doi bani ca sa nu suparati noul stapan, care nu mai e Traian Basescu, ci e Viktor Orban?"

ora 17.00 Emil Boc a revenit in plen, dupa aproximativ un sfert de ora, in timp ce la tribuna vorbea liderul PNL Crin Antonescu.

 ora 16.40 Victor Ponta ia cuvantul in plen si spune ca, fara a avea intentia de a jigni, ci doar pentru a compara, Emil Boc vorbeste ca un papagal, pentru ca repeta ca Romania iese din criza.. "Cred ca repetarea unor vorbe goale, si nu-i o dorinta de a jigni, ci doar e o asemanare, o comparatie, ca un papagal, a faptului ca tot iesim din criza si a faptului ca se tot lupta cu alianta socialista .. Domnul Boc cel puternic se lupta cu alianta socialista. cerd ca sunt lucruri care nu tin de un prim ministru."

Premierul iese din sala, insotit de Sever Voinescu, in timp ce Ponta inca vorbeste. Boc s-a dus la cabinetul Robertei Anastase, potrivit Mediafax.

ora 16.30 Incep dezbaterile pe textul motiunii de cenzura. Conducerea sedintei de plen reunit a Parlamentului a fost preluata de presedintele Senatului, Mircea Geoana. El l-a inlocuit pe presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a plecat din sala.

 ora 16.45 Nici parlamentarii din opozitie nu asculta raspunsul premierului Emil Boc la motiunea de cenzura pe care au initiat-o. Multi stau in picioare si discuta, pe culoarele salii de plen. Pe de alta parte, presedintele PSD, Victor Ponta, sta in banca alaturi de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, cei doi fiind angrenati intr-o discutie tete-a-tete. Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, vorbeste la telefon pe unul dintre culoarele salii de plen, in timp ce liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, sta in picioare, in fata salii de plen. Discutiei dintre Ponta si Hrebenciuc i s-a alaturat si Moldovan si, ulterior, deputatul PC Tudor Ciuhodaru.

ora 16.05 Premierul Emil Boc: "Acest Cod al Muncii urmareste in primul rand sa creeze o modalitate mai usoara de a angaja si a fi angajat in Romania".

ora 16.00 Premierul Emil Boc: "Aceasta motiune este o simpla declaratie demagogica si populista. Daca ar fi sa rezum intr-o formula plastica aceasta motiune de cenzura m-as referi la poezia lui Eminescu, cu urmatorul fel de a spune: 'E usor a scrie versuri/Cand nimic nu ai a spune/Insirand cuvinte goale/Ce din coada au sa sune'.. Aceasta este definitia motiunii depusa de opozitie."

 ora 15.45 Aproape nimeni nu asculta textul motiunii de cenzura, care este citita de deputatul PSD Ioan Cindrea. Astfel, pe langa parlamentarii care discuta cu colegii de banca sau cu cei din apropierea lor, in plen s-au format si doua grupuri de discutii. Parlamentarii stau efectiv in picioare, pe culoar, pentru a discuta. Cel mai mare grup ii are in centru pe ministrul Transporturilor, deputatul PDL Anca Boagiu si pe liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, cei doi fiind inconjurati de circa sase alti parlamentari.

Pe langa acest grup, in fata salii de plen s-a format un altul, cei care discuta in picioare, in timpul citirii motiunii, sunt ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, deputatul PDL Daniel Buda si deputatul PSD Anghel Stanciu. Textul motiunii nu a fost ascultat nici macar de premierul Emil Boc, prins intr-o discutie cu vicepremierul Marko Bela, cu care este coleg in banca rezervata Guvernului.

ora 15.20 Se citeste textul motiunii de cenzura. La sedinta plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor si-au anuntat prezenta 256 de parlamentari, din totalul de 470 de senatori si deputati. De asemenea, sunt prezenti premierul Emil Boc si membrii Cabinetului. Sedinta este condusa de catre presedintele Camerei, Roberta Anastase. Inainte de a incepe sedinta, Emil Boc a urcat la prezidiu si s-a salutat cu Roberta Anastase si cu Mircea Geoana.

ora 15.15 Parlamentarii tin un moment de reculegere pentru victimele catastrofei din Japonia. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si-a exprimat "profunda tristete si ingrijorare" fata de evenimentele tragice din Japonia.

Inainte de inceperea sedintei, premierul Emil Boc le-a recomandat jurnalistilor de la Parlament sa fie atenti sa nu se impiedice de cablurile camerelor de televiziune, care se aflau pe culoar. El a facut, astfel, aluzie la gestul electricianului TVA Adrian Sobaru, care a sarit de la balconul Parlamentului. "Atentie mare la cabluri, nu as vrea sa se produca un accident de munca si sa fie acuzat Guvernul tocmai cand se discuta de Codul Muncii", a spus Emil Boc.

Tot inainte de inceperea sedintei din Parlament, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca nu are emotii pentru rezultatul votului. El a explicat ca a avut emotii .... cand era mai tanar."Am avut emotii numai cand m-am indragostit prima data. Mai ales in politica, ce emotii poti sa ai?", a spus Tabara. De asemenea, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ca motiunea de cenzura nu are nicio sansa sa fie adoptata.

La fel de increzator s-a aratat si premierul Emil Boc. Intrebat daca aceasta motiunea de este ultima din cariera sa de prim-ministru, el a spus: "Never say never". El a evitat totodata sa raspunda la intrebarea jurnalistilor daca va demisiona din postul de premier.

Cu aproximativ o ora inainte de motiune, premierul Emil Boc s-a dus la sala de sedinta a grupurilor PDL din Camera Deputatilor, unde deputatul Adrian Gurzau sarbatorea nasterea copilului sau. "I-a nascut nevasta lui Adrian Gurzau, deputat de Cluj, si a facut cinste la colegi cu un desert si o apa plata. Premierul a baut apa plata cu gheata", a spus deputatul PDL Mihail Boldea, citat de Mediafax. Un alt deputat democrat-liberal, Gelu Visan a spus ca Gurzau are un baietel de cinci zile pe care il cheama Mihnea Andrei.

Guvernul si-a asumat, in 8 martie, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cenzura, care va fi dezbatuta si votata astazi. Potrivit Constitutiei, Parlamentul poate retrage increderea acordata Guvernului, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca o motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesara sustinerea a 236 din totalul de 471 de parlamentari. PSD, PNL si PC nu pot conta decat pe 216 voturi, cu 20 mai putine decat au nevoie.

Precedentele doua motiuni de cenzura au fost respinse in 15 si 16 decembrie 2010, iar aceasta este cea de a opta cu care se confrunta un Cabinet condus de Emil Boc.

Pe durata sedintei, sindicalistii din toate domeniile vor participa la un miting de protest in Piata Constitutiei. Organizatorii sperau ca vor veni la actiune cel putin 50.000 de oameni, insa jandarmii au anuntat ca sunt doar aproximativ 8.000 de protestatari.  Confederatiile sindicale au anuntat deja ca vor ataca noul Cod al Muncii la Curtea Constitutionala, daca motiunea de cenzura nu trece.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Geoana: Sper ca Guvernul sa fie schimbat prin motiune de cenzura
Geoana: Sper ca Guvernul sa fie schimbat prin motiune de cenzura

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-a exprimat speranta ca Guvernul sa fie schimbat in scurt timp, insa nu prin influenta lui Traian Basescu, ci prin motiune de cenzura.

Boc: Niciodata nu m-am oprit din drum de frica unei motiuni de cenzura
Boc: Niciodata nu m-am oprit din drum de frica unei motiuni de cenzura

Emil Boc a declarat ca nu este o surpriza pentru el faptul ca opozitia intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii si a aratat ca el nu s-a oprit niciodata din drum de frica unei motiuni de cenzura.

USL incearca sa darame Guvernul, la asumarea Codului Muncii
USL incearca sa darame Guvernul, la asumarea Codului Muncii

UPDATE: Liderul PSD Victor Ponta a declarat astazi ca USL va depune in perioada urmatoare o motiune de cenzura, ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe modificarile la Codul Muncii.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.