Guvernul acorda si in acest an Uniunii Democrate Maghiare cei mai multi bani pentru minoritati

30-01-2012 10:26

Kelemen Hunor

Uniunea Democrata Maghiara din Romania va primi si in acest an cei mai multi bani din totalul fondurilor prevazute in bugetul pe 2012 si alocate catre Departamentul de Relatii Interetnice.

Acest sprijin financiar este insa mai mare comparativ cu sumele aprobate la inceputul anului trecut.

Modul de repartizare a banilor a fost stabilit de Guvern prin hotarare, fondurile fiind rezervate organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care primesc subventii de la bugetul de stat.

Conform actului normativ, din suma totala de 79,2 milioane lei (fata de 73,7 milioane lei anul trecut), Uniunea Democrata Maghiara din Romania va primi 17,1 milioane lei (fata de 15,98 milioane lei primite la inceputul anului trecut).

De asemenea, Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa" va incasa 11,1 milioane lei (fata de 10,3 milioane lei la inceputul anului trecut), iar Forumului Democrat al Germanilor din Romania ii vor reveni 6,2 milioane lei (fata de 5,7 milioane lei la inceputul anului trecut).

Fonduri vor mai fi alocate, printre altele, si catre Uniunea Ucrainienilor (6,4 milioane lei fata de 6 milioane lei), Comunitatea Rusilor Lipoveni (4,3 milioane lei fata de 4 milioane lei), Uniunea Armenilor (3,3 milioane lei fata de 3,1 milioane lei).

Banii vor fi folositi pentru cheltuieli de functionare a sediilor, costuri de personal, actiuni culturale, investitii in bunuri mobile si imobile, cofinantarea programelor UE.

Actul normativ mai prevede ca, la solicitarea Departamentului pentru Relatii lnteretnice si cu aprobarea ordonatorului de credite, vor putea fi acordate avansuri de pana la 30% din valoarea contractelor de finantare incheiate pentru derularea actiunilor, programelor si proiectelor interetnice si de combatere a intolerantei, fara solicitarea unei scrisori de garantie bancara.

Fondurile sunt alocate in baza Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, care stabileste ca subventia de la bugetul de stat destinata partidelor este acordata in functie de numarul de voturi primite in alegerile parlamentare si in alegerile locale.

Sursa: Mediafax

Tags: udmr, fonduri, bani, guvern,


VIDEO PROTVPLUS.RO