Borbely: "Anticipatele ar linisti vocea strazii", Kelemen:"Declaratia e personala, nu apartine UDMR"
UDMR va analiza oportunitatea declansarii alegerilor anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii", a declarat Laszlo Borbely in exclusivitate pentru agentia Mediafax. Kelemen Hunor spune ca declaratia lui Borbely este "personala".
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca declaratia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personala, si nu facuta in numele Uniunii, o eventuala decizie privind alegerile anticipate urmand sa fie luata de UDMR numai dupa discutii in cadrul coalitiei.
Kelemen a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax, ca indiferent daca alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge impreuna cu partenerii din coalitie la o alta concluzie, "actualul Guvern si actuala formula guvernamentala trebuie sa gestioneze treburile tarii pana la alegeri, indiferent daca vor fi in noiembrie sau la o alta data in 2012".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Declaratia lui Borbely este una facuta in mod personal, si nu in numele UDMR. Dupa decizia CC am avut discutii cu colegii din PDL si in UDMR si vom avea in continuare, dar nu am avut o intalnire formala nici in coalitie, nici in UDMR.
Luni, in coalitie, vom discuta despre situatia creata in urma deciziei CC, iar marti vom discuta si in UDMR, pentru ca avem o sedinta a grupurilor reunite si conducerea Uniunii, pentru analiza sesiunii parlamentare de primavara.
In ceea ce priveste chestiunea alegerilor anticipate, orice solutie constitutionala si politica poate fi luata in discutie, dar eu am sustinut si sustin ca aceste decizii trebuie luate in coalitie, in interiorul partidelor noastre, nu in afara coalitiei, pentru ca suntem intr-o formula de guvernare, intr-o coalitie, si nu vom lua noi decizii inainte de a discuta cu partenerii nostri.
Indiferent daca alegerile vor fi la termen sau, eventual, vom ajunge impreuna la o alta concluzie, cred ca actualul guvern si actuala formula guvernamentala trebuie sa gestioneze treburile tarii pana la alegeri, indiferent daca vor fi in noiembrie sau la o alta data in 2012", a spus Kelemen.
Intrebat ce for al UDMR trebuie sa ia o decizie privind sustinerea declansarii alegerilor anticipate, liderul Uniunii a spus ca Prezidiul poate sa decida acest lucru, cu confirmarea ulterioara a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU).
UDMR va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat agentiei Mediafax vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.
O discutie in Coalitie despre alegerile parlamentare anticipate, care sa preceada cele din interiorul partidelor, este un gest "elementar si deontologic", a declarat, duminica, prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzavrede.
"Ar trebui sa discutam acest subiect luni, in coalitie, in primul rand, pentru ca guvernam in aceasta coalitie. Politic, este elementar si deontologic sa avem o discutie luni dimineata in coalitie, inainte de a se consuma aceasta discutie in interiorul partidelor", a declarat, pentru Mediafax, prim-vicepresedintele PDL.
Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely a aratat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.
"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar daca vorbim cu totii aceeasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus, pentru Mediafax, ministrul Borbely.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat atunci ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea comasarii alegerilor "determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".
In schimb, fostul presedinte al UDMR, viepremierul Marko Bela, a aratat ca alegerile locale trebuie organizate in termenul prevazut initial, daca motivatia deciziei Curtii Constitutionale se refera la data acestor alegeri, urmand ca partidele sa se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.
Inainte de decizia Curtii Constitutionale, liderii coalitiei au avut o sedinta in care au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat in luna septembrie.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, PDL, UDMR, Sorin Frunzaverde, Laszlo Borbely,
Dată publicare:
29-01-2012 13:54