Guvernanţii promit alte reduceri sau chiar tăieri de taxe şi impozite


Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Luni 07 August 2017 18:15
Categorie: Stiri Politice

Deşi nu au adunat la bugetul de stat câţi bani şi-au planificat, guvernanţii promit alte reduceri sau chiar tăieri de taxe şi impozite.

Anunţul nu a fost făcut de premierul Mihai Tudose, ci de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale de la care a lipsit Liviu Dragnea.

Potrivit şefului Senatului, impozitul pe profit va scădea de la 16 la 10 procente, iar pe dividende nu se va mai plăti nicio taxa. Oficialii păstrează şi mutarea contribuţiilor la pensii şi sănătate de la angajator la angajat, de anul viitor.

Liderii coaliţiei guvernamentale au decis convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru adoptarea Ordonanţei privind plafonarea pensiilor speciale. Au discutat, de asemenea, şi despre alte măsuri fiscale pe care Guvernul Tudose urmează să le adopte. Premierul nu a dorit să comunice deciziile, iar sarcina a fost preluată de Călin Popescu Tăriceanu.

Mihai Tudose, prim-ministrul României: "Tăriceanu e purtătorul de cuvât, tre' să avem toţi câte o funcţie, nu? Hahahaha".

Guvernul este la fel de hotărât să menţină ceea ce a anunţat deja în ultimele luni.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: "Revin asupra deciziei de a reduce impozitul pe dividende de la 5% la 0%, splitarea TVA-ului despre care prim-ministru a şi vorbit şi un lucru foarte important, dar care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018, este vorba despre trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Nu se măresc cotele de impozit".

Contribuţiile sociale vor fi plătite exclusiv din venitul angajatului de către angajator însă, susţine Tăriceanu, asta nu va duce la reducerea salariului.

De asemenea, pentru firmele private, guvernul pregăteşte o nouă modalitatea de colectare a TVA. De la 1 octombrie, societăţile comerciale ar putea fi obligate să îşi deschidă un cont bancar pentru plata taxei pe valoare adăugată. Măsura este criticată de investitori care susţin că ar îngreuna şi mai mult circuitul banilor în economie.

De la 1 ianuarie 2018, Guvernul PSD - ALDE are în plan să aplice şi o altă reducere de taxe.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: "Decizia pe care noi am anunţat-o de a scădea impozitul pe venit de la 16% la 10% se va aplică, dar şi această măsură va avea termenul de la 1 ianuarie 2018".

Toate aceste discuţii s-au purtat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar în absenţa titularului. Şeful PSD ar fi plecat din nou în concediu.

Tăriceanu, despre Dragnea: "Nu vi se pare că e o întrebare... anormală?!"

VIDEO PROTVPLUS.RO