Surse: Grindeanu ar putea impiedica citirea motiunii duminica in Parlament. "Sper sa evitam optiunea nucleara"

×
Codul embed a fost copiat

Sute de social-democrati din Timisoara si Caras-Severin si-au aratat sambata sustinerea fata de premierul Sorin Grindeanu si au cerut demisia presedintelui PSD Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a ajuns, sambata, la sediul PSD din Timis unde a incercat sa ii convinga pe membrii PSD sa il sustina la motiunea de cenzura care va fi votata, cel mai probabil, miercuri.

La plecare, premierul a declarat ca, la motiune, lucrurile se vor desfasura intr-un mod incredibil si ca a sunat si a fost sunat de parlamentari UDMR.

PSD si ALDE au nevoie de 233 de voturi ca sa treaca motiunea, iar cele doua partide au in acest moment 244 de parlamentari.

Cititi in articol:
Surse: Motiunea s-ar putea sa nu fie citita duminica, din motive procedurale
Ponta si Grindeanu cauta sustinatori in PSD
Europarlamentarul Catalin Ivan: "15 parlamentari PSD nu vor vota motiunea"
Grindeanu: "Miercuri, la motiune, lucrurile se vor desfasura intr-un mod incredibil"
5 fosti parlamentari ALDE si filiala Iasi il sustin pe Grindeanu

Citește și
Xavier Bettel, Sorin Grindeanu
Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti

Desfasurarea evenimentelor de sambata, livetext:

UPDATE 19:00 Surse guvernamentale: Plenul reunit nu ar putea fi convocat duminica, pentru ca nu e deschisa registratura Guvernului, ca sa primeasca motiunea

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu nu ar putea fi citita, duminica, in Parlament din motive procedurale, sustin surse apropiate prim-ministrului, pentru ca textul motiunii trebuie trimis la data depunerii si catre Executiv, iar Registratura este inchisa in week-end. Premierul ar putea sa nu vina la citirea motiunii daca totusi se va intampla acest lucru duminica, invocand nerespectarea procedurii.

”Eu sper ca macar in al treisprezecelea ceas ratiunea sa invinga si sa avem un dialog, sa putem sa evitam optiunea nucleara, din care toata lumea are de pierdut”, au declarat surse apropiate premierului, pentru News.ro.

Sursele citate sustin ca motiunea nu va putea fi citita duminica in Parlament, pentru ca documentul trebuie trimis inainte la Guvern, iar Registratura nu lucreaza sambata si duminica.

”Probabil premierul nu va fi prezent duminica la citirea motiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile”, au mai spus sursele citate.

Echipa lui Grindeanu invoca articolul 92 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede ca ”motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa”.

UPDATE 18:10  Mihai Chirica, primarul Iasiului, afirma ca e sustinut si de mare parte din filiala PSD Iasi, a doua ca marime din Parlament.

Mihai Chirica: "Cea mai mare parte a parlamentarilor din Iasi sunt vadit deschisi pentru sustinerea guvernarii Grindeanu ca unica optiune de continuare a unei guvernari PSD."

Sorin Grindeanu se poate baza si pe cei cinci fosti parlamentari ALDE, printre care se afla si Daniel Constantin. Acesta din urma a declarat pentru PRO TV ca va sustine suta la suta guvernul Grindeanu.

UPDATE 17:35 Intr-o declaratie de presa sustinuta la Guvern, Victor Ponta a declarat ca "lucrurile intra in normalitate" in ceea ce priveste activitatea executivului si ca toate ministerele pentru lucruri urgente functioneaza.

Ponta a precizat insa si ca sunt ministri care si-au delegat atributiile catre secretari generali.

UPDATE 15:15 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, la iesirea de la sediul PSD Timis, ca lucrurile vor fi rezolvate constitutional in cateva zile si ca a discutat cu parlamentari de la UDMR.

"Ma intereseaza stabilitatea, sa se poata guverna. Le multumesc ministrilor ca au fost la munca. E datoria lor sa mearga la locul de munca.

In saptamana care urmeaza, lucrurile vor fi rezolvate constitutional. Adica motiunea de cenzura.

Toate discutiile pe care o sa le am o sa le am in mod transparent. Nu stau sa fac lucruri pe la spate, lucruri care nu sunt normale intr-o democratie si intr-un stat membru UE.

Am cerut un congres pentru a stabili linia pe care trebuie sa mearga partidul. Pentru a respecta statutul si pentru a discuta toate problemele care au aparut de un an, un an si ceva. De cand partidul se conduce din doua in doua luni prin CEX-uri. Asta nu e un mod democratic de a conduce partidul.

Am o istorie, de 21 de ani de membru in partid, si se vor mai adauga multi ani.

Cred ca trebuia facuta o analiza a rezultatelor alegerilor locale de saptamana trecuta. Nu s-a facut asta.

Am sunat parlamentari UDMR. Si ei m-au sunat pe mine.

O sa vedeti miercuri, la motiune, cum lucrurile se vor desfasura intr-un mod incredibil."
 

UPDATE 14:00 Premierul Sorin Grindeanu a fost asteptat, sambata, la Timisoara, la sediul PSD Timis, de peste 500 de membri ai partidului, care l-au primit in aplauze, scandand "Grindeanu, premier" si "Jos Dragnea". El s-a adresat multimii in curtea filialei PSD, spunand ca a venit astazi la Timisoara pentru a vedea daca mai sunt oameni carora sa nu le fie frica. "Teama de oameni il face pe Liviu Dragnea sa ramana intr-un cerc restrans. Fuge de oameni, iar cel care fuge de oameni nu are cum sa fie presedinte PSD", le-a spus premierul.

Premierul Sorin Grindeanu a fost asteptat de peste 500 de membri ai PSD Timis, dar si din filiala Caras-Severin - parlamentari, primari din judet, consilieri locali si judeteni - care au venit sa il sustina si care l-au primit in aplauze.
 

UPDATE 13:30 Europarlamentarul Catalin Ivan sustine ca in acest moment sunt 15 parlamentari PSD care nu vot vota motiunea de cenzura a social-democratilor impotriva propriului guvern. ”In acest moment sunt cincisprezece deputati si senatori PSD din Moldova si nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota motiunea. Si este abia sambata dimineata”, a scrie Catalin Ivan pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12:00 Secretarul general al guvernului, Victor Ponta, a ajuns, sambata, in jurul orei 11.45 la Palatul Victoria, unde potrivit declaratiilor sale din cursul serii de vineri, urmeaza sa aiba discutii cu mai multi parlamentari si lideri politici. Inca de dimineata, la Palatul Victoria au venit mai multi consileri ai premierului precum si cei din cabinetul SGG. Intre timp, Sorin Grindeanu este in Timis, unde social-democratii locali au organizat un miting de sustinere.

Numirea sa a fost publicata in Monitorul Oficial cu putin timp inainte de ora 19, iar la ora 20.30 Victor Ponta le-a explicat jurnalistilor de ce a acceptat aceasta sarcina si care sunt asteptarile sale. "Domnul prim ministru Sorin Grindeanu mi-a propus sa intru in echipa domniei sale in aceasta perioada cu totul si cu totul anormala pentru functionarea unui guvern si am spus imediat "DA", desi nu ma aflam in tara, am spus ca vin sa-l ajut, pentru ca eu cred ca Sorin Grindeanu merita sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea sa le faca."

In aceeasi zi, premierul Sorin Grindeanu a obtinut sprijinul lui Victor Ponta, si a acceptat si primele doua demisii: ale ministrilor care erau cei mai apropiati de Liviu Dragnea - Carmen Dan si Sevil Shaideh. Ponta a spus doar “Nu ma tentati sa fac comentarii politice, a fost decizia primului ministru si cred ca a decis bine."

Premierul Grindeanu a continuat cu primenirea cabinetului sau si a demis-o din functia de secretar general adjunct al Guvernului pe Andreea Lambru. Alaturi de Mihai Busuioc - fostul secretar general - aceasta ar fi blocat deciziile prim-ministrului. Au fost demisi si 4 secretari de stat, printre care Adrian Dobre, purtatorul de cuvant al PSD, si Adrian Mladinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea.

Daca dupa amiaza premierul Sorin Grindeanu parea sa nu aiba niciun aliat venirea lui Victor Ponta in Guvern a schimbat situatia. "Guvernul nu a fost niciodata si nu va fi niciodata al unui partid, al unor alegatori ai unui partid, ci este Guvernul Romaniei, nu se poate inchide asa ca un supermarket, trebuie sa functioneze chiar si in situatii anormale si prim ministrul Sorin Grindeanu va face acest lucru, iar eu il voi sprijini."

Victor Ponta nu a ezitat sa vorbeasca despre atacuri mafiote venite din tabara lui Liviu Dragnea catre Sorin Grindeanu. "In ultimele zile a trecut un test pe care eu care fac politica de destul timp nu l-am vazut, e un test mafiot aproape, si anume amenintari personale, dezvaluiri personale, sau tentative de mituire cu functii banoase.In ultimle zile am vazut un prim ministru puternic, hotarat, stapan pe ideile lui, si cu o viziune pentru viitor, pentru viitorul Romaniei, si sincer sa fiu si pentru viitorul PSD daca PSD vrea sa mai aiba viitor."

Noul secretar general al Guvernului a explicat ca actualul premier va mai ramane in functie cel putin cateva saptamani, si ca - in acest timp - sunt multe de facut. "Ne-am apucat de treaba si la guvernul Romaniei nu se stinge lumina."

Vineri noapte, PSD a reactionat fata de noua situatie de la Palatul Victoria. Intr-un comunicat de presa, liderii social democrati ii acuza pe Sorin Grindeanu si pe Victor Ponta de "tentativa de preluare prin forta a puterii executive a statului". Acelasi comunicat noteaza ca cei doi "actioneaza strict in nume propriu, avand intreaga raspundere, de orice natura, pentru faptele lor".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Criza la Guvern: Ponta, numit SGG, Shhaideh si Carmen Dan - demise. Ministrul de Interne:
Criza la Guvern: Ponta, numit SGG, Shhaideh si Carmen Dan - demise. Ministrul de Interne: "O incercare de lovitura de stat"

Razboiul dintre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu intra intr-o noua faza. Fostul premier Victor Ponta s-a intors vineri seara la Palatul Victoria.

Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti
Premierul Luxemburgului s-a intalnit cu Grindeanu: E greu sa convingi un investitor din tara mea sa vina maine la Bucuresti

Premierul Sorin Grindeanu l-a primit la Palatul Victoria, cu onoruri militare pe prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, care a explicat jurnalistilor de ce a ales sa se intalneasca cu un premier care nu mai are sprijin politic.

Situatie
Situatie "delicata" pentru Dragnea, inainte de motiunea de cenzura. "Grindeanu si Ponta actioneaza ilegal"

Criza atat la Guvern, cat si in PSD, unde Liviu Dragnea incearca sa mobilizeze suficienti parlamentari pentru a da jos guvernul pe care tot el l-a numit.

Ce sanse ar avea Sorin Grindeanu sa supravietuiasca motiunii de cenzura: USR a anuntat ca nu va participa la vot
Ce sanse ar avea Sorin Grindeanu sa supravietuiasca motiunii de cenzura: USR a anuntat ca nu va participa la vot

USR a anuntat joi ca nu va participa la votul pentru motiunea de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.