Majorarea cu 50% a impozitelor pentru clădiri a primit undă verde. Aleșii locali se plâng că nu vor mai fi votați
Majorarea cu 50% a impozitelor pentru clădiri a primit undă verde de la senatorii din comisia de buget. Ideea a fost a liderilor politici doar că aleşii locali se opun.
Deşi au admis că au nevoie de mai mulţi bani primării s-au plâns că nu pot să le mărească impozitele celor de la care le cer voturi. Şeful PSD Marcel Ciolacu caută acum o variantă astfel încât impozitele locale să fie majorate printr-o decizie de la Bucureşti. Formula de impozitare ar putea fi modificată în Camera Deputaţilor, și ar putea conține praguri, de majorare.
Senatorii din comisia de buget au menţinut în textul adoptat cotele de impozitare pentru clădirile rezidenţiale, dar au majorat cu 50% valoarea impozabilă a blocurilor, caselor sau anexelor.
Laszlo Attila, UDMR: „Măririle la care vom asista vor fi în acele localităţi în care nu sunt alegeri. Sunt localităţi în care nu s-a majorat de 10 ani. Probleme vor fi la localităţile mici, unde pondera acestor venituri e mare”.
Automat, procentul care se aplică unei valori impozabile cu 50% va duce la o majorare similară a sumei de plată. De pildă, pentru un apartament cu două camere din Capitală cu o suprafaţă de aproximativ 50 de mp impozitul va fi de 300 de lei în loc de 200. Iar pentru o casă dintr-o localitate cu mai puţin de 100 de mii de locuitori proprietarii vor da de asemenea cu 50% mai mult.
Dumitru Buzatu, preşedinte CJ Vaslui: „Consiliile locale sunt foarte reţinute cu majorarea taxelor pentru că toţi au ca sursă a funcţiei lor alegerea şi din punctul ăsta de vedere sunt destul de atenţi”.
Paul Stănescu, secretar general PSD: „Nu vor plăti, vor plăti cei bogaţi, nu cei săraci. Cei săraci au o locuinţă şi nu vor plăti. Probabil pentru cei care au o singură locuinţă şi e într-o anumită zonă, 50% e foarte puţin. Mă gândesc, nu ştiu, nu am făcut calculul”.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: “Haideți să nu facem un carcalete. Mărirea taxelor locale sub nicio formă nu ajută bugetul de stat de unde se dau măriri de salarii sau pensii. Sunt două lucruri total diferite. Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere".
Mai exact politicienii s-au înțeles cu primarii ca, deşi proiectul va fi adoptat de plenul senatului, să fie apoi modificat la camera deputaţilor. Iar prin noua formulă de calcul să fie majorate diferenţiat impozitele.